Pispili with Milk and Leeks

2023-02-22 07:32:47 / RECETA ALFA ALFA PRESS

Pispili with Milk and Leeks

Pispilia is one of the most beloved recipes of Albanian cuisine.

Usually this recipe is prepared with yogurt, since it gives it a perfect spicy taste, but this time we suggest you try it with milk.

The milk manages to give it a dizzying softness while the yogurt sauce plays the main role in the special taste of this recipe.

Ingredients

130g of fine cornmeal or polenta
130g of flour
1 and a half teaspoons of salt
1 teaspoon of baking soda
1 tablespoon of dough riser
120g of softened butter at room temperature
3-4 tablespoons of sour cream
2 eggs
1 and a half glass of milk
2 glasses of water with leek cut into wheels
3-4 tablespoons of crumbled white cheese.

Preparation

First, heat the oven to 200 degrees.

Take a pan and grease it well with olive oil or softened butter.

After you have rinsed the leek well with plenty of water, cut it into the thinnest circles possible.

Take a large bowl and put the flour, polenta, salt, baking soda and leavening agent in it.

While in a separate bowl, beat the butter with the eggs and yogurt sauce.

Në fund shtoni edhe qumështin dhe përzjejini derisa masa të jetë shndërruar në një krem të plotë.

AgroWeb.org ju sugjeron që sasinë e miellit ta hidhni në tre pjesë tek vezët, qumështi dhe salca e kosit.

Kjo do t’ju mundësojë që brumi të jetë sa më kremoz dhe të mos ketë kokrriza të patretura të miellit.

Më pas shtoni edhe preshin e prerë në feta dhe djathin, sigurohuni që ta përzjejeni sa brumi të jetë i njëtrajtshëm.

Kalojeni tek tava e lyer me gjalpë dhe futeni në furrë për t’u pjekur për 35 minuta ose derisa sipërfaqja e pispilisë të ketë marrë ngjyrë të artë.

Nëse nuk jeni të sigurt që pjekja ka përfunduar mjafton ta shponi pispilinë me një thikë dhe nëse sipërfaqja e saj del e pastër atëherë gjithçka është gati.

Pasi të jetë pjekur siç duhet lëreni të ftohet plotësisht dhe më pas priteni dhe shërbejeni.

The pispilia dough will be as soft as that of a cake, and the taste and aroma will be amazing.

This recipe gives you a helping hand with kids, getting them to like and eat healthy vegetables in a different way.

It can be accompanied by yogurt, buttermilk, salads or soups with seasonal vegetables. 

Happening now...

ideas