Dallimi midis Fashizmit dhe Nazizmit

14 Janar 2023, 19:18 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Dallimi midis Fashizmit dhe Nazizmit

Fashizmi dhe nazizmi, dy ideologjitë politike të ekstremit të djathtë që u shfaqën gjatë Luftërave Botërore në Itali dhe Gjermani, respektivisht, kishin shumë të përbashkëta por edhe dallonin nga njëra tjetra. 

Të dyja u ndikuan nga ngritja e nacionalizmit, frika nga komunizmi, kriza e sistemit ekonomik kapitalist dhe pakënaqësia me rezultatin e Luftës së Parë Botërore.

Të dyja ideologjitë u karakterizuan gjithashtu nga kulti i liderit, përdorimi i dhunës dhe refuzimi i demokracisë dhe komunizmit edhe pse të dy huazuan disa elementë nga komunizmi rus duke përfshirë hierarkinë strikte.

Por kishte disa dallime të rëndësishme midis Fashizmit dhe Nazizmit dhe bëhet fjalë për refuzimin e konceptit të racës dhe antisemitizmit që diferencoi më shumë ideologjinë fashiste nga nazizmi.

Musolini më vonë përfshiu konceptin e racës në doktrinën e tij, por ai kurrë nuk e zhvilloi plotësisht atë. 

Fashizmi u ushqye edhe nga nacionalizmi, por ai nuk i refuzoi kombësitë e tjera, natyrisht, me kusht që ata të pranonin kulturën dhe gjuhën e “kombit superior”.

Musolini u përqendrua në zgjerimin territorial dhe jo në krijimin e një shteti etnik italian "të pastër". 

Kur më në fund prezantoi ligjet antisemite dhe i shpalli italianët pasardhës të "racës ariane" në vitin 1938, ata u perceptuan si joitalianë dhe madje jofashistë gjatë Luftës së Dytë Botërore,

Nazizmi mund të përkufizohet si një formë e fashizmit, por ai u diferencua nga ky i fundit me konceptin e epërsisë dhe inferioritetit racor. 

Sipas doktrinës naziste, racat klasifikoheshin si superiore dhe inferiore me racën gjermane ose ariane në krye dhe zezakët dhe hebrenjtë në fund të piramidës racore. 

Ndryshe nga fashizmi që lavdëronte shtetin si idealin më të lartë, nazistët e shihnin shtetin si Lebensraum (hapësirë ​​jetese) e "racës mjeshtërore" e cila duhet të përfshijë të gjithë zonën gjeopolitike të banuar me gjermanë etnikë. 

Në të njëjtën kohë ata besonin gjithashtu se “raca mjeshtërore” ishte minuar nga racat inferiore, në radhë të parë nga hebrenjtë dhe se raca gjermane duhet të forcohet dhe armiqtë e saj të eliminohen për të rilindur përsëri.

Ata e shihnin modernizmin si një shenjë të degjenerimit kulturor dhe promovuan artin "të shëndetshëm" që theksonte idetë e doktrinës naziste. 

Nga ana tjetër, fashistët në Itali nuk e kufizuan shprehjen artistike dhe inkurajuan krijimtarinë në vend që të promovonin stilin fashist.

Megjithatë, ata censuruan të gjitha veprat që sulmonin hapur shtetin ose regjimin fashist. 

Si arkitektura fashiste ashtu edhe ajo naziste kishin një tendencë drejt monumentalizmit, por përsëri, ata u diferencuan në pikëpamjen e modernizmit.

Arkitektura në Italinë Fashiste u karakterizua nga një shumëllojshmëri stilesh, duke përfshirë modernizmin, i cili u refuzua nga Rajhu i Tretë si një simbol i bolshevizmit.

Nazistët promovuan neoklasicizmin si stilin zyrtar arkitekturor.

Një tjetër ndryshim i madh midis fashizmit dhe nazizmit ishte ngritja e tyre në pushtet. 

Partia Fashiste erdhi në pushtet në Itali që në vitin 1922, ndërsa grushti i Hitlerit në Mynih i frymëzuar nga Marshi i Benito Musolinit në Romë doli të ishte një dështim. 

Partia Naziste, e quajtur zyrtarisht Partia Kombëtare Socialiste e Punëtorëve Gjermanë, nuk arriti pothuajse asnjë sukses deri në fillim të viteve 1930./ Alfapress.al

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128