Nuk është Albert Ajshtan njeriu më i zgjuar , William James Sidis njeriu që fliste 25 gjuhë

3 Shkurt 2023, 14:21 / AKTUALITET ALFA PRESS

Nuk është Albert Ajshtan njeriu më i zgjuar , William James Sidis

William Sidis zotëronte aftësi të jashtëzakonshme matematikore dhe gjuhësore.

Thuhet se ai fliste 25 gjuhë dhe dialekte.

Por as sot nuk flitet për Sidis sepse nuk arriti aq sa kolegët e tij.

Jeta e tij mund të ishte shumë ndryshe por ai nuk u rrit si fëmijët e tjerë.

Albert Ajshtan kishte një IQ 160, Sir Isaac Newton kishte një IQ 190 dhe Mark Zuckerberg kishte një IQ 152.

Këta janë burrat që ne i identifikojmë me inteligjencë të lartë,

Por thuhet se Sidis kishte një IQ nga 250 deri në 300.

 William James Sidis u konsiderua jashtëzakonisht i zgjuar nga matematikani Norbert Wiener, fizikani Daniel Frost Comstock dhe filozofi William James. 

Fatkeqësisht, kjo nuk e ndihmoi të bënte një jetë të qetë.

William James Sidis ishte nga Boston, Massachusett dhe  lindi më 1 prill 1898.

Ai ishte djali i emigrantëve ruso-hebrenj, të cilët ishin të dy shumë të arsimuar dhe të sigurt në potencialin e djalit të tyre. 

Sidis fliste rrjedhshëm gjuhë të ndryshme para se të mbushte dy vjeç dhe në moshën tetë vjeç, ai mund të lexonte mbi 50 gjuhë, duke përfshirë ato të lashta dhe ato të zhdukura. 

Ai ishte gjithashtu jashtëzakonisht i talentuar në matematikë, shkencë dhe histori.

Prindërit e Sidis e regjistruan atë në Universitetin e Harvardit kur ai ishte 11 vjeç. 

Ai mori diplomën e tij Bachelor në matematikë nga Harvard në moshën 16-vjeçare dhe diplomën master në psikologji në moshën 18-vjeçare.

Por jeta e Sidis mori një rrjedhë tjetër pas kolegjit.

Megjithë inteligjencën e tij të jashtëzakonshme, ai nuk ishte i interesuar të ndiqte një rrugë tradicionale të punës, duke preferuar të përqendrohej në shkrimin dhe vetë-studimin dhe të qëndronte i vetmuar.

 Ai shkroi disa libra për tema që variojnë nga matematika dhe shkencat tek politika dhe filozofia, por ata nuk u pritën mirë.

Sidis punoi si mësues dhe pedagog duke mbajtur një profil të ulët. 

Familja dhe miqtë e tij ishin të shqetësuar se intelekti i tij do të shpërdorohej pasi ai bëhej më i izoluar. 

Sidis, nga ana tjetër, ishte i kënaqur me ekzistencën e tij dhe e kalonte pjesën më të madhe të kohës duke lexuar dhe shkruar.

Krijimi i gjuhës së tij

I riu krijoi edhe gjuhën e tij. 

Ai shkroi librin e Vendergood kur ishte tetë vjeç. 

Vendergood ishte një gjuhë me elementë të latinishtes, greqishtes, gjermanishtes dhe frëngjishtes. 

Ai përfshinte gjithashtu rregulla gramatikore, kohë dhe tetë mënyra.

Ishte e qartë për të gjithë se djali tetë vjeçar kishte një mendje të shkëlqyer. 

Kishte shumë gjëra që ai mund të arrinte. Babai i tij kishte një plan. 

Deri në vitin 1910, zotërimi i tij i matematikës së lartë kishte avancuar deri në pikën ku akademikët e lejuan atë të jepte leksione në Klubin e Matematikës së Harvardit në moshën 12-vjeçare.

“Unë parashikoj që Sidisi i ri do të jetë një matematikan i madh astronomik. Ai do të zhvillojë teori të reja dhe do të shpikë mënyra të reja për llogaritjen e fenomeneve astronomike. Unë besoj se ai do të jetë një matematikan i madh, lider në atë shkencë në të ardhmen.” është shprehur, profesori i fizikës në MIT (Instituti i Teknologjisë i Masachusetts), Daniel F. Comstock

Ndërsa gazetat e asaj kohe nuk ndalonin së shkruari për këtë gjeni të vogël.

Refuzuar nga Shoqëria

William u burgos në vitin 1919, vetëm disa vjet para se babai i tij të vdiste. 

Pavarësisht përpjekjeve të tij për të jetuar si i vetmuar, ai u burgos. 

Ai u dënua me 18 muaj burg pasi mori pjesë në një paradë socialiste të 1 Majit në Boston, e cila u shndërrua në dhunë. 

Prindërit e tij negociuan lirimin e tij nga burgu. 

Ata e "ndihmuan" djalin e tyre duke e vendosur në sanatoriumin e tyre në New Hampshire për një vit. 

Ata filluan të "reformojnë" Uilliam-in, duke e kërcënuar se do ta dërgonin në një institucion

mendor nëse nuk e dëgjonte.

William u kthye në Bregun Lindor në vitin 1921, në moshën 23 vjeçare.

Ai synonte të bënte një jetë private dhe të pavarur. 

Ai u largua nga familja e tij dhe punonte punë të vogla për të përballuar jetesën. Për shumë vite, ai kishte frikë të mos arrestohej përsëri.

Gazetari James Thurber e përshkroi atë si një burrë të vetmuar që jetonte në një "dhoma gjumi në sallën e gjumit në South End të Bostonit" pas një pseudonimi. 

William James Sidis vdiq papritur në moshën 46 vjeçare po atë vit. 

Shkak i vdekjes është bërë hemorragjia cerebrale, e cila ka qenë edhe shkaku i vdekjes së babait të tij, njeriu që i kishte shkatërruar jetën.

Njeriu që mund të kishte transformuar botën, William James Sidis, ishte viktimë e ambicieve të prindërve të tij, sensacionalizmit mediatik dhe rrethanave politike. 

Pavarësisht arritjeve dhe inteligjencës së tij, Sidis luftoi me shqetësimet e shëndetit mendor dhe më vonë u diagnostikua me skizofreni. 

Ai e kaloi shumicën e viteve të tij të mëvonshme në institucione, larg syrit të publikut. 

Jeta e William James Sidis zakonisht shihet si një histori paralajmëruese për rreziqet e shtyrjes së një fëmije të rritet shpejt.

Megjithatë, ajo tregon gjithashtu potencialin e jashtëzakonshëm të mendjes njerëzore dhe rëndësinë e balancimit të arsimit dhe zhvillimit personal. Deri më sot, trashëgimia e Sidis vazhdon të frymëzojë dhe intrigojë njerëzit./Alfapress.al

 

Po ndodh...