Çfarë është "kokaina e të varfërve" dhe çfarë e lidh atë me vendet arabe?!

16 Shkurt 2023, 12:15 / AKTUALITET ALFA PRESS

Çfarë është "kokaina e të varfërve"

Ministria e Mbrojtjes e Izraelit pengoi një përpjekje për tëkontrabanduar mijëra tableta kaptagoni në Rripin e Gazësjavën e kaluar.

Lajmi u la në hije nga tensionet në rritje, mes trazirave tëvazhdueshme në Bregun Perëndimor dhe lëshimit tëraketave nga Rripi i Gazës i kontrolluar nga Hamasi.

Pilulat, të fshehura brenda një ngarkese me frigoriferëzyre, ishin rrugës nga Bregu Perëndimor kur u kapën ngaforcat izraelite të sigurisë në pikën kufitare Tarqumiyah. 

Çfarë është Captagon? 

Captagon, i njohur në gjuhën e folur si "kokaina e tëvarfërve", është një stimulues i llojit amfetamine i prodhuarnë mënyrë të paligjshme në Levant. 

Ndërsa trafikohet kryesisht në Jordani dhe në shtetet e Gjirit, tregtia e kaptagonit ka filluar të përhapet përtejkufijve të saj tradicionalë. 

Captagon po evoluon ngadalë por me siguri në njëproblem më të gjerë rajonal që meriton një ndërhyrje tëkoordinuar. Ndarja e drogës në Izrael këtë javë vërteton këtë realitetnë ndryshim.

Fillimisht, "Captagon" ishte emri i markës për një ilaç ligjorqë përmbante fenetilinë dhe i përshkruar për të trajtuarkushte të tilla si çrregullimi i hiperaktivitetit të mungesës sëvëmendjes, narkolepsia dhe depresioni. 

Fenethylline, megjithatë, u bë gjerësisht i paligjshëm nëvitet 1980, duke detyruar prodhimin e kaptagonit nën tokë.

 Që atëherë, prodhimi i falsifikuar i kaptagonit ështëpërhapur; Pilulat e sotme kanë pak ose aspak ngjashmërikimike me paraardhësit e tyre.

Sot, industria e kaptagonit është e përqendruarnë Siri dhe Liban , ku lufta civile , kolapsi financiar dheefektet gjymtuese të sanksioneve të SHBA-së dheEvropës i lanë përfaqësuesit iranianë të lidhur për para. 

Në kërkim të burimeve të reja të të ardhurave, regjimi iBashar al-Assad dhe Hezbollahu iu drejtuan prodhimit dheshitjes së kaptagonit. Dhe doli të ishte një përfitim financiar.

Të dhënat rajonale të konfiskimeve nga viti 2021 vlerësuan tregtinë e kaptagonit në mbi 5.7 miliardë dollarë , duke eklipsuar vlerën totale të eksporteve të ligjshme tëSirisë të kombinuara. 

Fitimet derdhen direkt në arkat e Asadit dhe miqve të tij, duke siguruar një shpëtim financiar për një regjimekonomikisht të rënduar.

Sipas ish të dërguarit special të SHBA-së për Sirinë , "regjimi i Asadit nuk do t'i mbijetonte humbjes së tëardhurave të Kaptagonit".

Nga qendrat e tij të prodhimit në Siri dhe Liban, kaptagonikryesisht trafikohet nga toka përmes Jordanisë e më tej nëGjirin Persik, ku Arabia Saudite konsiderohet gjerësisht sitregu më i madh i konsumit.

Në Jordani, shkalla në rritje dhe sofistikimi i operacionevetë kontrabandës tokësore përbën një rrezik serioz përsigurinë dhe madje mund të paraqesë një krizë në rritje tëshëndetit publik. 

Vitin e kaluar, zyrtarët jordanezë kapën mbi 54 milionë pilula kaptagon; deri në prill, ata kishin kapur mëshumë pilula sesa në të gjithë vitin 2021 së bashku. 

Rritja në operacionet e kontrabandës i shtyu zyrtarëtjordanianë të fillonin një politikë " të qëlloni për të vrarë " përgjatë kufirit sirian; një përleshje la të vdekur 27 kontrabandistë .

Në mënyrë alarmante, tregu i konsumit për kaptagonin nëJordani po zgjerohet. 

"Ne ishim krenarë që Jordania ishte një vend tranzit," ankohej Sekretari i Përgjithshëm i KëshillitEkonomik dhe Social të Jordanisë, "por tani ajo është njëvend pritës". Të rinjtë jordanezë po konsumojnë pilulën e varësisë, e cila ka një çmim më të ulët se kudo tjetër nëGji. Vendimi për të shitur atje duket të jetë një vendimstrategjik nga ana e aleatëve të Iranit, duke pasurparasysh se sa më shumë mund të arrijë pilula në GjirinPersik, ku papunësia e lartë dhe një pjesë e të rinjve tëzhgënjyer nxitin kërkesën.

Shtetet e Bashkuara ndërmorën veprime legjislative nëdhjetor kur Kongresi miratoi Aktin e Kaptagonit , i cili kërkonqë qeveria të zhvillojë një strategji ndër-agjenci për të"mohuar, degraduar dhe çmontuar" tregtinë e kaptagonëve levantine. Megjithatë, mund të bëhet mëshumë.

Ndërsa Asadi, Hezbollahu dhe dashamirësit e tyreiranianë mbushin arkat e tyre me të ardhura ngakaptagoni, Jordania dhe shtetet e Gjirit po kërkojnë tërikthejnë regjimin sirian në vathën rajonale. 

Në fillim të janarit, ministri i jashtëm i Emirateve bërinjë vizitë tek homologu i tij sirian në Damask. 

Takimi erdhi më pak se një vit pasi Mohamed bin Zayed, princi i kurorës së Abu Dhabit dhe sundimtar de fakto iEmirateve të Bashkuara Arabe, u bë udhëheqësi i parë qëpret Assadin që nga shpërthimi i luftës civile në Siri. 

Jordania gjithashtu ka bërë hapa ndaj regjimit sirian, siçdëshmohet nga një telefonatë midis Mbretit Abdullah dheAsadit në tetor 2021./Alfapress.al

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128