Perandori i vetëm i Shteteve të Bashkuara

15 Dhjetor 2022, 10:37 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Perandori i vetëm i Shteteve të Bashkuara

Joshua Abraham Norton lindi në 1819 në Angli nga një familje e pasur që merreshin me tregti.

Në moshën dy vjeçare, ai u transferua me prindërit e tij në Afrikën e Jugut dhe në 1849, duke marrë një trashëgimi të madhe nga babai i tij, u vendos në San Francisko. 

Pas një periudhe prosperiteti, biznesi filloi të shkojë keq dhe Norton falimentoi. 

I tronditur nga kjo, në 1858 Nortron u zhduk pa lënë gjurmë nga qyteti por ai u kthye pas një viti, por me një sjellje totalisht të ndryshuar.

"Unë jam perandori"

Më 17 shtator 1859, ai shpërndau letra për gazetat e San Franciskos me titull "Norton I, Perandori i Shteteve të Bashkuara" dhe "Mbrojtësi i Meksikës". 

Sigurisht, askush nuk i kushtoi vëmendje, por ai e mori shumë seriozisht rolin e tij. 

Në 1862 ai lëshoi ​​një proklamatë duke i bërë thirrje kishave katolike dhe protestante ta njihnin atë si sovran, më pas shpërndau Kongresin e Shteteve të Bashkuara dhe ndaloi partitë Demokratike dhe Republikane. 

Është e panevojshme të thuhet se nuk pati sukses!

Por në aspekte të tjera, Norton u tregua një vizionar i vërtetë. 

Ai parashikoi formimin e një Lidhjeje të Kombeve dhe nxori një dekret për të ndërtuar një tunel ose urë mbi Gjirin e San Franciskos - të gjitha të bëra në periudha të ndryshme në shekullin e njëzetë.

Gradualisht, Norton u kthye nga një person i çuditshëm në një personazh shumë i njohur në San Francisko. 

Kjo e lejoi atë të ndërmjetësonte me sukses konflikte të ndryshme sociale që ndodhën në qytet, përballë të cilave autoritetet ishin treguar të pafuqishme. 

Ai ishte i ftuar në restorantet më të mira ( ata kishin kishin një pllakë në hyrje, ku thuhej se objekti funksiononteme pëlqimin e Madhërisë së Tij Perandorake, Norton I i Shteteve të Bashkuara) dhe kishte një shtëpizë të rezervuar për teatër dhe për opera, ai madje u lejua të emetonte monedhën e tij, e cila u pranua nga tregtarët në San Francisko.

Norton vdiq më 3 janar 1880.

Më shumë se 30,000 njerëz morën pjesë në funeralin e tij, me shpenzimet e varrimit të bëra nga Bashkia e San Franciskos. Në janar 1980, u zhvilluan demonstrata të shumta në kujtim të asaj që konsiderohej: "perandori i parë dhe i fundit i Shteteve të Bashkuara".

Ajo që tregoi Norton ishte se për t’u bërë Perandor mjafton gatishmëria  për të bërë gjëra dhe për t'u kujdesur për njerëzit që ju mbështesin.

Edhe nëse ai nuk do të ishte një Perandor zyrtar, ai ndoshta mund të bënte një punë më të mirë në drejtimin e Amerikës sesa Presidenti që e sheh veten si Perandor./Përgatiti Alfapress.al

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128