Britania do të nxjerrë nga tregu kartëmonedhat prej 50 dhe 20 paund

23 Shtator 2022, 20:05 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Britania do të nxjerrë nga tregu kartëmonedhat prej 50 dhe 20

Konsumatorëve britanikë u ka mbetur vetëm një javë për të shpenzuar 11 miliardë paund e fundit të kartëmonedhave prej letre që mbeten në qarkullim përpara se paratë të ndalohen në kursin zyrtaro-ligjor.

Që nga 30 shtatori, pothuajse 6 miliardë paund kartëmonedha të vjetra me prerje 50 paund dhe më shumë se 5 miliardë paund prerje prej 20 paund nuk do të pranohen më nga bizneset në Mbretërinë e Bashkuar, tha të premten Banka e Anglisë. Kjo është një total prej më shumë se 360 ​​milionë kartëmonedha.

Njerëzit mund ta shkëmbejnë letrën me monedhë të re të bërë nga një polimer i ngjashëm me plastikën duke u paraqitur personalisht në selinë e BOE në Londër në Threadneedle Street, duke i dërguar ato përmes postës ose në disa zyra postare.

Shumë banka komerciale do të lejojnë gjithashtu që ato të depozitohen në llogari. Të enjten në mëngjes, radhët e njerëzve për tavolinat e këmbimit të parave në BOE po zgjateshin deri jashtë në rrugë.

Fundi i kartëmonedhave prej 20 dhe 50 paund do të përfundojë tranzicionin e Mbretërisë së Bashkuar drejt kartëmonedhave të reja polimer. Të gjitha versionet polimer të monedhës që mbajnë një portret të Mbretëreshës Elizabeth II mund të përdoren ende si normale, tha BOE.

 

Po ndodh...