A bënin aq shumë s*ks romakët e vjetër sa ndikoi dhe në zhdukjen e një bime?

24 Maj 2023, 17:10 / AKTUALITET ALFA PRESS

A bënin aq shumë s*ks romakët e vjetër sa ndikoi dhe në

Qytetërimi i lashtë romak është i njohur për mrekullitë e tij arkitekturore, sistemet politike dhe aftësitë ushtarake.

Megjithatë, një aspekt intrigues i kulturës romake që shpesh neglizhohet është qasja e tyre ekstravagante dhe e papenguar ndaj aktiviteteve seksuale.

Shpalosja e kulturës seksuale romake

Romakët kishin një perspektivë unike për seksualitetin, e cila ishte e ndërthurur ngushtë me praktikat e tyre sociale, kulturore dhe fetare.

Ndryshe nga shumë qytetërime të tjera të lashta, romakët përqafuan një qëndrim më liberal dhe më lejues ndaj aktiviteteve seksuale.

Kënaqësia seksuale festohej dhe konsiderohej një pjesë e natyrshme e jetës, duke kapërcyer kufijtë dhe konventat shoqërore.

Marrëdhëniet intime në Romën e lashtë nuk kufizoheshin në kufijtë e martesës.

Marrëdhëniet jashtëmartesore, orgjitë dhe marrëdhëniet e të njëjtit seks nuk ishin të rralla dhe shthurja seksuale mbizotëronte si te burrat ashtu edhe te gratë.

Pranimi dhe normalizimi i përvojave të ndryshme seksuale nga shoqëria romake kontribuoi në një mjedis të karakterizuar nga kënaqësi dhe teprim.

Gjithashtu kultura seksuale romake ishte gjithashtu e lidhur ngushtë me praktikat fetare.

Kulti i Bacchus, perëndisë romake të verës dhe ekstazës, shpesh përfshinte rituale të përpunuara, duke përfshirë dhe orgjitë seksuale, si një mjet për të arritur transcendencën shpirtërore.

Ceremonitë e tilla fetare siguruan një kontekst shoqëror në të cilin aktivitetet seksuale përqafoheshin hapur dhe madje inkurajoheshin.

Zhdukja e supozuar e një bime

Silfiumi, ose silfioni, ishte një barishte e ngjashme me kopërin që rritej përgjatë brigjeve të Afrikës së Veriut 

Lidhja e supozuar midis praktikave seksuale romake dhe zhdukjes së një specie bimore mund të gjurmohet në shkrimet e Pliny Plakut, një natyralist dhe filozof romak.

Në veprën e tij të njohur, "Historia Natyrore", Plini përshkroi një bimë të njohur si Silphium, e cila vlerësohej shumë për vetitë e saj medicinale.

Silfiumi , i njohur gjithashtu si laserwort, ishte endemik në rajonin e Kirenës në Libinë e lashtë.

Bima besohej se kishte veti kontraceptive pra parandalonte abortet.

Ajo fitoi popullaritet të jashtëzakonshëm jo vetëm në Romë, por edhe në të gjithë Mesdheun.

Kërkesa për Silphium ishte aq e lartë sa fatkeqësisht, për shkak të korrjeve të shumta dhe mbikonsumimit, Silfiumi përfundimisht u zhduk.

Oreksi romak për këtë bimë, i nxitur nga përfitimet e saj të perceptuara si një kontraceptiv, kontribuoi në mbishfrytëzimin e saj dhe zhdukjen e mëvonshme nga habitati natyror./ Alfapress.al

 

 

Po ndodh...

top

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128