Fërgesa, një pjatë tradicionale shqiptare plot aroma

1 Maj 2022, 07:09 / RECETA ALFA ALFA PRESS

Fërgesa, një pjatë tradicionale shqiptare plot aroma

Fërgesa është një pjatë karakteristike me bazë gjizën e fshatit. Përbërësit e tjerë si të brendshme (mëlçi), mish apo speca varen shumë nga zonat ku ajo gatuhet. Alfa sjellë sot variantin e fërgesës me mish viçi. E veçanta e saj është përgatitja në tavë balte që e përafron me pjatën tradicionale.

Fërgesë me mish viçi

Koha e përgatijes: 20 minuta

Koha e gatimit: 25 minuta

Vështirësia e ulët

Për 4 persona

Përbërësit

500 g m tul viçi, 300 gr gjizë, 1 qepë e thatë, 3 domate të pjekura mirë, 10 thelpinj hudhër, 2 lugë gjelle vaj ulliri, spec djegës, kripë, piper sipas nevojës.

Përgatitja

1.       Hidhni në një tigan 2 lugë gjelle vaj ulliri. Shtoni qepën e grirë imët dhe kavërdisini derisa të zverdhen.

2.       Shtoni mishin e prerë në kubikë të vegjël 2-3 cm dhe vazhdoni kavërdisjen për disa minuta.

3.       Shtoni hudhrat e grira imët dhe domatet e bëra pure. Lezetojeni me spec djegës, kripë dhe piper.

4.       Lëreni gjellën të gatuhet edhe për 5 minuta të tjera. Të fundit shtoni gjizën. Nëse masa është shumë e thatë shtojini pak ujë.

5.       Ndajeni masën në 4 tava balte të vogla. Vendosini në furrë për 25 minuta.

6.       Shërbejeni të ngrohtë sapo të dalë nga furra.

Sugjerimi i shefit

Ø  Sallata me perime dhe patatet e skuqura janë shoqëruese shumë të mira për këtë pjatë

Ø  Pija ideale: një gotë raki ballkazani.

Po ndodh...