Emrat, kryeministrat e Shqipërisë nga viti 1912/ Fati tragjik i disa prej tyre

2023-06-03 16:34:11 / POLITIKË ALFA PRESS

Gjatë kësaj periudhe 111 vjeçare shteti shqiptar ka patur disa kryeministra, disa kanë qëndruar për disa vite në krye të shtetit shqiptar e disa të tjerë kanë qeverisur për pak muaj.

Po ashtu një detaj i rëndësishëm është fakti se midis tyre disa kanë patur fat tragjik, pasi janë 7 kryeministra të vrarë
10 të dënuar me vdekje dhe 3 të burgosur.

7 KRYEMINISTRA TË VRARË

Shtatë kryeministra në historinë e shtetit shqiptar janë vrarë. Ata janë Ismail Qemali i helmuar, Esad Pashë Toptani i vrarë në atentat, Hasan Prishtina i vrarë në atentat, Xhaferr Ypi i vrarë nga bombardimi, Idhomeno Kosturi i vrarë në atentat, Kostaq Kota vdekur në burgun e Burrelit nga torturat, Maliq Bushati i pushkatuar si armik.

10 KRYEMINISTRA TË DËNUAR ME VDEKJE

Mes 33 kryeministrave, 10 prej tyre janë dënuar me vdekje. Ata janë: Ahmet Zogu, Fan Noli, Maliq Bushati, Ibrahim Bicakciu, Kostaq Kotta, Shefqet Verlaci, Rexhep Mitrovica, Mustafa Kruja, Ekrem Libohova dhe Fiqiri Dine.
Kryeministrat e Shqipërisë ndër vite

Ismail Qemali, 20 nëntor 1912 deri më 1914.
Fejzi bej Alizoti, 1914-1914
Turhan Pasha Përmeti 1914-1914
Esat Pashë Toptani 1914-1918

Turhan Pasha Përmeti 1918 deri më 27 mars 1920
Sulejman Pashë Delvina 27 Mars 1920 deri më 14 nëntor 1920
Iljaz Bej Vrioni 10 dhjetor 1920 , 19 tetor 1921
Pandeli Evangjeli 19 tetor 1921, 6 dhjetor 1921
Qazim Koculi 6 dhjetor 1921, 7 dhjetor 1921
Hasan Prishtina 7 dhjetor 1921, 12 dhjetor 1921
Idhomene Kosturi 12 dhjetor 1921, 30 dhjetor 1921
Xhafer Ypi 30 dhjetor 1921, 4 dhjetor 1922
Ahmet Zogu 4 dhjetor 1922, 5 Mars 1924
Shefqet bej Vërlaci, 5 Mars 1924, 2 qershor 1924
Iljaz bej Vrioni 2 qershor 1924, 16 qershor 1924
Fan Noli 16 qershor 1924, 26 dhjetor 1924
Ahmet Zogu, 26 dhjetor 1924
30 janar 1925, 30 janar 1925 Kryeministër i Shqipërisë
10 shtator 1928 (njëkohësisht President dhe Kryeministër)

Koço Kota, 10 shtator 1928, 5 Mars 1930
Pandeli Evangjeli 5 Mars 1930, 22 tetor 1935
Mehdi Bej Frashëri 22 tetor 1935, 9 nëntor 1936
Koço Kota, 9 nëntor 1936, 8 prill 1939
Shefqet Vërlaci, 12 prill 1939, 4 dhjetor 1941
Mustafa Kruja 4 dhjetor 1941, 19 janar 1943
Eqrem Bej Libohova, 19 janar 1943 , 13 shkurt 1943
Maliq Bushati, 13 shkurt 1943, 12 maj 1943
Eqrem Bej Libohova, 12 maj 1943, 9 shtator 1943
Ibrahim Bej Biçaku, 9 shtator 1943, 24 tetor 1943
Mehdi Bej Frashëri 24 tetor 1943, 3 nëntor 1943
Rexhep Bej Mitrovica 3 nëntor 1943, 18 korrik 1944

Fiqri Dine, 18 korrik 1944, 26 tetor 1944
Enver Hoxha, 1 janar 1946, 20 korrik 1954
Mehmet Shehu, 20 korrik 1954, 18 dhjetor 1981
Adil Çarçani, 18 dhjetor 1981, 22 shkurt 1991
Fatos Nano, 22 shkurt 1991, 5 qershor 1991
Ylli Bufi, 5 qershor 1991, 10 dhjetor 1991
Vilson Ahmeti 10 dhjetor 1991, 13 prill 1992
Aleksandër Meksi, 13 prill 1992, 11 Mars 1997
Bashkim Fino, 11 Mars 1997, 24 korrik 1997
Fatos Nano 24 korrik 1997, 2 tetor 1998
Pandeli Majko 2 tetor 1998, 29 tetor 1999
Ilir Meta, 29 tetor 1999 22 shkurt 2002
Pandeli Majko, 22 shkurt 2002, 31 korrik 2002
Fatos Nano, 31 korrik 2002, 11 shtator 2005
Sali Berisha, 11 shtator 2005, 8 shtator 2013
Edi Rama, 8 shtator 2013, kryeministër në detyrë. /Alfapress.al

ideas

Nga Sidi Hasanaj 20:16 ideas

No Drama!

Nga Sidi Hasanaj

Alfa recipes

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128