Babai i kompjuterit vdiq sepse ishte h*moseksual

5 Dhjetor 2022, 11:29 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Babai i kompjuterit vdiq sepse ishte h*moseksual

Alan Mathison Turing ishte një matematikan brilant britanik i fillimit të shekullit njëzet, i konsideruar nga shumë si babi i kompjuterit dhe kontribuoi me vendosmëri në dekodimin e mesazheve gjermane në Luftën  e Dytë Botërore, e cila ishte vendimtare për aleatët në mposhtjen e Gjermanisë naziste.

Por fatkeqësisht ai ishte gjithashtu homoseksual.

Ky tipar dallues i tij bëri që Turing të shihej me një sy tjetër nga një shoqëri e verbuar nga ideologjia.

Prirjet e Alan Turing për shkencat ekzakte u shfaqën që në adoleshencë. Ai lindi më 23 qershor 1912 në Angli, në një tipike britanike ku prindërit e tij udhëtonin shpesh për në Indi. Pas disa kohësh Turing u largua nga familja e tij pasi dëshironte të ndiqte karrierë në matematikë dhe jo në fushat klasike dhe gjuhët e huaja, siç ishte modeli i një zotërie të asaj kohe.

Vetëm kur mbërriti në Kings College, Turing e gjeti vetveten.

Ndër të tjera ai ishte i nteresuar për një gamë të gjerë fushash, nga biologjia, fizika, kimia madje edhe për fushën e neurologjisë.

Ai ishte i interesuar për teorinë e relativitetit dhe mekanikën kuantike të Ajshtanit.  Ai ishte gjithashtu një vrapues i mirë, ku sporti ishte një nga aktivitetet e tij të preferuara.

Ai doli me ide që një mendimtar më logjik nuk mund t'i dilte. Kështu, ai krijoi makinën Turing e cila ishte baza për kompjuterët e parë. 

Ky kompjuter u përdor gjithashtu nga aleatët kur deshifruan mesazhet nga armiqtë gjermanë në Luftën e Dytë Botërore, duke përfshirë kodet Enigma, të cilat i lejuan Britanisë të mësonte mesazhe të rëndësishme për strategjitë e ardhshme të armikut.

Që nga viti 1950, ajo është fokusuar në mënyrën se si makinat mund të mendojnë, gjë që ka rezultuar në një test për inteligjencën artificiale që përdoret ende sot. 

Ai gjithashtu krijoi një fushë të re, të quajtur biologji matematikore, në morfogjenezë.

Pastaj erdhi dhe fatkeqësia.

Ai nuk e mbajti të fshehur orientimin e tij seksual, gjë që çoi në arrestimin e tij për “krimin” e të qenit homoseksual në vitin 1952, sipas ligjit britanik të asaj kohe. Ai e pranoi dhe në gjykatë orientimin e tij seksual, duke theksuar se nuk duhet të jetë në kundërshtim me ligjin.

Gjykata vendosi për Turing  tredhje kimike, e cila përmbante një sërë injeksionesh që e bënin atë të pafuqishëm. Nuk mjaftonte fakti që ai iu nënshtrua poshtërimit dhe tredhjes publike.  Homoseksualiteti i tij ishte gjithashtu një faktor rreziku, i cili çoi në pamundësinë e tij për të punuar në fushën e tij.

Këto gjëra ishin shumë për Turing dhe ai u vetëvra më 7 qershor 1954, në moshën 42-vjeçare.

Nuk mund të imagjinohet  se çfarë lloj kontributesh të tjera do të kishte shpikur Alan ndaj teknologjisë sonë post-moderne, pasi puna e tij qëndron në bazën e teknologjisë moderne sot./Përgatiti Alfapress.al

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128