Mafia siciliane/ Historia, Familjet, Udhëheqësit dhe Faktet

21 Korrik 2023, 13:08 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Mafia siciliane/ Historia, Familjet, Udhëheqësit dhe Faktet

Mafia siciliane , e quajtur ndryshe edhe Cosa Nostra është një organizatë e strukturuar në mënyrë hierarkike e kriminelëve në Siçili, Itali.

Mafia siciliane përbëhet nga një koalicion organizatash kriminale - të quajtura "familje" ose "klane" të cilat merren me zhvatje, kontrabandë, lojëra të fatit dhe ndërmjetësimin e mosmarrëveshjeve midis kriminelëve të tjerë.

Termi Mafia është bërë sinonim në anglisht me krimin e organizuar , por teknikisht Mafia i referohet vetëm organizatës siciliane dhe homologes së saj siciliane amerikane në Shtetet e Bashkuara.

Në vitin 1984 ish-anëtar i mafies Tommaso Buscetta u bë i penduar i drejtësië dhe u zbuloi autoriteteve organizimin dhe qeverisjen e mafies, informacion që më parë mund të hamendësoheshin.

Sipas Buscetta-s, çdo cosca (grup mafiozësh të lidhur me një person ose një familje) zotëronte të drejtën ekskluzive për të operuar në një zonë specifike, e cila respektohet nga cosche- ja tjetër.

Territori është zakonisht një fshat, qytet ose rrethi i një qyteti.

Edhe pse çdo cosca ndryshon në formë nga shokët e saj në varësi të madhësisë dhe nevojave të saj, të gjitha ato drejtohen nga një bos (ose don) i cili zgjidhet nga anëtarët e tjerë (mafiozët) për një mandat njëvjeçar.

Ai drejton klanin me ndihmën e një togeri të quajtur nënboss ( capo bastone ose sotto capo ).

Bosi ka gjithashtu një këshilltar ( consigliere ), i cili zgjidhet për të ofruar një perspektivë neutrale mbi aktivitetet e klanit.

Trupi i organizatës përbëhet nga anëtarë të quajtur në mënyrë alternative si mafioz, ushtarë, punëtorë ose thjesht "të rinj" (anëtarësimi është i kufizuar për burrat).

Nëse një familje është mjaft e madhe, mafiozët e radhës mund të ndahen në njësi të veçanta

Megjithatë, shumica e familjeve janë zakonisht shumë të vogla për këtë burokraci shtesë .

Në rritje të kësaj organizate thelbësore janë "bashkëpunëtorët" e shumtë të familjes, njerëz që punojnë me klanin, por nuk janë anëtarë (p.sh., zyrtarë të korruptuar  ose të detyruar).

Mbi bosët e familjeve individuale, klanet mafioze kanë ngritur komisione që duhet të miratojnë çdo veprim të një klani që mund të prekë një tjetër (p.sh. vrasje në territorin e një klani tjetër).

Çdo komitet mbikëqyr veprimtarinë e mafies brenda një krahine, e cila është e ndarë në rrethe të përbëra nga katër ose pesë klane secila. Çdo qark ka një përfaqësues në komitet.

Shumica e studiuesve pajtohen se mafia u ngrit në shekullin e 19-të gjatë bashkimit të Italisë, megjithëse të tjerë sugjerojnë se organizata ekzistonte shumë kohë përpara asaj kohe.

Mafia tërhoqi anëtarët e saj nga shumë ushtri të vogla private, ose mafioze , që u punësuan nga pronarët për të mbrojtur pronat e tyre nga banditët në kushtet e paligjshme që mbizotëruan në pjesën më të madhe të Siçilisë gjatë shekujve.

Rufianët energjikë në këto ushtri private u organizuan dhe u bënë aq të fuqishëm sa u kthyen kundër pronarëve të tokave dhe u bënë ligji i vetëm, duke zhvatur para nga pronarët e tokave në këmbim të mbrojtjes së të korrave të këtyre të fundit.

Shërbimet u zgjeruan për të përfshirë arbitrazhin, mbikëqyrjen dhe zbatimin e marrëveshjeve dhe grupe të ndryshme mafioze takuan me njëri-tjetrin për të zgjidhur mosmarrëveshjet.

