Inteligjenca Artificiale nuk është një koncept i ri, njihuni me Roboti AI të vitit 1909

11 Prill 2023, 11:17 / AKTUALITET ALFA PRESS

Inteligjenca Artificiale nuk është një koncept i ri, njihuni me

Adolph Whitman ishte një vizionar në fushën e inteligjencës artificiale dhe robotikës, duke shtyrë kufijtë me shpikjen e tij revolucionare, Occultus. 

Ky robot i AI i vitit 1909 ishte një nga të parët e këtij lloji që kuptoi dhe ndërveproi me njerëzit, duke krijuar terrenin për inovacione të mëtejshme brenda fushës gjatë shekullit të njëzetë. 

Adolph Whitman dhe shpikja e tij e okultusit

Adolph Whitman ishte një shkencëtar, studiues dhe shpikës i njohur gjatë fillimit të shekullit të 20-të. Shpikja e tij më e famshme ishte Occultus, një robot novator i zhvilluar në vitin 1909 që revolucionarizoi fushën e robotikës së AI. Ky robot revolucionar ishte i pari i këtij lloji që kuptoi gjuhën njerëzore dhe ndërveproi me mjedisin e tij. Mund të lëvizte vetë, t'u përgjigjej komandave dhe kishte aftësinë të ndërvepronte me njerëzit në një mënyrë të kuptueshme.

Në kohën e krijimit të tij, Occultus tërhoqi vëmendjen e gjerë nga shkencëtarët dhe shpikësit për aftësitë e tij të pashembullta në krahasim me robotët e tjerë të epokës së tij. 

Përveç të qenit një mrekulli teknologjike, Occultus shërbeu gjithashtu si një ndikim i rëndësishëm në AI moderne, duke frymëzuar të tjerët për të ndjekur inovacionin dhe përparimin e mëtejshëm në këtë fushë.

Krijimi i Whitman theksoi gjithashtu konsiderata të reja etike të ngritura nga AI, pasi tregoi se sa larg mund të programoheshin robotët pa cenuar të drejtat e njeriut ose autonominë. 

Kjo ka qenë një çështje e rëndësishme për studiuesit që atëherë, pasi teknologjia përparon me një ritëm të paparë dhe robotët bëhen gjithnjë e më inteligjentë dhe të aftë.

Si përfundim, shpikja revolucionare e Occultus e Adolph Whitman mbetet një moment historik i rëndësishëm në historinë e AI, si për aftësitë e saj teknike në një kohë kur teknologjia robotike ishte ende relativisht e sapolindur, ashtu edhe për konsideratat etike që ajo ngriti të cilat kanë vazhduar të formësojnë kërkimin. në AI moderne.

Si funksionoi Occultus - Karakteristikat dhe aftësitë

Në vitin 1909, Adolph Whitman krijoi Occultus, një robot revolucionar i AI që mund të ndërvepronte me mjedisin e tij dhe të kuptonte gjuhën njerëzore. 

Kjo shpikje e jashtëzakonshme ka shërbyer si një moment historik i rëndësishëm në historinë e AI, si për aftësinë e saj teknike, ashtu edhe për ndikimin e saj në konsideratat etike.

Para së gjithash, Occultus ishte i pajisur me një sërë sensorësh dhe motorësh që i mundësonin atij të lundronte me lehtësi në mjedisin e tij. 

Ai kishte dy kamera të instaluara në trupin e tij, të cilat i lejonin të zbulonte objektet rreth tij, si dhe të njihte fytyrat. 

Për më tepër, ai kishte katër sensorë të afërsisë infra të kuqe të vendosura në çdo cep të trupit të tij, të cilët e pengonin atë të përplasej me objekte ose njerëz të tjerë kur lundronte nëpër hapësira të ngushta.

Occultus gjithashtu shfaqi një motor të inteligjencës artificiale që i mundësoi të përpunonte të folurit dhe të merrte vendime bazuar në atë që u tha. 

Kjo i lejoi Occultus-it t'i përgjigjej në mënyrë të përshtatshme komandave zanore nga njerëzit, si dhe të njohë gjeste të thjeshta si tundja me dorë ose duke treguar diçka specifike.

Siguria ishte gjithashtu një konsideratë e rëndësishme për Adolph Whitman gjatë projektimit të Occultus - ai përfshiu disa veçori sigurie si sensorë afërsisë që do të zbulonin nëse diçka ose dikush i afrohej shumë robotit dhe do të mbyllnin automatikisht të gjithë motorët derisa të zhdukej kërcënimi. 

Për më tepër, këta sensorë ndihmuan gjithashtu Occultus të mësonte detyra të thjeshta përmes provave dhe gabimeve, të tilla si grumbullimi i blloqeve në mënyrë që të përfundonte një detyrë në mënyrë efikase pa ndonjë rrezik lëndimi ose dëmtimi të shkaktuar nga përplasjet me objekte të tjera ose njerëz afër.

Gama e veçorive të përfshira në Occultus e bëri atë një nga robotët më të avancuar të ndërtuar ndonjëherë në atë kohë - një arritje e vërtetë inxhinierike që hapi rrugën për teknologjinë moderne robotike të AI sot!

Inteligjenca Artificiale nuk është një koncept i ri, njihuni me

 

Po ndodh...