Aksionarët e Tesla-s miratojnë paketën e pagës për Elon Musk, zbulohet shifra marramendëse që do të paguhet CEO i kompanisë

14 Qershor 2024, 08:20 / BOTA ALFA PRESS

Aksionarët e Tesla-s miratojnë paketën e pagës për Elon

Aksionarët e Tesla kanë miratuar një marrëveshje pagese prej 45 miliardë dollarësh për CEO-n e kompanisë Elon Musk, pas një referendumi të kontestuar ashpër mbi udhëheqjen e tij.

Rezultati, i shpallur të enjten, vjen ndërsa manjati miliarder lufton për të mbajtur paketën më të madhe të kompensimit që i është dhënë një ekzekutivi në një kompani të listuar në SHBA.

“Unë thjesht dua të filloj duke thënë, dreq dreqin, ju dua djema!” tha Musk i gëzuar teksa doli në skenë pas votimit.

Votimi u zhvillua pasi një gjykatës i Delaware anuloi pagesën e Musk – në atë kohë me vlerë rreth 56 miliardë dollarë (43.9 £) – në janar, me arsyetimin se bordi i Teslës nuk mund të konsiderohej i pavarur nga ndikimi i Musk dhe arriti atë shifër dollari përmes një procesi të paligjshëm.

Rezultati është një fitore për Musk dhe bordin e Tesla-s, pasi ata bënë fushatë të zjarrtë për aksionarët që të miratojnë marrëveshjen. Mund të shërbejë si një kundërshtim ndaj vendimit të gjyqtarit që rrëzoi çmimin – duke e bërë më të lehtë për bordin e Tesla të argumentojë se aksionerët ishin të informuar siç duhet për paketën e pagesës dhe lidhjet e anëtarëve të bordit me Musk, përpara se të hidhnin votat e tyre.

Bordi i Tesla-s paralajmëroi se Musk mund të largohej nga kompania nëse paketa nuk miratohej, ndërsa Musk pohoi të mërkurën në mbrëmje se kishte mbështetje të gjerë të investitorëve.

Aksionerë të shquar si fondi i pasurisë sovrane të Norvegjisë dhe Sistemi i Pensionit të Mësuesve të Kalifornisë njoftuan se do të votonin kundër pagesës në fillim të votimit , ndërsa firmat këshillimore prokure Glass Lewis dhe Institucional Shareholder Services gjithashtu kundërshtuan çmimin.

Votimi nuk do të thotë automatikisht se Musk do të marrë paratë, megjithatë, dhe ka të ngjarë të ketë mosmarrëveshje të mëtejshme. Ka ende argumente të shumta ligjore rreth asaj nëse bordi mund të konsiderohet i pavarur dhe nëse paketa mund të konsiderohet e drejtë pasi gjyqtari vendosi ndryshe.

Është gjithashtu e mundur që padi të reja mund të lindin mbi votimin, duke e rikthyer çështjen potencialisht përpara një gjyqtari dhe duke rritur mundësinë e një beteje të zgjatur ligjore. Aksionarët miratuan gjithashtu një masë për të zhvendosur shtëpinë ligjore të Teslës nga Delaware në Teksas, duke komplikuar më tej çdo sfidë.

Tesla fillimisht krijoi paketën e pagesave të Musk në vitin 2017, duke vendosur kushte që CEO të marrë 12 këste të ndryshme të opsioneve të aksioneve në varësi të faktit nëse kompania arrin të ardhura të caktuara dhe objektiva të tregut. Aksionarët e miratuan atë paketë me një diferencë të madhe në 2018, por një investitor ngriti një padi duke pretenduar se bordi kishte qenë mashtrues dhe paketa ishte e padrejtë.

Gjykatësja Kathaleen McCormick, e cila mbikëqyr gjykatën e kancelarit të Delaware, vendosi që bordi i Tesla-s kreu një proces “thellësisht të gabuar” për të përcaktuar pagesën e Musk. McCormick zbuloi se bordi ishte i mbushur me konflikte personale dhe i grumbulluar me aleatët e ngushtë të Musk, siç është ish-avokati i tij i divorcit.

Bordi i Tesla-s, i cili ka të ngjarë të apelojë vendimin e McCormick, kërkoi të korrigjonte vendimin e saj me votën e aksionarëve. Pavarësisht kritikave të McCormick për paketën e pagave, bordi parashtroi të njëjtën marrëveshje që gjykatësi refuzoi – megjithëse tani vlen më pak para për shkak të rënies së çmimit të aksionit të Tesla.