Grenada Flashbang: Ndër armët e para moderne 'jovdekjeprurëse' të zhvilluara ndonjëherë

23 Gusht 2022, 15:50 / MADE IN ALFA ALFA PRESS


 Grenada Flashbang: Ndër armët e para moderne

Pajisjet trullosëse janë ndër mjetet më të rëndësishme jo-vdekjeprurëse në dispozicion të një ushtari. 

Ata kanë aftësinë për të çorientuar një objektiv pa shkaktuar dëm.

Ndër të parat që u krijuan ishte flashbang, një granatë që evoluoi nga numri në rritje i sulmeve terroriste që po ndodhnin në vitet 1970.

Çfarë është një granatë flashbang?

I njohur gjithashtu si një granatë trullosëse, bubullimë, bombë zanore dhe granatë flash, flashbang është ndër armët më të hershme "jo vdekjeprurëse" që janë zhvilluar.

 E ndërtuar nga një shtresë alumini ose çeliku që është ndërtuar për të mbetur e paprekur, brenda tij janë të vendosur një përzierje kimikatesh (zakonisht nitrat kaliumi ose perklorat kaliumi) për të trullosur objektivat.

Flashbang çorienton objektivat në dy mënyra. 

E para përmes një dritës e cila shkaktohet nga ndezja e një ngarkese me bazë magnezi, i aftë për të verbuar një person për rreth pesë sekonda, e cila pasohet nga një imazh tjetër që dëmton përkohësisht shikimin.

Ka pasur gjithashtu raportime për dhimbje, për shkak të dëmtimit të mundshëm të retinës, por asnjë nga këto efekte nuk është i përhershëm.

Mënyra e dytë në të cilën pajisja shkakton çorientim është "goditja" e fortë që prodhon, e cila zakonisht është rreth 170 decibel.

Kjo shkakton zhurmë në vesh dhe shurdhim të përkohshëm, si dhe një çekuilibër të veshit të brendshëm. 

Ndërsa flashbangs janë krijuar për të kufizuar dëmtimin e objektivave, ka pasur raporte për humbje të përhershme të dëgjimit, për shkak të zhurmës së tyre.

Ndërsa konsiderohet një armë jovdekjeprurëse, lëndimet serioze nuk janë të rralla dhe kanë ndodhur dhe vdekje nga përdorimi i tyre.

 Kjo ndodh zakonisht për shkak të afërsisë së objektivit me shpërthimet.

Granatat Flashbang u zhvilluan për herë të parë në fund të viteve 1970 për t'u përdorur nga Shërbimi Special Ajror i Ushtrisë Britanike (SAS). 

Njësia e forcave speciale kishte krijuar një krah kundër terrorizmit në përgjigje të numrit në rritje të sulmeve terroriste dhe u kërkoi inxhinierëve të Royal Ordnance Enfield të zhvillonin një pajisje të re trullosëse për përdorim në situata pengjesh.

Ideja për pajisjen ishte që ata që ishin të përfshirë në akte të tilla kriminale do të shihnin granatën të hynte në dhomë dhe të supozonin se ajo do të shpërthente në një shpërthim të dhunshëm dhe vdekjeprurës. 

Kjo do t'i bënte ata të hezitonin, duke i lënë kohë ekipit të hynte në vendndodhje dhe të niste sulmin e tyre.

Një shkencëtar që punon me qeverinë britanike në kërkime të luftës kimike dhe biologjike top-sekret sugjeroi që granatës t'i shtohej një përzierje 4,5 gramësh magnezi dhe perklorati i kaliumit, gjë që do të krijonte një "shpërthim" dhe ndezje të përforcuar. 

Rezultati ishte G60.

Me kalimin e viteve, flashbang është miratuar në të gjithë botën, kryesisht për përdorim në situata taktike pengjesh dhe urbane.

Anëtarët e SAS, në veçanti, janë kushtëzuar gradualisht nga efektet e pajisjeve nëpërmjet trajnimit të tyre dhe janë pajisur me një sërë mjetesh për t'u mbrojtur në terren. 

Këto përfshinin okularë dhe respiratorë të lyer, si dhe mbrojtës të veshit që minimizojnë zhurmën e shpërthimit.

Që nga zhvillimi i tyre në vitet 1970, janë prodhuar një numër granatash flashbang, kryesisht për përdorim nga ushtria dhe forcat e rendit.

Byroja Amerikane e Alkoolit, Duhanit, Armëve të Zjarrit dhe Eksplozivëve (ATF) i ka klasifikuar ato si armë shkatërruese dhe, si të tilla, ato janë kryesisht të padisponueshme për shitje komerciale.

Granata e lëshuar aktuale e pajisur nga ushtria amerikane dhe ekipet e Armëve dhe Taktikave Speciale (SËAT) është M84, e cila është në gjendje të prodhojë një "bang" midis 170-180 decibel dhe një blic prej mbi një milion candela.

 Ashtu si me zhurmat e tjera, ata që janë brenda pesë këmbëve nga vendi i shpërthimit do të pësojnë verbëri të menjëhershme, ndërprerje të veshit të brendshëm, shurdhim, tringëllimë në veshët, konfuzion, çorientim dhe humbje të ekuilibrit.

Flashbangs kanë evoluar gjithashtu për t'u përdorur në skenarët e kontrollit të turmës, me aftësinë për të shpërthyer disa herë. 

Ato zakonisht përmbajnë irritues, të tillë si gaz lotsjellës CS ose CN, dhe disa mund të shpërndahen nga ajri, me aftësinë për të fluturuar midis 20-30 këmbë./alfapress

Po ndodh...