Pse Nikola Tesla ishte i fiksuar pas numrave 3, 6 dhe 9?

9 Maj 2023, 11:46 / AKTUALITET ALFA PRESS

Pse Nikola Tesla ishte i fiksuar pas numrave 3, 6 dhe 9?

Jeta dhe vepra e Nikola Teslës ka pasur një ndikim të thellë në botën tonë moderne. I lindur në vitin 1856 në atë që sot është Kroacia, ai studioi inxhinieri elektrike në Politeknikun Austriak në Graz përpara se të transferohej në Shtetet e Bashkuara në 1884, duke punuar si inxhinier për Thomas Edison.

Pse Nikola Tesla ishte i fiksuar pas numrave 3,6 dhe 9?

Shpikja e Teslës për motorin dhe sistemin elektrik të rrymës alternative (AC) në 1887 ishte një zbulim revolucionar që mundësoi një efikasitet më të madh të transmetimit të energjisë elektrike si kurrë më parë.

Në 1893, ai demonstroi të parën nga sistemet e tij AC polifazore në Panairin Botëror, duke shfaqur potencialin e tij për të fuqizuar shtëpitë dhe bizneset.

Këto ngjarje shënuan jo vetëm një moment vendimtar për energjinë elektrike, por edhe për vetë Nikola Teslën, pasi mund të ishte pika që filloi magjepsja e tij me numrat 3, 6 dhe 9.

Ndërsa ne nuk mund ta dimë se çfarë e frymëzoi fiksimin e tij me këto numra, është e qartë se ato luajtën një rol të rëndësishëm në jetën dhe kërkimin e tij.

Shpjegimi i tre numrave

Obsesioni i Nikola Teslës me numrat 3, 6 dhe 9 ka qenë prej kohësh. Gjatë jetës së tij, ai përdori këta numra për të përfaqësuar koncepte të ndryshme në punën e tij.

Për shembull, ai i përdori ato për të simbolizuar tre komponentët e një sistemi: hyrje, përpunim dhe dalje; gjashtë hapat e nevojshëm për të përfunduar çdo projekt: planifikimi, organizimi, stafi, udhëheqja, kontrolli dhe monitorimi; dhe nëntë planetët në sistemin tonë diellor.

Tesla besonte se duke përdorur këto numra si pjesë të llogaritjeve të tij, ai mund të zhbllokonte sekretet e universit dhe të fitonte njohuri se si funksiononin gjërat.

Ai ishte i magjepsur nga elektriciteti dhe e konsideronte atë si një nga forcat e natyrës që mund të shfrytëzohej për përdorim njerëzor.

Duke kuptuar se si funksionon energjia elektrike në një nivel kuantik, ai besonte se mund të bënte përparime në teknologji që do të revolucionarizonin botën.

Interesi i Teslës për matematikën e shtyu atë të eksploronte ekuacionet matematikore që lidhen me transferimin e energjisë si rezonanca, harmonika dhe modulimi i frekuencës.
Ai teorizoi se nëse dikush mund të kuptojë korrelacionin midis këtyre ekuacioneve, atëherë ato mund të jenë në gjendje të kontrollojnë ose të përsërisin disa energji ose frekuenca të cilat mund të kenë aplikime në shumë industri, nga sistemet e komunikimit te teknologjitë mjekësore.
Përveç rëndësisë së tij matematikore, Tesla gjithashtu lidhi rëndësinë shpirtërore me këta numra.

Ai besonte se kur shfrytëzoheshin siç duhet, ata kishin potencial shërues si për njerëzit ashtu edhe për makinat për shkak të aftësisë së tyre për të menaxhuar energjinë në një mënyrë mbresëlënëse.

Duke kuptuar se si funksiononte kjo energji në një nivel kuantik, Tesla mendoi se ishte e mundur që njerëzit të përdornin fuqinë e saj në një nivel shpirtëror, si dhe shkencërisht.

Pavarësisht se çfarë nënkuptonte saktësisht magjepsja e Nikola Teslës me numrat 3, 6 dhe 9 për të personalisht apo profesionalisht, është e qartë se ata luajtën një rol të rëndësishëm në kërkimin dhe trashëgiminë e tij gjatë historisë – aq sa edhe sot ne vazhdojmë të eksplorojmë rëndësinë e tyre përmes eksperimentimit shkencor.

Shembuj se si Tesla i përdori numrat në punën e tij

Tesla kishte një kuptim të jashtëzakonshëm të korrelacionit midis ekuacioneve matematikore që lidhen me transferimin e energjisë dhe potencialit të tyre për të revolucionarizuar teknologjinë. Ai e zbatoi këtë njohuri në eksperimentet e tij, duke përfshirë numrat 3, 6 dhe 9 në shumë prej shpikjeve të tij. Një nga arritjet më mbreslënëse të Teslës ishte shpikja e motorit të rrymës alternative në 1887.

Ky motor bazohej në një ekuacion matematik që përdorte disa faktorë, duke përfshirë numrin e poleve (3), frekuencën (6) dhe tensionin (9).

Ndërsa shpikësit e tjerë kishin krijuar më parë motorë me dy pole ose sisteme dyfazore, Tesla ishte në gjendje t'i kombinonte këta elementë së bashku për të krijuar një sistem efikas trefazor.

Tesla më pas vazhdoi të zhvillonte një transformator të bazuar në të njëjtat parime.

Transformatori mbështetej shumë në rezonancën dhe harmoninë midis numrave 3, 6 dhe 9, si dhe frekuencave të tjera të përdorura në dizajnin e tij.

Përdorimi i rezonancës nga Tesla e ndihmoi atë të transmetonte energjinë elektrike me valë përmes ajrit dhe ujit.