Deri në shekullin e 20-të mafia kishte evoluar nga zbatues të ligjit feudal në administratorë të një sistemi ligjor alternativ për pjesën më të madhe të ekonomisë së rajonit.

Dhe ashtu si në çdo sistem ligjor, ligji më i rëndësishëm ishte që një person nuk mund të kërkonte kurrë drejtësi jashtë sistemit - një kod heshtjeje i njohur si omertà .

Mafia, siç u quajt aleanca informale e mafies , është sfiduar vazhdimisht nga shteti italian në vitet që nga krijimi i tij.

Hera e parë ishte në vitin 1925, kur Cesare Mori, një efektiv i policisë në pension,  u emërua si prefekt i ri i Palermos nga diktatori fashist Benito Musolini.

Nga tetori 1925 deri në qershor 1929, forcat e Morit terrorizuan qytetet në të cilat sundonte mafia.

Deri në vitin 1929, fashistët kishin arrestuar mbi 11,000 njerëz dhe shumë mafioz kishin ikur në Shtetet e Bashkuara.

Fushata e Morit pati sukses në shtypjen e mafies, por shoqëria kriminale gjeti jetë të re kur forcat aleate pushtuan Sicilinë në 1943.

Qeveria Ushtarake Aleate e Territoreve të Pushtuara liroi shumë mafioz nga burgu, duke i kategorizuar ata si viktima të regjimit fashist.

Disa nga drejtuesit e komunitetit me të cilët qeveria e re zëvendësoi kryebashkiakët fashistë ishin gjithashtu mafioz ose bashkëpunëtorë mafioz.

Mafia e ringjallur iu përshtat ndryshimit të ekonomisë së ishullit duke e zhvendosur vëmendjen e saj nga bujqësia te biznesi dhe industria - veçanërisht sektori i ndërtimit, të cilin mafia e kishte pothuajse plotësisht nën kontroll.

Mafia filloi edhe kontrabandën e cigareve dhe mallrave të tjera.

Këto përpjekje të reja i pasuruan familjet në një shkallë të padëgjuar më parë, por konkurrenca që rezultoi mbi fitimin çoi në dhunë.

Në 1962 dhe 1963 Palermo vuante rregullisht nga të shtënat me armë zjarri dhe bombardime gjatë të ashtuquajturës Lufta e Parë kundër Mafies.

Lufta përfundoi kur një makinë bombë vrau shtatë oficerë të ligjit.

Zemërimi i publikut bëri që qeveria italiane të formonte Komisionin e parë Antimafia, i cili përsëri e çoi mafian pothuajse në gjumë.

Megjithatë, pak mafioz u burgosën përfundimisht.

Në vitet 1970, shefi i familjes Corleone, Luciano Leggio, filloi një fushatë të paprecedentë për të marrë kontrollin e mafies.

Lufta e Dytë e Mafias që rezultoi çoi në qindra vdekje dhe burgosjen e Leggio-s, por pasardhësi i Leggio-s,Salvatore ("Bisha") Riina , e solli konfliktin në një përfundim të suksesshëm, duke u bërë "bosi i bosëve" i parë i mafies.

Edhe një herë, megjithatë, dhuna çoi në një përgjigje të qeverisë dhe Riina u hakmor duke bombarduar zyrtarët dhe me sa duket duke rrëmbyer dhe vrarë djalin e një informatori.

Në vitin 1987 shteti dënoi 338 mafioz në një “maksi-gjyq” mafioz dhe Riina u kap më në fund më 15 janar 1993.

Pasardhësi i caktuar i Riinës,Bernardo Provenzano, konsolidoi kontrollin e mafies deri në vitin 1995 dhe drejtoi organizatën deri në arrestimin e tij në vitin 2006.

Bosi aktual i bosëve besohet të jetë Matteo Messina ("Diabolik") Denaro, i cili ka qenë i arratisur  që nga viti 1993, por që u arrestua vitin e kaluar. 

Shumë besojnë se“Ndrangheta nga Kalabria, maja e gadishullit të Italisë, ka tejkaluar mafien si shoqëria kriminale më e fuqishme në Itali, dhe  në botë./Alfapress.al

Mafia siciliane/ Historia, Familjet, Udhëheqësit dhe Faktet
Salvatore Riina
Mafia siciliane/ Historia, Familjet, Udhëheqësit dhe Faktet
Tommaso Buscetta

Po ndodh...