7 rituale unike të varrimit në të gjithë botën

28 Dhjetor 2022, 17:32 / AKTUALITET ALFA PRESS

7 rituale unike të varrimit në të gjithë botën

Lajmi për vdekjen e një personi të dashur godet çdo person ndryshe. 

Pasojat e atij lajmi, marrin forma unike në mbarë botën, ndërsa kulturat festojnë jetën dhe nderojnë vdekjen e individëve në mënyra shpesh të veçanta për kulturën e tyre. 

Le të shohim shtatë rituale të veçanta varrimi.

·Varrimi qiellor

Varrimi qiellor është i zakonshëm në Tibet midis budistëve që besojnë në vlerën e dërgimit të shpirtrave të të dashurve të tyre drejt parajsës. Në këtë ritual, trupat lihen jashtë, shpesh të prerë në copa, që zogjtë ose kafshët e tjera t'i gllabërojnë. Kjo i shërben qëllimit të dyfishtë për të lejuar që shpirti të largohet, duke përqafuar gjithashtu rrethin e jetës dhe duke u dhënë ushqim kafshëve.

·Famadihana

"Vallëzimi me të vdekurit" përshkruan më së miri traditën e varrimit në Madagaskar të Famadihana. Në Madagaskar hapin varret e të afërmve që kanë ndërruar jetë dhe i rimbështjellin me rroba të reja varrimi. Sa herë që të vdekurit marrin mbështjellëse të re, marrin dhe një 'vallzim' pasi muzika luan gjithandej. 

Ky ritual - i përkthyer si "kthimi i eshtrave" - ​​ka për qëllim të përshpejtojë dekompozimin dhe të shtyjë shpirtin e të vdekurve drejt jetës së përtejme.

·Varrimi me ujë

Shumë kultura, veçanërisht në vendet nordike, kanë përqafuar ujin në ritualet e tyre të zgjedhura për të vdekurit, nga vendosja e arkivoleve në majë të shkëmbinjve përballë ujit deri te përdorimi i ujit në fakt si vend varrimi. 

Disa i vendosin trupat në "anijet e vdekjes", ose përgjatë një lumi ose dërgohen në oqean, duke ua kthyer trupat perëndive ose vendeve më të vlerësuara nga njerëzit e zonës.

·Parada

Festimi i jetës së të ndjerit mund të marrë shumë forma. Një traditë nga Varanasi, Indi, përfshin parakalimin e të vdekurve nëpër rrugë, trupat e veshur me ngjyra që nxjerrin në pah virtytet e të ndjerit (e kuqja për pastërtinë për shembull). Në një përpjekje për të inkurajuar shpirtrat për të arritur shpëtimin, duke i dhënë fund ciklit të rimishërimit, trupat spërkaten me ujë nga lumi Ganges dhe më pas digjen.

·Kulla e Heshtjes

Një traditë Zoroastrian kërkon që shkabat ta mbajnë gjallë ritualin e varrimit të lashtë. Në atë traditë besohet se një trup i pajetë ndot çdo gjë që prek - duke përfshirë tokën dhe zjarrin - dhe ngritja e një kufome në qiell që shkabat ta gllabërojnë ishte historikisht e vetmja mundësi. Më pas kufoma vendoset në majë të Kullës së Heshtjes, larg rrugës së të gjallëve që mund të njollosen prej saj.

·Rruaza hiri 

Ndërsa traditat e panumërta të varrimit në mbarë botën përfshijnë djegien, koreano-jugorët e kanë bërë atë një hap më tej duke e kthyer hirin e të ndjerit në rruaza. 

Këto rruaza kanë pak shkëlqim dhe vijnë në një sërë ngjyrash, nga roza ose e zeza në bruz. 

Të vendosura brenda vazove prej qelqi apo edhe të hapura në pjata, rruazat mund të zënë vendin brenda një shtëpie, një zgjedhje më dekorative sesa një urnë konvencionale. 

·Një sërë traditash filipinase

Ne premtuam shtatë rituale unike varrimi, por, kur bëhet fjalë për Filipinet , kishte shumë për të zgjedhur. Populli Tinguian e vesh të ndjerin me rrobat më të bukura dhe e ulë trupin në një karrige, shpesh duke vendosur një cigare të ndezur në buzë, ndërsa njerëzit Benguet lidhin sytë e të vdekurve para se t'i vendosin në karrige në hyrje të shtëpisë. 

Njerëzit e Cebuanos i veshin me të kuqe fëmijët që marrin pjesë në funeralet për të pakësuar mundësinë që ata të shohin fantazma. Rajoni i Sagadës përmban arkivole të varura nga shkëmbinjtë, duke i sjellë shpirtrat e të vdekurve më afër parajsës, ndërsa njerëzit në Caviteshpesh varrosin të ndjerin vertikalisht në një pemë të zbrazur të zgjedhur nga personi para vdekjes. Shumëllojshmëria e rajoneve në Filipine ka shkaktuar një diversitet të ritualeve të varrimit filipinas që nuk është i dytë./ Përgatiti Alfapress.al