Political upheaval of tectonic proportions in Russia

2023-03-31 18:25:16 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Political upheaval of tectonic proportions in Russia

Yevgeny Prigozhin, the leader of the Wagner paramilitary formation, apparently no longer hides his political ambitions and desire to sit on the "Russian throne" that has been occupied for years by Vladimir Putin. 

After openly criticizing the country's military leaders and their way of waging war in Ukraine, he went a step further and gave a pompous interview to a pro-Russian media outlet where he impersonated Putin, which analysts say is proof enough that he is ready to join him in the struggle for power in the next presidential election in 2024.

Accordingly, during the interview, Prigozhin imitates the way Putin films his public appearances, including all the "choreography".

Analysts believe that this performance could indicate two things - that Prigozhin wanted to mock Putin and continue his attacks on the Kremlin, or that, on the other hand, he wants to subtly express his political ambitions.

The fight with Shoigu

Një pikë tjetër që tregon se Prigozhin do të ishte rehat me ndryshimin e qeverisë ruse është konflikti i tij me levën e fuqishme të udhëheqjes shtetërore - Ministrin e Mbrojtjes Sergei Shoigu.

"Kuzhinieri i Putinit" e drejtoi publikisht gishtin disa herë te ministri rus i mbrojtjes për shkak të rezultateve të dobëta të ushtrisë ruse, e cila u detyrua të tërhiqej nga ofensiva ukrainase në fund të gushtit dhe në fillim të shtatorit në jug, në Kherson, por edhe në lindje, ku deri në atë moment Moska kontrollonte pothuajse 100 për qind të Oblastit të Luhanskut dhe pjesën më të madhe të Oblastit të Donetskut, duke përfshirë portin kyç të Mariupolit.

Gjithashtu, njeriu i parë i familjes Wagner pretendon se Shoigu dhe ministria e tij nuk siguruan armë dhe furnizime të mjaftueshme për trupat në vijën e frontit në Bakhmut. 

On the other hand, from unofficial sources, it is reported that the Russian Ministry accused Wagner that the progress at the front was only due to the fact that Prigozhin "threw" the recruited prisoners for every meter of Bakhmut.

 

Happening now...

ideas

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128