Misteri që nuk mund të zgjidhet kurrë, njihuni me shpellën ku u gjetën 100.000 ushtarë

15 Qershor 2023, 09:53 / AKTUALITET ALFA PRESS

Misteri që nuk mund të zgjidhet kurrë, njihuni me shpellën

Shpellat Trabuc, të vendosura në Parkun Kombëtar Cévennes në Francë, janë një rrjet shpellash gëlqerore që kanë mahnitur vizitorët për shekuj me radhë. Me një gjatësi prej rreth 500 metrash, shpellat krenohen me stalaktite, stalagmite dhe lumenj magjepsës nëntokësorë që të lënë pa frymë. Shpellat kanë qenë prej kohësh një vend mrekullie dhe eksplorimi, duke tërhequr magjistarë, shkencëtarë dhe aventurierë kureshtarë.

Zbulimi mahnitës

Në vitin 1998, një ekip arkeologësh nisën një mision për të hetuar thellësitë e shpellave Trabuc, të udhëhequr nga thashethemet për një sekret të fshehur brenda.

Këmbëngulja e tyre u shpërblye kur ata u ndeshën me një zbulesë mbresëlënëse: eshtrat e rreth 100,000 ushtarëve që datojnë nga epoka romake.

Zbulimi e la të habitur komunitetin shkencor dhe hapi një dritare në botën e lashtë.

Ushtarët, që besohet se kanë qenë pjesë e ushtrisë së Julius Cezarit gjatë Luftërave Galike dhe u kapën në një ngjarje katastrofike që i bllokoi brenda shpellave.

Rrethanat e sakta që çuan në mbylljen e tyre mbeten të mbuluara me mister.

Megjithatë, ekspertët spekulojnë se një shpellë ose një përmbytje e papritur mund të ketë vulosur fatin e tyre, duke e ruajtur përgjithmonë këtë ushtri të lashtë në një kapsulë kohore të historisë.
Arkeologët kanë studiuar me përpikëri mbetjet, artefaktet dhe provat gjeologjike për të zbardhur enigmën që rrethon këtë ushtri të lashtë. Nëpërmjet analizës së fragmenteve të eshtrave, armëve dhe mbetjeve të tjera, ata përpiqen të bashkojnë identitetin e ushtarëve, jetën e tyre dhe rrethanat e vdekjes së tyre të parakohshme.
Hetimet e vazhdueshme kanë hedhur dritë mbi pajisjet e ushtarëve, duke treguar besnikërinë e tyre ndaj ushtrisë romake. Studimi i eshtrave të tyre ofron njohuri mbi karakteristikat e tyre fizike, shëndetin dhe madje edhe dietën e tyre. Për më tepër, veçoritë gjeologjike dhe sedimentet e shpellave japin të dhëna për kushtet mjedisore në kohën e bllokimit të tyre.

Rëndësia e zbulimit

Zbulimi i 100,000 ushtarëve brenda shpellave Trabuc ka një rëndësi të madhe historike.

Ai ofron një vështrim të rrallë në realitetet e luftës në kohërat e lashta, duke theksuar sakrificat dhe rreziqet me të cilat përballeshin ushtarët në kërkimin e tyre për pushtim.

Gjetja gjithashtu ofron njohuri të vlefshme për strategjitë, taktikat dhe organizimin ushtarak të përdorur nga forcat e Julius Cezarit gjatë Luftërave Galike.

Për më tepër, Shpellat Trabuc shërbejnë si një kujtesë prekëse e kostos njerëzore të konfliktit dhe e pasojave të paparashikuara që mund të lindin përballë fatkeqësisë.

Mbetjet e ruajtura të këtyre ushtarëve ofrojnë një lidhje të prekshme me të kaluarën, duke ngjallur një ndjenjë nderimi për ata që erdhën përpara nesh.

Ky zbulim i jashtëzakonshëm arkeologjik shërben dhe si një dritare në botën e lashtë, duke hedhur dritë mbi jetët, vdekjet dhe përvojat e atyre që kanë jetuar mijëvjeçarë më parë.