Shkencëtarët flasin për stuhitë diellore. A gjenerojnë cunami në tokë?

5 Shtator 2022, 15:54 / MISTERE ALFA PRESS

 

Shkencëtarët flasin për stuhitë diellore. A gjenerojnë

Shkencëtarët besojnë se stuhitë diellore mund të gjenerojnë valë shokuese të tipit cunami ose “cunami diellore” që shkaktojnë kërdi në diell dhe jo në Tokë, siç raportoi NASA.

Një studim të vitit 2020 përshkroi një lidhje të mundshme midis stuhive diellore dhe tërmeteve masive në Tokë dhe tërmetet dihet se shkaktojnë cunami.

“Ne gjetëm prova për një korrelacion të lartë midis tërmeteve të mëdha në mbarë botën dhe densitetit të protonit pranë magnetosferës, për shkak të erës diellore,” sipas studiuesve, të udhëhequr nga Vito Marchitelli.

“Ky rezultat është jashtëzakonisht i rëndësishëm për kërkimet sizmologjike dhe për implikimet e mundshme në të ardhmen për parashikimin e tërmeteve.”

Pra, stuhitë diellore, të cilat janë shumë më të tmerrshme pranë diellit sesa Toka, nuk shkaktojnë drejtpërdrejt cunami në Tokë.

Aktiviteti i rregullt tektonik vazhdon pavarësisht nga aktiviteti i erës diellore. Sidoqoftë, nëse grimcat e lëshuara nga erërat diellore vërtet mund të ushtrojnë ndonjë forcë në tektonikën e pllakave megjithatë, mbetet një mister.

 

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se ne jemi krejtësisht të papërgatitur për një stuhi diellore. Ekspertët ende nuk e kanë kuptuar se si të parashikojnë këto ngjarje të rralla, por katastrofike, dhe infrastruktura që kemi ndërtuar sot është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj ndikimeve gjeomagnetike.

Nëse një nga këto super stuhi do të godiste nesër, ajo mund të ndikojë satelitët dhe astronautët në orbitë, si dhe kontrollin e trafikut ajror, rrjetet e energjisë elektrike dhe kabllot nënujore, duke shkaktuar kufizime të udhëtimit, ndërprerje globale të internetit dhe ndërprerje globale të internetit që mund të zgjasin me muaj.

 

Vetëm merrni parasysh atë që ndodhi në 1859, kur kishim shumë më pak infrastrukturë në rrezik. Ngjarja Carrington ishte një stuhi diellore aq e rëndë, saqë shembi sistemet telegrafike në Europë dhe Amerikën e Veriut, duke shkaktuar gjithashtu aurora në të gjithë botën, nga Australia në Haëaii në Kinë në Meksikë.

Por ajo që ndodhi 9000 vite më parë ishte një ngjarje famëkeqe. Një shpërthim diellor ose një nxjerrje në masë koronale është ajo që zakonisht shkakton një stuhi diellore.

Por a mund të shkaktojnë një cunami në Tokë?

Që një cunami të ndodhë në Tokë, duhet të ndodhë fillimisht një tërmet nën dyshemenë e oqeanit që zhvendos ujin dhe gjeneron një valë kolosale, ultra të shpejtë në të gjithë kolonën e ujit, sipas Administratës Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike.(NOAA).

Tërmete të tilla shkaktohen nga i njëjti lloj lëvizjeje i pllakave tektonike që i bën vullkanet të shpërthejnë. Megjithatë, disa studiues argumentojnë se stuhitë diellore mund të çojnë në mënyrë indirekte në cunami në Tokë.

Kjo valë goditëse, e njohur gjithashtu si vala Moreton, ishte mjaft e fuqishme për të ngjeshur dhe ngrohur hidrogjenin dhe gazrat e tjerë në diell derisa i gjithë ylli të dukej më i shndritshëm.

Kjo ndodhi në vetëm disa minuta. Kjo ngjarje e veçantë e madhe nuk shkaktoi një cunami, por një studim të vitit 2020 përshkroi një lidhje të mundshme midis stuhive diellore dhe tërmeteve masive në Tokë dhe tërmetet dihet se shkaktojnë cunami.

 

“Ne gjetëm prova për një korrelacion të lartë midis tërmeteve të mëdha në mbarë botën dhe densitetit të protonit pranë magnetosferës, për shkak të erës diellore,” sipas studiuesve, të udhëhequr nga Vito Marchitelli.

 

Po ndodh...