Trump's house search, experts show the intention of this decision

2022-09-01 17:52:11 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Trump's house search, experts show the intention of this decision

Experts see as an important development the statement of the Department of Justice on Tuesday night, which says that the FBI search of the residence of the former president Donald Trump in Florida, was carried out because it was suspected that secret documents of the US government were " hidden and removed" to hinder the investigation. VOA correspondent Cindy Saine reports.

A photo released with a Justice Department file shows classified documents strewn across the floor of an office at former President Donald Trump's Mar-a-Lago home, clearly showing what important, classified documents how "very secret" it is, says an expert for the Voice of America.

((Kimberly Wehle, American University Law Professor)) ((Skype Courtesy))

"The documents seen in the photos are clearly labeled with orange letters as classified information. The former president has argued, or suggested, that he had declassified them. But they do not have the declassification mark. And of course without that mark, without that distinction, the whole argument is not convincing, because people need to know what is secret and what is not," says Kimberly Wehle, professor of law at American University.

Kontrolli i paparalajmëruar i FBI-së më 8 gusht në Mar-a-Lago erdhi pasi një nga avokatët e zotit Trump kishte njoftuar autoritetet në qershor, se të gjitha dokumentet e klasifikuara ishin kthyer. Departamenti i Drejtësisë tha se avokati i Trumpit, që kishte bërë këtë pohim, “nuk i kishte lejuar zyrtarët në qershor që të hapnin, ose të shikonin, se çfarë përmbanin kutitë që mbetën në Mar-a-Lago, duke mos i dhënë asnjë mundësi qeverisë të konfirmonte nëse kishin mbetur dokumente të tjera me shenjën “sekret” në banesë”.

Një tjetër ekspert shpjegon përse ky mund të jetë një problem i madh për Trumpin dhe avokatët e tij.

((Bradley P. Moss, National Security Attorney)) ((Skype Courtesy))

“Ajo që e rëndon situatën më tej dhe që për mendimin tim mund të rezultojë në ngritjen e një aktakuze, ishte kundërshtimi, fshehja dhe pengimi i autoriteteve. Shpërndarja e dokumentave në të gjithë Mar-a-Lagon, njoftimi zyrtar tek FBI-ja në qershor se nuk kishte dokumenta të tjera dhe fakti që FBI-ja arriti të identifikojë me prova se kishte më shumë dokumenta dhe se ekipi i Trumpit po i fshihte ato, e rëndojnë situatën”.

Zoti Moss i tha Zërit të Amerikës se ai beson se zoti Trump mund të përballet me akuza penale për dokumentat, por ai nuk mendon se një aktakuzë është e pashmangshme.

((Bradley P. Moss, National Security Attorney)) ((Skype Courtesy))

“Aktakuza nuk ngrihet nëse nuk ke një çështje të fortë dhe nuk i ke të gjitha provat. Nuk mendoj se janë ende në atë pikë, por besoj se do të jenë brenda pak muajsh”.

Departamenti i Drejtësisë ka të ngjarë të marrë në konsideratë implikimet politike të ngritjes së akuzave ndaj një ish-presidenti, por nga ana tjetër ka shqetësime të sigurisë kombëtare, thotë ekspertja Wehle.

((Kimberly Wehle, American University Law Professor)) ((Skype Courtesy))

“Gjëja më e rëndësishme përpara FBI-së dhe me sa duket CIA-s dhe pjesëve të tjera të aparatit të sigurisë kombëtare në Shtetet e Bashkuara është, ‘sa të kompromentuar jemi? Sa serioze është kjo shkelje? A ka hequr Donald Trumpi dokumente nga Mar-a-Lago? A ka dokumente shtesë për të cilat nuk i dimë, që ai ende i ka?’ Dhe pyetja e madhe: A u mundësoi ai qasje kundërshtarëve tanë të huaj?”

The former president has denied wrongdoing, but has not explained why he received so many classified documents from the White House. In social media posts, he has attacked the Department of Justice and the FBI, saying without any evidence that the search of his home was politically motivated.

((NAT SOUND JOE BIDEN))

"Now it's sickening to see the new attacks on the FBI."

President Joe Biden has condemned attacks by some Republicans on the FBI, saying they are law enforcement agents whose lives are being put at risk simply for doing their jobs. President Biden has also said that he will leave the investigation of Trump's documents entirely in the hands of the Department of Justice./VOA/

Happening now...