10 arsyet pse Hitleri humbi Luftën e Dytë Botërore

3 Prill 2023, 11:55 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

10 arsyet pse Hitleri humbi Luftën e Dytë Botërore

Më 1 shtator 1929, Gjermania pushtoi Poloninë duke shënuar fillimin e Luftës së Dytë Botërore.

Pavarësisht se fillimisht dukej e pandalshme, duke kapërcyer shpejt pjesën më të madhe të Evropës Perëndimore në 1940 dhe duke pushtuar Bashkimin Sovjetik në 1941, ushtria gjermane e njohur si Wehrmacht u mund përfundimisht në vitin 1945.

Po cilat ishin arsyet e humbjes së Gjermanisë në Luftës e Dytë e Botërore?

Ndërsa Wehrmacht përfshiu shpejt Danimarkën, Norvegjinë, Holandën, Belgjikën, Luksenburgun dhe Francën, forcat britanike dhe franceze u gjetën të rrethuar në Dunkirk në maj të vitit 1940.

Po për disa arsye gjermanët nuk patën kurrë nj sulm përfundimtar.

Thuhet se Hitleri pohoi se i kishte dhënë kohë Mbretërisë së  Bashkuar për të negociuar një traktat paqeje dhe historianët shpesh argumentojnë se kjo ishte për shkak të mos interesimit të Fuhrer-it për frontin perëndimor. Pavarësisht nga arsyeja, ky hezitim bëri të mundur që britanikë të evakuonin mbi 300.000 trupa aleate.

Prandaj, ndërsa u dobësua përkohësisht, evakuimi nëDunkirk nënkuptonte që MB nuk u eliminua nga lufta. 

Kjo do të ishte problematike për Gjermaninë pasi aspiratate Hitlerit në lindje nënkuptonin se një luftë me dy fronteishte pothuajse e pashmangshme. 

Kështu, kur aleatët bënë inkursione përsëri në kontinent, fillimisht në Itali në 1943 dhe më pas në Francë në 1944, mbrojtja gjermane ishte e dobësuar, duke i bërë ata tëpaaftë për të zmbrapsur sulmin.

Operacioni Barbarossa

Më 23 gusht 1939, Gjermania naziste dhe Bashkimi Sovjetik (BRSS) nënshkruan një pakt mossulmimi. 

Ata vazhduan të pushtonin Poloninë muajin pasardhës, me Gjermaninë që pushtoi perëndimin e vendit dhe BRSS pushtoi lindjen. 

Këto marrëdhënie fillimisht miqësore nuk do të zgjasnin. 

Në të vërtetë, racizmi anti-sllav ishte një komponent thelbësor i botëkuptimit të Hitlerit, siç ishte Lebensraum (hapësira e jetesës), nocioni që gjermanët duhet të pushtojnë dhe të vendosen në lindje. 

Prandaj, më 22 qershor 1941, Gjermania pushtoi Bashkimin Sovjetik. 

I njohur si  Operacioni Barbarossa, sulmi fillimisht shkoi mirë, me Wehrmacht që bënte depërtime të qëndrueshme. 

Megjithatë, shkalla e madhe e vendit dhe burimet në dispozicion të sovjetikëve nënkuptonin se, pavarësisht një fillimi të dobët, një luftë afatgjatë favorizoi BRSS. 

Kjo luftë u bë një problem për ushtrinë gjermane me rënien e dimrit dhe ajo u zhyt në disa beteja të dukshme.

Dështimi i Moskës 

Kur Gjermania pushtoi Bashkimin Sovjetik, ushtria u ndanë tre grupe, Grupi i Ushtrisë Veri, Grupi i Ushtrisë Qendradhe Grupi i Ushtrisë Jug. 

Objektivi i Qendrës së Grupit të Ushtrisë ishte Moska, dhenë nëntor 1941, ata kishin arritur në periferi të qytetit. 

Megjithatë, parada e Ditës së Revolucionit të 7 Nëntoritnxiti shpirtrat e shumë qytetarëve sovjetikë, duke u dhënëatyre vullnetin për të vazhduar luftën.

Kur u kombinua me gjeneralin Georgy Zhukov që kthehejnga lindja për të komanduar divizionet e Ushtrisë së Kuqeqë mbronin Moskën, Wehrmacht u mund përsëri në janar1942.