Rëndësia e këtyre numrave për Teslën mund të ketë qenë më shumë se thjesht ekuacione matematikore që lidhen me transferimin e energjisë; ai gjithashtu lidhte rëndësinë shpirtërore me to.

Ai besonte se të kuptuarit se si ata ishin të lidhur mund të zhbllokonte sekretet e universit dhe ta ndihmonte atë të përdorte fuqinë shpirtërore.

Nëse ka ndonjë të vërtetë në këtë besim duhet të përcaktohet ende; megjithatë, ndikimi i tyre në histori mbetet i pamohueshëm.

Spekulime se pse Tesla ishte kaq i fiksuar pas këtyre tre numrave

Nikola Tesla në dukje ishte i fiksuar pas numrave 3, 6 dhe 9, dhe ka shumë shpjegime të mundshme se pse ai ishte kaq i tërhequr pas tyre.

Për të filluar, këta numra mund të kenë pasur një rëndësi shpirtërore për të. Në numerologji, e cila është një formë e lashtë e hamendjes së bazuar në fuqinë e numrave, 3, 6 dhe 9 përfaqësojnë rritjen shpirtërore.

Për më tepër, në filozofinë kineze, 3 lidhet me energjinë, ndërsa 6 përfaqëson harmoninë dhe 9 simbolizon aftësinë intelektuale.

Ky kombinim i atributeve mund të shpjegojë pse Tesla ishte kaq e përkushtuar ndaj numrave.

Është gjithashtu e mundur që këto shifra të kenë një rëndësi emocionale për të.

Për shembull, Tesla mund ta ketë parë veten në numrin 3 - ai ka lindur gjatë një stuhie më 10 korrik 1856 (1 + 8 + 5 + 6 = 20; 2 + 0 = 2; 2 + 0 = 2), duke simbolizuar ambicien dhe kreativiteti – ndërsa 6 përfaqësonte etikën e punës së palodhur të babait të tij (ai punonte si prift) dhe 9 përfaqësonte zgjuarsinë e nënës së tij (ajo shpiku pajisje shtëpiake).

Përndryshe, këta tre numra thjesht mund të ishin lidhur me bindjet e tij matematikore - ai besonte se të kuptuarit e korrelacionit midis ekuacioneve matematikore që lidhen me transferimin e energjisë mund të revolucionarizonte teknologjinë - ose mund të kishin qenë të lidhura me raportin e artë i cili shpesh përdoret në natyrën e frymëzuar. dizajne të tilla si spirale dhe valë.

Pavarësisht se çfarë do të thoshte për të personalisht apo shkencërisht, nuk mund të mohohet se obsesioni i Nikola Teslës me numrat 3, 6 dhe 9 ka lënë gjurmë të pashlyeshme në histori.

Ne vetëm mund të hamendësojmë se cilat mistere rreth këtij njeriu mbeten të pazgjidhura, por një gjë është e sigurt: Tesla do të vazhdojë të na frymëzojë të gjithëve me shkëlqimin e tij shumë kohë pasi të jemi larguar.

Ndikimi që këta numra patën në histori dhe trashëgiminë e Teslës

Magjepsja e Nikola Teslës me numrat 3, 6 dhe 9 pati një ndikim të thellë dhe të qëndrueshëm në histori.

Përdorimi i tij i këtyre numrave në eksperimentet dhe shpikjet e tij ka çuar në përparime në fusha të tilla si elektriciteti, robotika dhe sistemet e energjisë polifazore.

Për shembull, ai përdori raportin e artë për të zhvilluar një ekuacion matematik që do ta ndihmonte të krijonte një motor me rrymë alternative në 1887.

Kjo revolucionarizoi mënyrën e prodhimit të energjisë elektrike dhe e transformoi atë në një nga format më të përdorura të energjisë sot.

Rëndësia simbolike e numrave 3, 6 dhe 9 u shtri edhe përtej jetës së Teslës – ata janë parë si përfaqësojnë harmoninë dhe ekuilibrin në kultura të ndryshme gjatë historisë.

Për shembull, shumë qytetërime të lashta besonin se këta tre numra përmbanin veti të veçanta që mund të krijonin energji pozitive ose të përdoreshin për qëllime shëruese.

Kjo ide ka qenë një burim frymëzimi për shumë shpikës që janë përpjekur të shfrytëzojnë fuqinë e saj kur krijojnë teknologji të reja.

Trashëgimia e punës së Nikola Teslës me këta tre numra ndihet ende sot – teknologjia moderne ka përfituar jashtëzakonisht shumë nga zbulimet e tij në lidhje me prodhimin dhe transmetimin e energjisë elektrike.

Parimet që ai vendosi në lidhje me rezonancën, harmoninë, ekuacionet e transferimit të energjisë dhe rëndësinë shpirtërore mbeten komponentë thelbësorë të epokës sonë teknologjike.

Obsesioni i tij me 3, 6 dhe 9 hapi rrugën për brezat e ardhshëm që të përdorin metoda të ngjashme kur zhvillojnë forma të reja të energjisë ose përmirësojnë ato ekzistuese.

Magjepsja e Teslës me këta tre numra misterioz do të vazhdojë të studiohet nga shkencëtarët për vitet në vijim - ndikimi i tyre në histori është i pamohueshëm.

Nëse kjo ishte për shkak të rëndësisë shpirtërore apo ekuacioneve matematikore të lidhura me transferimin e energjisë; qoftë sepse ato simbolizonin harmoninë apo sepse përfaqësonin diçka shumë më të thellë – të gjithë mund të pajtohemi se Nikola Tesla gjeti vlerë të madhe në këtë kombinim të thjeshtë figurash.