Si të kapërcejmë frikën nga vdekja?!

22 Janar 2023, 14:04 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Si të kapërcejmë frikën nga vdekja?!

Vdekja është diçka e pashmangshme dhe duke qenë se të gjithë vdesin herët a vonë nga cilido qoftë shkaku, ne e konsiderojmë atë një fenomen natyror. Përkundër të gjitha këtyre, shumica e njerëzve kanë frikë nga vdekja, e cila gjithashtu konsiderohet mjaft normale. Nuk është vetë vdekja ajo që i tremb shumicën e njerëzve, por ideja për të mos ditur se çfarë do të ndodhë sapo të vdesim.

A do të humbasim vetëdijen apo kujtesën?

A do të biem në një gjumë të përjetshëm?

A do të endemi nëpër botë si fantazma?

Ka shumë supozime se çfarë do të ndodhë, dhe të gjitha ato bazohen në besime kulturore ose fetare. Megjithatë, një gjë është e sigurt, dhe kjo është fakti që nuk duhet të kemi frikë nga vdekja. Mënyra më e mirë për të luftuar këtë frikë është përmes një mësimi filozofik që filozofi i famshëm Sokrati dha shumë vite më parë.

Kush ishte Sokrati?

Sokrati ishte një filozof grek, i cili vlerësohet se ka hedhur themelet e filozofisë perëndimore. Ai është ndoshta më i njohur për metodën e tij të pyetjeve, të cilën e përdori për të hetuar bindjet dhe opinionet e të tjerëve dhe për të arritur te të vërtetat filozofike.

Statuja e Sokratit në Akademinë e Athinës. Vepra e Leonidas Drosis (v. 1880) (Burimi: Ëikimedia Commons)

Sokrati ishte një filozof i lashtë grek dhe konsiderohej një nga themeluesit e filozofisë perëndimore. Ai lindi në Athinë në shekullin e 5-të pes dhe është më i njohur për metodën e tij sokratike të pyetjes, e cila përfshinte vënien në dyshim të besimeve dhe supozimeve të një personi për të arritur në një kuptim më të thellë të së vërtetës.

Një nga tregimet më të njohura për Sokratin është gjyqi dhe ekzekutimi i tij. Ai u akuzua për korruptimin e të rinjve të Athinës dhe mosbesimin në perënditë e qytetit. Pavarësisht se iu ofrua mundësia për të ikur, Sokrati zgjodhi të qëndronte dhe të përballej me dënimin e tij. Ai u shpall fajtor dhe u dënua me vdekje duke pirë helm.

Idetë dhe mësimet e Sokratit kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në filozofinë perëndimore dhe metoda e tij e pyetjeve përdoret ende sot në klasa dhe mjedise ligjore. Ai besonte se kërkimi i së vërtetës dhe njohurive ishte aspekti më i rëndësishëm i jetës dhe se përmes pyetjeve dhe dialogut, individët mund të arrinin në një kuptim më të thellë të botës përreth tyre.

Trashëgimia e Sokratit ka pasur gjithashtu një ndikim në politikë dhe qeverisje. Besimi i tij në vënien në dyshim të autoritetit dhe kërkimin e së vërtetës ka frymëzuar lëvizjet për demokraci dhe lirinë e fjalës në mbarë botën.

Pavarësisht vdekjes së tij, mësimet e Sokratit vazhdojnë të studiohen dhe debatohen nga filozofët dhe studiuesit, dhe idetë e tij kanë pasur një ndikim të qëndrueshëm në zhvillimin e mendimit perëndimor.

Si ta mposhtim vdekjen?

Sipas Platonit, një prej studentëve të Sokratit, Sokrati besonte se vdekja ishte thjesht një pjesë e natyrshme e jetës dhe se nuk ishte diçka për t'u frikësuar. Në vend të kësaj, ai besonte se vdekja ishte një çlirim nga problemet dhe vështirësitë e jetës dhe një shans për të shkuar në një vend më të mirë.

Ai gjithashtu besonte se e vetmja mënyrë për të jetuar një jetë të mirë ishte të jetonit një jetë të virtytshme dhe se vdekja nuk mund të dëmtonte dikë që kishte bërë një jetë të virtytshme. Prandaj, ai besonte se vdekja nuk ishte diçka për t'u frikësuar, por diçka që duhej përqafuar si pjesë e natyrshme e jetës./Përshtatur nga Alfapress.al, marrë nga History of Yesterday

Po ndodh...