7 strategji për të mposhtur mendimet negative

2 Qershor 2023, 23:57 / JETË ALFA PRESS

7 strategji për të mposhtur mendimet negative

Nuk është gjithmonë e lehtë të largosh mendimet negative. Është e lehtë të biesh në zakonin e të menduarit negativ. Sidomos kur kemi grumbulluar shumë prej tyre dhe kemi krijuar një inerci që ndikon në filtrat që përdorim për të përpunuar informacionin.

1.- Shikoni mendimet tuaja:  mendimet negative në përgjithësi janë produkt i shtrembërimeve njohëse, ose modeleve të mendimit irracional. Shikoji ata sikur të jesh spektator. Nëse nuk i lini ata të pushtojnë mendjen tuaj, ata thjesht do të zhduken. Shikojini ato si trungje që notojnë në drejtim të rrymës. Herët a vonë do t’i humbisni nga sytë. Pranoni mendimet tuaja negative dhe lërini të largohen.

2.- Rimendoni çdo pyetje për të cilën jeni duke menduar:  të menduarit është një model i mendimit obsesiv. Kur mendojmë për diçka, ne e bëjmë atë duke menduar se do të jemi në gjendje ta zgjidhim atë vetëm duke menduar më shumë për të. Është diçka që, në përgjithësi, është krejtësisht e pakuptimtë. Ju duhet të zgjidhni gjërat që janë me të vërtetë pjesë e mendimeve tuaja dhe të hiqni qafe atë që keni krijuar në kokën tuaj, përpara se të kërkoni një zgjidhje. Mos u shqetësoni nëse rezulton se nuk ka pasur ndonjë problem pasi keni eliminuar fantazinë, nuk ka problem, por një problem që keni krijuar vetë.

3.- Lëvizni dhe ndërmerrni veprime fizike mbi mendimet tuaja:  kur e gjeni veten të bllokuar në një mendim negativ, lëvizni. Ndryshimi i marsheve për të zgjuar mendimet pozitive nuk është shumë i lehtë kur mendja juaj është e zënë duke kërkuar një mënyrë për të vuajtur. Kjo është një kohë e mirë për të dalë për një shëtitje, për të vrapuar, për të kërcyer ose për të praktikuar joga. Mos ndaloni së menduari – mendja juaj është vërtet e zënë – thjesht lëreni trupin tuaj të marrë frenat dhe ta çojë mendjen në një vend tjetër.

4.- Shmangni gjërat që shkaktojnë mendime negative:  një këngë, foto, pjesë leximi, diçka që shihni në televizor, shoqëria e njerëzve të caktuar …Sapo të kuptoni se cilat gjëra të çojnë në mendimet tuaja negative, shmangini ato. Dhe, sido që të mundeni, zëvendësojini me të tjera që zgjojnë ndjenja të këndshme brenda jush. Mos e martirizoni veten ose mos e bëni më të vështirë.

5.- Rrethojeni veten me njerëz pozitivë dhe përvoja të këndshme:  nëse ajo që shihni, dëgjoni dhe lexoni është pozitive, nëse njerëzit përreth jush janë pozitivë, do të jetë më e lehtë t’i mbani në distancë mendimet negative. Çdo shkaktar i mendimeve negative do të jetë më i lehtë për t’u fikur nëse jeni të rrethuar nga optimizmi.

6.- Përsëritni pohime pozitive në situata ku keni menduar negativisht:  të menduarit negativ priret të jetë një zakon i mësuar. Pra, në vend që të lini çdo mendim negativ të përhershëm t’ju pushtojë, merrni zakonin e të menduarit pozitivisht në ato skenarë. Për ta mbajtur mend ose për ta përforcuar, mund ta keni përpara. Shkruar në letër, në rrobat tuaja, në sfondin e kompjuterit ose telefonit tuaj, apo edhe në lëkurën tuaj.

7.- Mos harroni se askush nuk është i përsosur dhe ecni përpara : është e lehtë të kapeni nga gabimet tuaja . Por e vetmja gjë që mund të bëni është të mësoni prej tyre dhe të ecni përpara. Asgjë nuk do të ndryshojë sado të lindni. Dhe nëse është një dobësi ose kufizim që zgjon mendimet tuaja negative, përqendrohuni në pikat tuaja të forta dhe cilësitë e mira. Nëse nuk mund të ndryshoni atë që keni, sigurohuni që të përfitoni sa më shumë prej saj.

Po ndodh...