Çfarë i tërheq mushkonjat?

30 Qershor 2024, 22:35 / JETË ALFA PRESS

Çfarë i tërheq mushkonjat?

4 gjëra që duhet të dini për atë që tërheq mushkonjat!

Çfarë i tërheq mushkonjat tek ne? Disa faktorë: dioksidi i karbonit që nxjerrim me frymëmarrje, stimujt vizualë (ngjyrat si e zeza dhe e kuqe), nga afër, nxehtësia e trupit dhe djersa. Dhe era jonë: mushkonjat e specializuara në kafshimin e njerëzve, si Aedes aegypti, e njohin atë me saktësi. Carolyn McBride (Universiteti Princeton) ka parë se ata identifikojnë përzierjen e substancave me erë që na karakterizon midis atyre të kafshëve të tjera. Dy qendra nervore (glomeruli) në trurin e tyre janë të përfshira.

VIRUSET MANIPULATORË. Disa viruse na bëjnë më tërheqës për mushkonjat. Një studim i fundit ka parë se viruset Zika dhe Dengue, përgjegjës për sëmundjet me të njëjtin emër, ndryshojnë erën e njerëzve për të tërhequr mushkonjat Aedes, vektorin e tyre, te viktima të reja. Shkencëtarët kanë izoluar një molekulë me erë, acetofenon, më e zakonshme në lëkurën e minjve dhe njerëzve të infektuar dhe tërheqëse për A. aegypti. Prodhohet nga bakteret e gjinisë Bacillus të pranishme në lëkurë: shumohen tek ata që janë të infektuar, sepse zvogëlohet proteina që i kontrollon.

SHTATZANET DHE BINJAKET. Mund të ndikojnë kushte të tjera. Përveç patologjive virale të përshkruara, malaria i bën ato më tërheqëse edhe për mushkonjat, të cilat mbartin plazmodiumin përgjegjës për sëmundjen. Disa studime tregojnë se gratë shtatzëna janë, për shembull, një objektiv, ndoshta për shkak të rritjes së metabolizmit që rezulton në më shumë emetime të CO2 dhe nxehtësi, ose një ndryshim në erë. Dhe pastaj janë variacionet individuale në erë, të lidhura me gjenetikën: një studim zbuloi se binjakët identikë tërheqin mushkonjat në të njëjtën mënyrë.

JO BIRRË. Asnjë ushqim i propozuar për të mbajtur larg mushkonjat nuk i ka qëndruar provës së shkencës. Përkundrazi, diçka duket se i tërheq ata: birra, siç kanë dokumentuar disa studime. Njëri u krye nga studiues nga Franca dhe Burkina Faso: pasi pinë një litër birrë, vullnetarët u bënë më tërheqës për Anopheles gambiae (vektorët e malaries), i cili fluturoi drejt tyre në laborator. Studiuesit kanë përjashtuar rritjen e temperaturës ose në CO2 të emetuar: në vend të kësaj ata supozojnë se ka një ndryshim në substancat me erë.

DJERSA. Nëse po kërkoni një justifikim për të mos U ushtruar aq shumë gjatë verës, studimi i Matthew DeGennaro i Universitetit Ndërkombëtar të Floridës mund ta sigurojë një të tillë. Studiuesi ka identifikuar se si mushkonjat janë në gjendje të identifikojnë substancat e pranishme në djersën tonë. Ai pa se ato të modifikuara gjenetikisht, në të cilat një receptor në antena ishte bërë joaktiv, nuk ishin të ndjeshëm ndaj acidit laktik të pranishëm në djersë Dhe ata nuk ishin më të tërhequr nga krahët e vullnetarëve apo veshjet e djersitura.

Po ndodh...