International organizations burst out with criticism of Veliaj for the "unmasking" of Lolita and JOQ

2023-03-31 18:13:55 / POLITIKË ALFA PRESS

International organizations burst out with criticism of Veliaj for the

By Gjergj Erebara

International organizations burst out with criticism of Veliaj for the "unmasking" of Lolita and JOQ

The mayor of Tirana's "exposing" statement about two people who, according to him, are behind the popular sites Lolita and Jeta Osh Qef on social media recently caused outrage among human rights organizations, which criticized it as behavior that puts the physical safety of these individuals is at risk.

Veliaj stated in an event organized by him that two people, a woman, who according to him is hiding behind the popular site Lolita, and a man, who runs the popular sites Jeta Osh Qef, have fined urban bus companies criticizing the quality of the service of them and that according to him, they have already been identified and the municipality is preparing a report to the authorities.

ECPMF stated that it was shocked by the incident. "Veliaj should apologize immediately and make sure that private individuals' indents are properly protected," she declared.

Por organizatat besojnë se pretendimet e kryebashkiakut për gjoba duken të pabazuara dhe se shënjestrimi i administratorëve të këtyre dy faqeve prej tij është e pajustifikuar dhe mënyra se si Veliaj i ka shënjuar ata, shoqëruar me publikimet në mediat proqeveritare dhe kërcënimet me jetë ndaj tyre në seksionin e komenteve të këtyre mediave, përbëjnë shqetësim për dhunim të lirisë së shprehjes.

Deklaratën më të ashpër e bëri Ricardo Gutiérrez, Sekretari i Përgjithshëm i Federatës Evropiane të Gazetarëve, organizata më e madhe e gazetarëve në Evropë.

“Jam shumë i zemëruar nga sjellja e kryebashkiakut të Tiranës Erion Veliaj, në publikimin e identitetit të administratorëve të faqeve satirike në Facebook në Shqipëri, Lolita dhe JOQ. Këto faqe, megjithëse jo rreptësisht gazetareske, ndihmojnë për të mbajtur përgjegjës ata në pushtet përmes humorit (pavarësisht nëse ju pëlqen apo jo)”, deklaroi Gutiérrez.

“Veliaj publikoi emrat dhe informacion shumë privat familjar të këtyre njerëzve, duke pretenduar se ai i ka “identifikuar” ata; rrjedhimisht ai i ka vënë ata drejtpërsëdrejti në rrezik fizik. Unë i rikujtoj z. Veliaj se pak ditë më parë një person u vra në mjediset e Top Channel në Shqipëri dhe se ai nuk duhet të kontribuojë në përkeqësim të mëtejshëm të sigurisë së komentatorëve publikë,” shtoi ai.

Sipas Gutièrrez, “ky është një dhunim serioz i lirisë së shprehjes dhe të drejtës për të qëndruar anonim. Shpresoj që kryeministri Edi Rama do të sigurohet që kjo sjellje e rrezikshme të ndërpritet menjëherë. Zyrtarët publikë pritet të mbrojnë demokracinë dhe lirinë e shprehjes. Jo të kërcënojnë dhe frikësojnë zërat kritikë,” shtoi ai.

Harta e Kërcënimeve ndaj Lirisë së Medias, një program i Qendrës Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe të Medias, e shënjoi deklaratën e Veliajt si “kërcënim”. Ajo e konsideroi atë një “përpjekje të paprecedentë”, që sjell shqetësim për sigurinë fizike të personave të shënjuar.

“Ekspertët e medias në Shqipëri pranojnë se të dyja platformat përbëjnë interes publik, sepse ato janë anonime dhe kritike ndaj qeverisë dhe kryebashkiakut të Tiranës.

“Veliaj shpalli emrin dhe mbiemrin e gruas që ai pretendon se fshihet pas blogut Lolita, duke përmendur se ajo ka dy fëmijë. Ai dha gjithashtu emrin e një burri që pretendon se është administrator i JOQ,” shkruhet në njoftimin e rregjistrimit të rrezikut.

“Kryebashkiaku aludoi pa dhënë prova se të dyja janë angazhuar në shantazh ndaj kompanive të autobuzëve në Tiranë, të cilët pretenduan se janë kërcënuar të paguajnë në mënyrë që të shmangin vlerësime negative. Disa vëzhgues të medias në Shqipëri ngritën pikëpyetje serioze mbi këto pretendime. Ekspertët thanë se ndonëse këto dy blogje me ndikim nuk ndjekin gjithmonë standardet etike në satitën e tyre, që të dyja shërbejnë në një rol për interes publik duke mbajtur njerëzit në pushtet llogaridhënës,” shënohet në njoftim.

The platform, which is supported by the Council of Europe, also noted how Veliaj's comments were published by pro-government media and these publications were followed by numerous verbal attacks and threats against two individuals.

"This causes concern for their physical safety. Critics raised concerns in particular that the mayor mentioned the wife and two children, which may have put them at risk."

The mayor of Tirana enjoys full support from the vast majority of the media, which mostly rebroadcasts propaganda materials produced by himself./ Reporter.al

 

ideas

Alfa recipes

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128