Kjo humbje ishte pengesa e parë e madhe përGjermaninë, duke i dhënë fund të gjitha shpresave për njëluftë të shkurtër në Rusi. 

Kjo bëri gjithashtu që Field Marshall Walther von Brauchitsch të zëvendësohej nga vetë Hitleri, gjë që, siç u demonstrua më vonë, kontribuoi më tej në humbjen e luftës nga Gjermania. 

Beteja e Stalingradit

Ndërsa Qendra e Grupit të Ushtrisë po luftonte në Moskë, Grupi i Ushtrisë Jugore përparoi me shpejtësi, duke marrëshpejt Ukrainën dhe më pas duke sulmuar qytetin jugorsovjetik të  Stalingradit  (i njohur sot si Volgograd). 

Deri në tetor 1942, Stalingrad ishte pothuajse tërësisht ipushtuar nga nazistët. 

Por, me rënien e dimrit, morali gjerman ra. Për më tepër, sovjetikët filluan një kundërsulm masiv kur dy krahë tëUshtrisë së Kuqe u lidhën rreth 50 milje në veri të qytetit, duke rrethuar kështu gjermanët. 

E gjithë kjo rezultoi në rimarrjen e plotë të Stalingradit ngasovjetikët deri në shkurt 1943.

Kjo betejë ishte fillimi i fundit për Gjermaninë, pasiWehrmacht ishte vazhdimisht në mbrojtje nga kjo pikë e tutje.

Hyrja në luftë e Shteteve të Bashkuara

Më 7 dhjetor 1941,  Japonia  sulmoi bazën detareHavaiane të  Pearl Harbor , duke i sjellë amerikanët nëteatrin e Paqësorit të Luftës së Dytë Botërore. 

Pavarësisht se ishte aleate me Japoninë, Gjermania nukishte e detyruar t'i shpallte luftë Shteteve të Bashkuara.

 Megjithatë, për arsye të debatuara ende meshistorianëve, Hitleri e bëri këtë në një fjalim në Reichstag më 11 dhjetor 1941.

Kjo deklaratë ishte një gabim i madh strategjik. 

Kapaciteti ushtarak dhe industrial i Shteteve të Bashkuaraishte shumë më i madh se ai i Gjermanisë, me produktin e brendshëm bruto vjetor (PBB) që ishte më shumë se 1.5 herë më i lartë se të gjitha  fuqitë e Boshtit  së bashku. 

Me fjalë të tjera, hyrja amerikane në teatrin evropiangarantoi pak a shumë humbjen e Gjermanisë.

Roli kryesor që ata luajtën në pushtimin e  Normandisë , icili kontribuoi ndjeshëm në përfundimin e luftës, tregonkëtë pikë.

Paaftësia e Italisë

Pas  marshimit të  Musolinit në Romë në tetor1922, Italia  u kthye në fashiste. 

Megjithatë, në kontrast të fortë me Gjermaninë naziste, regjimi i Musolinit ishte kryesisht i paaftë ushtarakisht. 

Prandaj, kur Gjermania pushtoi Poloninë në shtator 1939, Italia e gjeti veten të papërgatitur, duke iu bashkuar luftësvetëm kur u bë e qartë se Franca do të binte. 

Ushtria Mbretërore Italiane u përfshi më pas në Afrikën e Veriut dhe në Ballkan, duke u përballur me vështirësi tëmëdha në të dyja fushatat dhe duke detyruar Gjermaninët'i shpëtonte ato - duke shpenzuar burime të vlefshme nëproces. 

Për më tepër, në vitin 1943, pas pushtimit aleattë  Sicilisë dhe duke u arrestuar Musolini, trupat gjermanee shpëtuan diktatorin dhe e vendosën atë si një kukullnaziste në Italinë veriore. 

Partizanët italianë e ekzekutuan më vonë në prill 1945. Me pak fjalë, Italia u tregua shumë më tepër një pengesë sesanjë ndihmë, duke e detyruar Gjermaninë të largontenjerëzit dhe burimet nga teatrot më të rëndësishme tëluftës. 

