7 fakte magjepëse rreth mjekësisë së lashtë romake

23 Gusht 2022, 19:19 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

7 fakte magjepëse rreth mjekësisë së lashtë romake

Mjekësia në Romën e lashtë kombinonte njohuritë shkencore me besimet e mbinatyrshme dhe fetare.

 Mjekët romakë adoptuan shumë nga praktikat dhe filozofitë e mjekut grek Hipokratit dhe pasuesve të tij - veçanërisht pas mbërritjes së Archagathus të Spartës në vitin 219 para Krishtit, i cilësuar si mjeku i parë grek.

Përzierja e këtyre dy qasjeve prodhoi disa nga faktet e mëposhtme befasuese rreth shëndetit dhe mjekësisë në Perandorinë Romake.

1. Gjaku dhe mëlçia e gladiatorëve të vrarë besohej se ishin kura për epilepsinë.
 Pa një kuptim shkencor të shkakut të epilepsisë, mjekët romak rekomandonin që ata që vuanin nga fatkeqësia misterioze të pinin gjak nga fyti i prerë i një gladiatori të vrarë si eliksir.

“Gjaku u gladioatorëve pihej nga epileptikët sikur të ishte rryma e jetë’ thotë studiuesi romak Plini Plaku.

Mjekët romak mendonin gjithashtu se një kurë tjetër për epileptikët ishte dhe konsumimi i mëlçisë së një gladiatori.

Mjekët mendonin se këto kura kishin fuqi çudibërëse pasi gladioatorët shiheshin si simbole të burrërisë.

2.Praktika e mjekut të shquar të Romës së lashtë ndikoi edhe 1300 vjet pas vdekjes së tij

I lindur dhe i rritur në Greqi, Galeni i Pergamonit studio anatominë dhe teorinë fiziologjike në në Aleksandri, Egjipt dhe i përmirësoi aftësitë e tij mjekësore duke trajtuar gladiatorët e plagosur në vendlindjen e tij përpara se të vendosej në Romë në vitin 162 pas Krishtit.

Përveç kryerjes së operacioneve të tilla si heqja e kataraktit, Galeni mbështeti stërvitje, një dietë e ekuilibruar, higjienë e mirë dhe hodhi teorinë se truri, jo zemra, kontrollonte trupin.

Ai ishte mjeku i parë që tregoi se laringu gjeneron zërin dhe identifikoi ndryshimin midis gjakut venoz dhe atij arterial.

 Duke shërbyer si mjek personal për disa perandorë, Galeni avancoi njohuritë anatomike përmes kujdesit të tij për gladiatorët dhe diseksionet dhe viviseksionet e kafshëve. 

Ai shkroi qindra traktate mjekësore, disa prej të cilave mbetën referenca standarde deri në vitet 1500.

3. Mundësitë për të studiuar anatominë e njeriut ishin të kufizuara.

Ndalimi në Romën e lashtë i shumicës së diseksioneve të kufomave njerëzore - për shkak të shqetësimeve fetare, etike dhe të shëndetit publik - pengoi studimet anatomike. 

Mjekët si Galeni u mbështetën në diseksionin dhe viviseksionin e kafshëve, veçanërisht të derrave dhe primatëve, sepse strukturat e tyre anatomike pasqyronin ato të njerëzve. 

Këto diseksione ishin spektakle publike që shërbenin si argëtim dhe një metodë për mjekët për të tërhequr pacientë të rinj.

4. Mjekët përdornin ëndrrat si mjete diagnostikuese

Shumë mjekë të lashtë romakë i merrnin parasysh ëndërrat kur nxirrnin diagnozat dhe përcaktimin e trajtimeve sepse ata besonin se ato mund të ishin sinjale nga shpirti për çekuilibrat hormonal në trup.

"Çfarëdo që të sëmurët shohin dhe duket se bëjnë shpesh në ëndrra, do të na tregojë mungesën, teprimin dhe cilësinë e humorit," shkroi Galeni. 

Për shembull, ëndrrat që përfshinin borë ose akull mendohej se tregonin një tepricë të gëlbazës(një shenjë që tregonte se pacienti ishte i ftohur).

 Galeni diagnostikoi se një mundës që ëndërronte të luftonte për të marrë frymë ndërsa qëndronte në një cisternë gjaku vuante nga çrregulllime të humorit.

5. Trupat mjekësore të ushtrisë lejuan ushtarët romakë të jetonin më gjatë se qytetarët romakë.

Perandori Augustus krijoi trupën e parë mjekësore ushtarake profesionale, e cila tërhoqi mjekë profesionistë grekë duke dhënë të drejta të nënshtetësisë së plotë romake, përjashtime nga taksat. 

Korpusi mjekësor formoi një nga njësitë e para të dedikuara të kirurgjisë në terren, ngriti sisteme higjienike të dizajnuara mirë për të shmangur sëmundjet.

 Mjekët e kampit qëndruan në pararojën mjekësore të perandorisë duke thithur ide të reja përmes udhëtimeve të tyre dhe duke studiuar anatominë njerëzore ndërsa kryenin operacione mbi ushtarët e plagosur në spitalet në terren. 

Falë pjesërisht inovacioneve të trupit mjekësor të Romës së lashtë, jetëgjatësia e një ushtari mesatar ishte pesë vjet më e gjatë se ajo e një qytetari mesatar.

6. Profesionet e mjekësisë ishin të hapura dhe për gratë

Bazuar në traktatet mjekësore, tekstet ligjore dhe mbishkrimet funerale, studiuesit kanë arritur në përfundimin se gratë praktikonin mjekësinë në Romën e lashtë. 

Ndërsa mjeket femra nuk ishin të përhapura, ishte më e zakonshme të gjenin gra që vepronin si mami, që punonin nën drejtimin e mjekëve për të ndihmuar në lindjen e fëmijëve dhe për të administruar barna për fertilitet. 

Mjeket femra, të cilat herë pas here ushtronin profesione në disiplina të tjera përveç gjinekologjisë dhe obstetrikës, prireshin të ishin gra të lira me origjinë greke, ndërsa mamitë shpesh herë kishin qenë dhe skllave.

7. Lakra konsiderohej një drogë çudibërëse.

Shumë mjekë romakë e lidhën dietën me shëndetin e mirë dhe e shpallën lakrën si një "superushqim" që mund të parandalonte dhe trajtonte një gamë të gjerë sëmundjesh.

 "Do të ishte një detyrë e gjatë për të renditur pikat e mira të lakrës," shkroi Plini Plaku. 

Historiani romak Kato Plaku e vërtetoi atë të drejtë në një traktat gati 2000 fjalësh mbi fuqitë e dobishme të lakrës në De Agricultura.

Sipas Cato, perimet me gjethe shëruan dhimbjet e kokës, dëmtimin e shikimit dhe problemet e tretjes, ndërsa aplikimi i lakrës shëronte plagët.

 “Me një fjalë, do të shërojë të gjitha organet e brendshme që vuajnë”, ka shkruar ai. 

Cato madje shkroi se thithja e tymit kur lakra zient nxiste pjellorinë./Alfapress

 

 

 

 

Po ndodh...