Shkencëtarët ‘komunikojnë’ për rreth 20 minuta me balenën

18 Dhjetor 2023, 17:14 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Shkencëtarët ‘komunikojnë’ për rreth 20 minuta

Mund të tingëllojë si një skenë nga Avatar 2. Por, shkencëtarët pohojnë se tani është e mundur të bisedohet me një balenë, pas një bisede 20-minutëshe me një balenë gungaçe në juglindje të Alaskës.

Një balenë 38-vjeçare e quajtur Twain ‘foli’ me studiuesit nga Instituti SETI dhe UC Davis duke iu përgjigjur një “telefonate kontakti” të regjistruar paraprakisht.

Kjo shënon komunikimin e parë midis njerëzve dhe balenave në gjuhën e tyre, sipas ekipit. Studiuesit thonë se biseda mund të hapë rrugën për ndërveprime me alienët në të ardhmen. Studiuesit nga SETI studiuan se si balenat komunikojnë me shpresën për të zhvilluar ‘filtra inteligjence’ si pjesë e kërkimit të jetës aliene. Shkencëtarët transmetuan një lloj thirrjeje përshëndetëse të quajtur ‘whup/throp’ përmes altoparlantëve nënujorë.

Kur thirrja u luajt nëpër ujë, Twain iu afrua varkës dhe iu përgjigj me një thirrje përshëndetëse të sajën. E rëndësishmja, shkencëtarët zbuluan se Twain po ndryshonte frekuencën e thirrjeve të saj në përgjigje të transmetimit të studiuesve.

Sipas autorit kryesor, Dr Brenda McCowan nga UC Davis, kjo sjellje pasqyruese tregon se balena ishte duke u përfshirë në një lloj bisede interaktive me thirrjen e regjistruar. Dr McCowan tha: “Ne besojmë se ky është shkëmbimi i parë i tillë komunikues midis njerëzve dhe balenave kurrizore në “gjuhën” e gungës”.’

Në punimin e tyre kërkimor, Dr Brenda dhe bashkëautorët e saj sugjerojnë se Twain ishte i motivuar të përgjigjej nga “eksitimi dhe ndoshta nga fillimi i agjitacionit”.

Po ndodh...