Beteja e Kurskut

Ndërsa Wehrmacht po zmbrapsej pas Moskës dheStalingradit, Hitleri mendoi se rimarrja e qytetit të Kurskutnë kufirin ruso-ukrainas do të rriste moralin dhe do tëforconte mbështetjen midis aleatëve të Gjermanisë. 

Prandaj, Beteja e Kurskut ndodhi nga korriku deri në gusht1943.

Pavarësisht se sovjetikët humbën më shumë ushtarë se gjermanët, sulmi dështoi. 

Ky dështim ishte pjesërisht për shkak të pushtimit aleat tëSicilisë që filloi në të njëjtën kohë, duke e detyruar Hitlerintë largonte trupat nga lindja. 

Në fund, kjo betejë ishte ofensiva e fundit e madhegjermane e luftës, që do të thotë se nazistët nuk mund tëndryshonin më fatin e tyre nëpërmjet mjeteve tradicionaleushtarake.

Roli i Hitlerit si Komandant i Përgjithshëm

Veçanërisht pas Operacionit Barbarossa, Hitleri filloi tëmos u besonte gjeneralëve të tij dhe në këtë mënyrë filloit'i anashkalonte ata. 

Për shembull, siç u përmend më parë, pasi Wehrmachtdështoi të merrte Moskën, Hitleri zëvendësoi Marshallin e Fushës Walther von Brauchitsch me veten e tij. 

Për më tepër, edhe pse këshilltarët e tij ushtarakërekomanduan tërheqjen në Stalingrad, Hitleri këmbënguliqë ushtria të gërmonte - duke bërë që shumica e ushtarëve në Grupin e Ushtrisë Jug të kapeshin osevriteshin. 

Fyhreri përfundimisht u përplas me të gjithë shefat e tij tështabit, 11 nga 16 marshallët e fushës dhe 21 nga 40 gjeneralët. 

Kështu, besimi i Hitlerit në gjenialitetin e tij strategjik çoi nëeliminimin e pjesës më të madhe të ekspertizës ushtarake, duke shpejtuar padyshim fundin e luftës. 

Shkatërrimi dhe Nihilizmi 

Në territoret e pushtuara nga nazistët, gjermanët përdorëntaktika të tokës së djegur, duke shkatërruar çdo gjë qëaleatët mund të përdornin. 

Këto metoda dolën problematike ndërsa lufta vazhdoi pasiGjermania kishte nevojë për burime për të vazhduarluftën. 

Për më tepër, deri në vitin 1944, trupat gjermane poshkatërronin infrastrukturën e tyre në një përpjekje për tëndalur përparimet aleate. 

Në mars të vitit 1945, kjo mori një qëllim të qartë nihilist, me gjermanët që u urdhëruan të shkatërronin absolutishtgjithçka. 

Megjithatë, ishte ky shkatërrim që kontribuoi që Gjermaniatë humbiste luftën në radhë të parë.

Ekonomia

Ndoshta arsyeja më e rëndësishme pse Gjermania e humbi luftën ishte ekonomia. 

Siç u përmend më parë, PBB-ja amerikane ishte 1.5 herë më e lartë se ajo e të gjitha fuqive të Boshtit së bashku. 

Për më tepër, natyra shumë e centralizuar e ekonomisë sovjetike bëri që gjithçka të mund të drejtohej drejt përpjekjes së luftës. 

Prandaj, ndërsa tanket dhe armët gjermane ishin të cilësisë shumë më të lartë, sasia e madhe e pajisjeve ushtarake aleate pushtoi Wehrmacht-in. 

Së fundi, dallimet e popullsisë e vendosin Boshtin në një disavantazh të dukshëm.

 Në të vërtetë, në kulmin e konfliktit, kishte 26 milionë burra aleatë me uniformë, krahasuar me 17 milionë për Boshtin.

 Me pak fjalë, të gjithë këta faktorë ekonomikë dhe të bazuar në popullsi nënkuptonin se Gjermania kishte shumë pak shanse për të fituar një luftë afatgjatë.

Gjermania humbi Luftën e Dytë Botërore për arsye të ndryshme, me planifikim të dobët strategjik, paaftësinë dhe ekonominë që të gjitha kontribuan në humbjen e saj përfundimtare. 

Pra, kuptimi i këtyre faktorëve është i rëndësishëm për të kuptuar plotësisht konfliktin./Alfapress.al 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128