Si u bë Peshkopi i kishës katolike Romake e Orlandos, Peshkop dhe i Hënës?

21 Janar 2023, 10:31 / AKTUALITET ALFA PRESS

Si u bë Peshkopi i kishës katolike Romake e Orlandos, Peshkop dhe i

Më 18 qershor 1968 u krijua Dioqeza Katolike Romake e Orlandos, Florida. 

Ai do të përfshinte pjesën më të madhe të zonës qendrore të Floridës, së bashku me Kepin Canaveral. 

William Donald Borders u shugurua Peshkopi i parë i Orlandos. 

Një vit më vonë, ‘Peshkopi Borders’ do të bëhej gjithashtu Peshkopi i parë i Hënës.

Misioni hapësinor Apollo 11 filloi me nisjen nga Kepi Canaveral më 16 korrik 1969.

Misioni përmbushi qëllimin kombëtar të propozuar nga Presidenti John F. Kennedy në vitin 1961 për “zbarkimin e  njeriut në Hënë dhe kthimin e tij të sigurt në Tokë.”

 Sidoqoftë, kur Apollo 11 bëri fluturimin e tij të famshëm nga Kepi Canaveral për të përmbushur përfundimisht këtë qëllim, ata pa dashje e bënë  Peshkopin William Donald Borders, Peshkopin e parë të Hënës falë një rregulli të errët nga Kodi i Ligjit Kanunor të vitit 1917 në fuqi në atë kohë.

Në vitin 1969, pas lëshimit të Apollo 11, Peshkopi Borders bëri një  vizitë  në Vatikan ku u takua me Papa Palin VI.

Gjatë takimit të tyre, Peshkopi Borders u shpreh: "Ti e di, Atë i Shenjtë, unë jam peshkopi i Hënës.".

Papa Pali VI u hutua nga deklaratën e tij, derisa Borders i shpjegoi Papës  se sipas Kodit të së Drejtës Kanonike të vitit 1917, ai ishte de facto Peshkop  i një "territori të sapo zbuluar".

Rregulli i errët thoshte se çdo territor i sapo zbuluar është nën juridikson e peshkopatës ku ishte nisur ekspedita zbuluese.

Dhe  Misioni Apollo 11 u nis nga Kepi Canaveral, i cili është nën juridiksionin e Dioqezës së Orlandos, duke e vendosur kështu Borders si peshkopin e parë të Hënës.

Nëse pretendimi i Borders ishte i vërtetë, dioqeza e tij do të përfshinte mbi katërmbëdhjetë milion e gjysmë milje katrorë.

 

Po ndodh...