E huaja që humbi jetën në Indi shpëton 6 të tjerë me organet e saj/ Pse ka rëndësi dhurimi i organeve?

21 Maj 2023, 21:55 / JETË ALFA PRESS

E huaja që humbi jetën në Indi shpëton 6 të tjerë

Në një ngjarje të fundit, një e huaj, e cila po vizitonte Indinë si turiste, humbi jetën tragjikisht nga një hemorragji në tru.

Turistja e ndjerë, ka shpëtuar jetën e gjashtë të tjerëve përmes organeve të saj. Thuhet se pas vdekjes së saj, organet e saj iu dhuruan gjashtë individëve që përballeshin me sfida kritike shëndetësore. Mes dhimbjes, familja e turistes së huaj ka marrë vendimin për t’i dhuruar organet e saj individëve që kanë nevojë urgjente për transplantim.

Ndër pjesët e dhuruara ishin mëlçia, veshkat, valvulat e zemrës, kornea dhe lëkura e saj.

Në shumicën e rasteve, një person do të vdesë nëse nuk arrin të bëjë një transplant organi. Një transplant organi mund të zgjasë dhe përmirësojë cilësinë e jetës së një personi. Një donator i vetëm i vdekur mund të shpëtojë deri në tetë jetë. Prandaj, dhurimi i organeve mund të ndryshojë jetën. Shumë njerëz vdesin duke pritur për një organ.

Një person nuk duhet domosdoshmërisht të jetë i vdekur për të dhuruar organe të caktuara. Megjithëse transplantimi i organeve është një proces i lodhshëm që përfshin shumë hapa kur bëhet fjalë për vendosjen e përputhshmërisë. Megjithatë, dhurimi i organeve është falas dhe mund t’ju ndihmojë të shpëtoni jetë. Donatorët e gjallë mund të dhurojnë një veshkë, një mushkëri, një mëlçi, një pjesë të pankreasit ose zorrët nëse janë në gjendje të mirë shëndetësore. Dhuruesit e vdekur mund të dhurojnë pothuajse të gjitha organet vitale. Ata gjithashtu mund të dhurojnë inde trupore, lëkurë dhe valvula të zemrës.

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128