Kanceri i gjirit tek meshkujt, ja si ta dalloni

20 Shtator 2022, 18:18 / JETË ALFA PRESS

Kanceri i gjirit tek meshkujt, ja si ta dalloni

Zakonisht kanceri i gjirit prek gjininë femërore por nuk përjashtohen as meshkujt  të cilët mund të preken. Sipas të dhënave epidemiologjike nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) , SHBA, 1 në 100 burra preken nga kjo sëmundje . 

Mosha mesatare kur një mashkull preket nga kanceri i gjirit është 72 vjeç.

Simptomat më të zakonshme të kancerit të gjirit tek meshkujt janë:

 gungë ose ënjtje në gji,

skuqje ose lëkurë të lëkurës në gjoks,

acarim ose gropëzim të lëkurës së gjirit,

 rrjedhje nga thithka

 tërheqje ose dhimbje në zonën e thithkës.

Faktorët e rrezikut për shfaqjen e kancerit të gjirit tek një mashkull janë:
mosha: më së shumti shqetësojnë meshkujt pas moshës 50 vjeçare,

mutacione gjenetike: mutacionet e trashëguara në gjene specifike, si BRCA1 dhe BRCA2, rrisin rrezikun e sëmundjes,

historia familjare: rreziku individual i një burri për kancer gjiri është më i lartë nëse ai ka një të afërm të shkallës së parë që ka pasur sëmundjen

Si trajtohet kanceri i gjirit tek meshkujt

Në 70% të rasteve bëhet mastektomia për shkak të anatomisë së gjirit mashkullor, ndërsa në disa raste është kryer edhe operacioni i konservimit të gjirit, me terapi rrezatimi shoqërues.

Përzgjedhja bëhet sipas kritereve që vlejnë për kancerin e gjirit femëror,pra permasat e tumorit ne raport me gjirin dhe sigurisht deshiren e pacientit. 

Meqenëse shumica e tumoreve tek meshkujt ndodhen pas thithkës, mastektomia është operacioni më i përshtatshëm.
Trajtimi sistemik mund të përfshijë kimioterapinë, në nyjet limfatike pozitive ose kur kanceri nuk është i varur nga hormoni.

Në shumicën e rasteve, p.sh. kancereve të varura nga hormonet, kryhet terapi hormonale.

Efektet anësore më të zakonshme të terapisë hormonale janë shtimi në peshë, ndezjet e nxehta, ulja e dëshirës seksuale dhe luhatjet e humorit.

Prognoza është proporcionale me stadin e sëmundjes dhe karakteristikat biologjike të tumorit.

Diagnostikimi i kancerit të gjirit tek meshkujt bëhet, si tek femrat, me mamografi dhe ekografi.

Vlen të përmendet se një masë e prekshme nuk është gjithmonë kancer. 

Mund të jetë gjinekomastia, pseudogynekomastia, inflamacioni, lipoma, hiperplazia pseudoangiomatoze, por jo fibroadenoma, e cila është e zakonshme tek femrat.

 

 

Po ndodh...