‘Dimri bërthamor’ çfarë është dhe çfarë pasojash mund të ketë për njerëzimin?

21 Janar 2023, 13:51 / MADE IN ALFA ALFA PRESS
‘Dimri bërthamor’ çfarë është dhe

Udhëheqësi i Rusisë Vladimir Putin që nga nisja e luftës në Ukrainë ka kërcënuar shpesh me një sulm bërthamor. Por çfarë do të ndodhte nëse ai e mban fjalën për këtë ide të çmendur?!. Për dekada, studiuesit kanë modeluar pasojat e konfliktit bërthamor. Një nga rezultatet më shkatërruese globale nga një luftë bërthamore është mundësia e një ngjarjeje të zgjatur të ftohjes kulmore të referuar si "dimër bërthamor".

"Në një luftë bërthamore, bombat e shënjestruara në qytete dhe zona industriale do të sillnin stuhi zjarri, duke injektuar sasi të mëdha bloze në atmosferën e sipërme, e cila do të përhapej globalisht dhe do të ftohte me shpejtësi planetin," shpjegojnë studiuesit në një studim të ri. “Ngarkesa të tilla të blozës do të shkaktonin ndërprerje prej dekadash në klimën e Tokës, gjë që do të ndikonte në sistemet e prodhimit të ushqimit në tokë dhe në oqeane.”

Megjithëse termi "dimër bërthamor" u krijua në vitet 1980, ideja është po aq e vjetër sa armët bërthamore.

Që në vitin 1947, autori i trillimeve shkencore Poul Anderson spekuloi rreth perspektivës së një lufte bërthamore globale që do të nxiste një epokë të re akullnajash në tregimin e tij ikonik post-apokaliptik Fëmijët e së nesërmes .

Kohët e fundit, ndërsa modelimi i klimës është bërë më i sofistikuar, studiuesit kanë qenë në gjendje të kryejnë simulime më komplekse për të eksploruar se çfarë lloj efektesh do të kishte një dimër i mundshëm bërthamor në kushtet mjedisore në mbarë botën. Ky studim i ri ofron modelimin më të detajuar deri më sot, duke hetuar se si lufta bërthamore mund të ndikojë në furnizimet globale të ushqimit.

Studimi simuloi gjashtë skenarë të luftës bërthamore, secili duke prodhuar nivele të ndryshme të blozës në stratosferë. Pesë skenarë modeluan shkallë të ndryshme të konfliktit bërthamor midis Indisë dhe Pakistanit, ndërsa modeli i gjashtë simulonte një luftë bërthamore globale midis SHBA-së dhe Rusisë.

Secili model vlerësoi efektet klimatike nga bloza që hidhet në atmosferë. Këto ndryshime klimatike u futën më pas në modele bujqësore të dizajnuara për të llogaritur reduktimet në prodhimet kryesore, si gruri, orizi dhe misri. Në fund të fundit, studimi i përktheu ato reduktime të të korrave në humbje totale të ushqimeve të prodhuara, që do të thotë se studiuesit më pas mund të vlerësonin se sa njerëz hipotetikisht do t'i nënshtroheshin urisë në muajt ose vitet pas një lufte bërthamore.

Skenari i rastit më të keq i modeluar në studim shikonte efektin e 150 milionë tonëve metrikë blozë duke u injektuar në stratosferë pas një jave konflikti bërthamor global.

Ndërsa rreth 360 milionë njerëz mund të vdisnin menjëherë nga hedhja akute e bombave bërthamore.

Dy vjet pas konfliktit bërthamor, modelimi vlerëson se rreth pesë miliardë njerëz do të vdisnin nga uria në mbarë botën.

“Edhe pse gjasat për një luftë të tillë janë të ulëta, një ftohje globale prej 14,8 °C (26,6 °F) (një epokë akullnajash) do të pasonte brenda një deri në dy vjet pas shpërthimeve bërthamore,” shpjegoi Deepak Ray , një shkencëtar mjedisor duke komentuar mbi modelim i ri.

 Megjithatë, modelimi tregon se jo të gjitha vendet do të përballen me përvoja të ngjashme të pasigurisë ushqimore pas konfliktit bërthamor.

Në skenarin më ekstrem bërthamor, modeli parashikon se e gjithë tregtia ndërkombëtare e ushqimit do të pushojë, duke e lënë secilin vend të mbështetet në aftësinë e tij për të prodhuar ushqim për popullin e tij.

I vetmi vend në dukje më i mbrojtur nga katastrofa globale e parashikuar në modelim është Australia.

Studiuesit vlerësojnë se prodhimi i grurit në Australi nuk ndikohet kryesisht nga ndryshimet klimatike dhe nisur nga kjo mund të prodhohet ushqim mjaftueshëm për popullsinë.

Fqinji Zelanda e Re është gjithashtu relativisht e sigurt në skenarin më ekstrem të modeluar.

Sigurisht, studimi thekson se kjo nuk do të thotë se Australia është plotësisht e mbrojtur nëse një skenar i tillë mund të ndodhë.

Studiuesit spekulojnë se vendet me furnizime të qëndrueshme ushqimore, si Australia dhe Zelanda e Re, ka të ngjarë të përjetojnë flukse të konsiderueshme refugjatësh nga vendet e afërta aziatike që përballen me zinë e bukës.

Autori i studimit Alan Robock, i cili ka modeluar efektet klimatike të luftës bërthamore për dekada, tha se nuk ka asnjë simulim që nuk është tepër i dëmshëm për stabilitetin global.

Ai tha se miliarda njerëz ka të ngjarë të vdisnin si pasojë e luftës bërthamore për shkak të pasigurisë ushqimore dhe kjo është arsyeja pse këto armë duhet të ndalohen.

"Nëse ekzistojnë armë bërthamore, ato mund të përdoren dhe bota i është afruar disa herë luftës bërthamore," theksoi Robock.

"Ndalimi i armëve bërthamore është e vetmja zgjidhje afatgjatë. Traktati pesëvjeçar i OKB-së për Ndalimin e Armëve Bërthamore është ratifikuar nga 66 vende, por asnjë nga nëntë shtetet që I disponojnë këto armë. Puna jonë e bën të qartë se është koha për ato nëntë shtete të dëgjojnë shkencën dhe pjesën tjetër të botës dhe të nënshkruajnë këtë traktat”.

 

 

Po ndodh...

ide