Pse murgjit ishin tullac në majë të kokës?

26 Janar 2023, 19:31 / AKTUALITET ALFA PRESS

 Pse murgjit ishin tullac në majë të kokës?

Tonsure, ose Tonsura në latinisht, ishte modeli i veçantë i flokëve të murgjve. 

Tonsure fjalë për fjalë përkthehet në "prerje", si në rruajtjen e flokëve.

Kur Papa Gregorio VII mori detyrën në 1073, modeli i flokëve të çuditshëm pati fillimet e tij. 

Kultura e kishës në atë kohë ishte relativisht e dobët kur bëhej fjalë për gjëra të tilla si modeli i flokëve, kodet e veshjeve dhe madje edhe marrëdhëniet midis murgjve, priftërinjve dhe murgeshave.

Korrupsioni në kishë kishte prekur majat kur Gregorio VII mori mbretërimin.

Papa mori vendimin për të mandatuar abstinencën ( zgjedhja për të mos bërë seks) për të gjithë priftërinjtë, murgjit dhe murgeshat, në mënyrë që të trajtojë çështjen e kahershme të korrupsionit brenda kishës. 

Murgjit, priftërinjtë dhe murgeshat duhej të ruanin abstinencën e përditshme dhe nuk u lejohej të martoheshin ose të përfshiheshin në ndonjë lloj tjetër aktiviteti seksual. 

Modeli uniform i flokëve të murgut i prezantuar nga Gregorio VII ishte ndër ndryshimet më të rëndësishme.

Murgjit duhet të kishin flokë të ngjashëm me ato të Shën Palit për të përfaqësuar dorëzimin e jetës së tyre te Perëndia. 

Çdo murgu duhej të rruante kokën, pasi Shën Pali njihej si tullac.

Shumë të krishterë katolikë e vlerësonin Shën Palin për shkrimin e trembëdhjetë librave të Biblës dhe vendosjen e krishterimit në të gjithë Perandorinë Romake gjatë jetës së tij. 

Gregorio VII  besonte se kisha do të lidhej më shumë shpirtërisht me Zotin duke adoptuar modelin e flokëve të Shën Palit.

Prerja e flokëve 900-vjeçare, e njohur si tonsure, u shpall e jashtëligjshme nga Papa VI në vitin 1972 për të gjithë murgjit në Kishën Katolike./ Alfapress.