Pse amerikanët e urrejnë kaq shumë komunizmin?

11 Gusht 2022, 16:23 / MADE IN ALFA ALFA PRESS
Pse amerikanët e urrejnë kaq shumë komunizmin?
Josif Stalini dhe Nikita Khrushchev

J Edgar Hoover, drejtori i parë i Byrosë Federale të Hetimit (FBI)  që nga viti 1924 deri në 1972, kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij duke luftuar kundër komunistëve, me miratimin e shumë presidentëve, qofshin ata republikanë apo demokratë.

Në fakt, në idealin e themeluesve, ekziston një ide themelore e lirisë së patjetërsueshme, prandaj lufta jo vetëm kundër komunizmit, por edhe kundër ideologjive të afërta me nacionalsocializmin (një doktrinë politike, totalitare dhe raciste që u imponua nga Adolf Hitleri në Gjermani dhe që mbronte pushtetin absolut të shtetit.)

Kjo ide mund të shpjegojë pse nga njëra anë, Partia Republikane, edhe kur shpreh ide shumë të djathta, nuk vë në dyshim Kushtetutën, e cila është kulmi i mendimeve të Etërve Themelues të SHBA-së.

Nga ana tjetër, demokratët janë të krahasueshëm me socialdemokratët gjermanë në idetë e tyre, herë centriste, herë socialdemokrate.

Këndvështrime të ndryshme

Por fillimisht duhet sqaruar se atë që amerikanët e quajnë komunizëm, pjesa tjetër e botës e quan marksizëm leninizëm, shembulli më i rëndësishëm i të cilit ishte Bashkimi Sovjetik.

BRSS ishte një regjim veçanërisht totalitar dhe burokratik.

Për shkak se Bashkimi Sovjetik e quajti veten një shtet socialist, amerikanët ngatërruan socializmin me komunizmin.

Amerikanët nuk mësuan kurrë për punën e Shoqërisë Fabian në Angli, nuk e dinin historinë e Kongresit të Tureve në Francë, Kongresin e Bad Godesberg në Gjermani dhe ndarjen midis socialistëve dhe komunistëve.

Socialistët donin të respektonin fillimisht institucionet demokratike, ndërsa komunistët flisnin për diktaturën e proletariatit.

Së dyti, për shkak se një pakicë e rusëve, gjermanëve, polakëve, rumunëve, çekëve dhe vendeve të tjera u arratisën dhe u larguan për në Amerikë në shumicën e rasteve, historitë e tyre forcuan antikomunizmin amerikan.

Për më tepër, regjimi sovjetik shfuqizoi në mënyrë intensive pronën private, një vendim në kundërshtim me besimet e paraardhësve amerikanë me origjinë evropiane.

Ata ikën nga persekutimi fetar dhe zgjodhën Amerikën sepse mund të zotëronin tokë atje.

Por ata nuk arritën të merrnin si shembull francezët, ku njerëzit mund të zotëronin ende toka dhe të praktikonin lirisht fenë e tyre nën një regjim socialist.

Një përfundim kinez

Së fundi, ngritja komuniste në të gjithë Kinën ka qenë një pasuri e vlefshme për politikanët amerikanë për më shumë se 100 vjet.

Kjo i lejon ata të ushqejnë mitin e ëndrrës amerikane dhe fatin e Shteteve të Bashkuara: duke i mësuar pjesës tjetër të botës se çfarë është demokracia e vërtetë dhe besimi fetar.

Kjo përfshin kallashnikovët (pushkë gjysmë automatike AK-47) në nëntokë, të gatshëm për të ndihmuar në formimin e milicive që do të ndalojnë “heroikisht” kërcënimet komuniste apo socialiste, shumë prej të cilave sot evoluan në grupe ekstremiste (qoftë fetare ose ideologjike).

Po ndodh...