Pse u kolonizuan kaq shumë vende nga evropianët?

31 Mars 2023, 15:06 / AKTUALITET ALFA PRESS

Pse u kolonizuan kaq shumë vende nga evropianët?

Epoka e zbulimit (fundi i viteve 1400 deri në fund të viteve 1600) u përqendrua rreth eksplorimit detar nga fuqitë evropiane si Spanja , Portugalia , Anglia , Franca dhe Holanda , gjatë së cilës ata kolonizuan vende në të gjithë globin. Më pas, vitet 1800 dhe fillimi i viteve 1900 panë një valë të re imperializmi, në të cilën shumë nga këto fuqi zgjeruan më tej zotërimet e tyre territoriale. Ka disa arsye pse ndodhi ky kolonizim i përhapur. Së pari, përhapja e krishterimit shpesh motivonte eksplorimin. Kolonizimi u tregua gjithashtu jashtëzakonisht fitimprurës për sa i përket burimeve. Më vonë, racizmi luajti një rol kyç në shtypjen e vazhdueshme koloniale. Së fundi, dallimet gjeografike dhe të bazuara në sëmundje i dhanë Evropës avantazhe të veçanta ndaj kontinenteve të tjera, duke lejuar kolonizimin e pjesës më të madhe të pjesës tjetër të botës.

Feja

Fushatat ushtarake me bazë fetare filluan që në vitin 1095 me kryqëzatat . Përhapja e krishterimit ishte më pas një faktor kryesor motivues për eksplorimin evropian shekuj më vonë, me historianin Adriaan van Oss që argumentonte se ishte arsyeja kryesore për kolonizimin e Amerikës nga Spanja. Në të vërtetë, Vatikani urdhëroi spanjollët me dekret të konvertonin popullsinë indigjene në katolicizëm . Më pas, francezët filluan fushata të ngjashme në Amerikën e Veriut në mesin e viteve 1600. Misionarët e krishterë u përfshinë gjithashtu shumë në përpjekjet për Afrikën në vitet 1800. Ndërsa disa udhëtuan drejt kontinentit sepse besonin sinqerisht në shpëtimin nëpërmjet konvertimit, shumë fuqi evropiane i përdorën këta misionarë si maskë për të vendosur baza në Afrikë , duke mundësuar kështu përpjekjet e ardhshme koloniale. Me pak fjalë, feja ishte një nga arsyet pse Europa kolonizoi pjesën më të madhe të botës.

Ekonomia

Ekonomia është një tjetër arsye pse evropianët pushtuan kaq shumë vende. Në të vërtetë, qëllimi dytësor i kolonizatorëve spanjollë ishte sigurimi i depozitave të arit dhe argjendit në të gjithë Amerikën e Jugut , Amerikën Qendrore dhe Meksikën . 

Kolonizimi gjithashtu mundësoi krijimin e rrugëve tregtare nga Amerika në Evropë, me tregtinë e argjendit të shekullit të 16-të në shekullin e 19-të që shënoi një nga hapat e parë drejt një ekonomie globale.

Më pas, francezët dhe britanikët u përfshinë në tregtinë e leshit të Amerikës së Veriut në vitet 1600. Ndoshta më famëkeqja, ishte tregtia transatlantike e skllevërve që filloi në vitet 1500, në të cilën evropianët blenë ose kapën afrikanë dhe i transportuan në Amerikë. Megjithatë, në vend që të ishte një përpjekje e thjeshtë ekonomike, kjo praktikë prek një arsye tjetër për kolonizimin evropian, racizmin.

Racizmi

Gjatë viteve 1800, racizmi shkencor, besimi në epërsinë e supozuar të justifikuar empirikisht të racave të veçanta ndaj të tjerëve, u shfaq si një forcë e fuqishme midis elitave evropiane. 

Për shembull, një pjesë kyçe e projektit kolonial francez të shekullit të 19-të në Afrikë ishte "misioni qytetërues", nocioni se ishte detyra e tyre të sillnin qytetërimin tek popujt e paqytetëruar më parë.

Edhe pas Luftës së Parë Botërore , me nocionet e vetëvendosjes që dominonin tashmë marrëdhëniet ndërkombëtare, kolonializmi vazhdoi. 

Në të vërtetë, Lidhja e Kombeve diktoi se disa rajone, si ish- Perandoria Osmane , nuk ishin gati për vetëvendosje. 

Prandaj, fuqitë evropiane si Mbretëria e Bashkuar (MB) dhe Franca mbikëqyrën një pjesë të këtyre rajoneve për t'i udhëhequr ato drejt pavarësisë. 

Të njohura si mandatet e Lidhjes së Kombeve, ato në thelb qeveriseshin si koloni. 

Për më tepër, justifikimet për këto mandate ishin shpesh të rrënjosura në perceptimet thellësisht paternaliste dhe raciste të paaftësisë së jo-evropianëve për të vetëqeverisur.

Gjeografia

Një nga arsyet më të mëdha pse Evropa kolonizoi kaq shumë botën është gjeografia. 

Pozicioni i tyre u dha atyre një avantazh të dukshëm ndaj kontinenteve si Afrika, Amerika e Veriut, Amerika e Jugut dhe Australia. 

Gjeografi dhe historiani Jared Diamond parashtroi se, në vend të ndonjë dallimi në zgjuarsi dhe inteligjencë, ishte thjesht mundësia dhe nevoja për shkak të një rastësie rrethanore që çoi në këtë fenomen.

Për shembull, prania e gjerë e kufijve natyrorë si vargmalet malore dhe lumenjtë në Evropë kontribuoi në zhvillimin e shteteve të ndryshme, duke çuar në konkurrencë që parandaloi stagnimin teknologjik. 

Për më tepër, kafshët vendase në Afrikë, si zebrat, elefantët dhe antilopat rezultuan të pamundura për t'u zbutur, në krahasim me shumë nga kafshët vendase në Evropë si qentë, kuajt, derrat, lopët dhe dhitë. 

Kjo mundësoi lërimin më të lehtë të tokës dhe transportin e mallrave, duke përmirësuar në mënyrë dramatike bujqësinë. 

Me pak fjalë, avantazhet gjeografike evropiane çuan në inovacione teknologjike, bujqësore dhe ushtarake, duke krijuar kushtet që bënë të mundur eksplorimin detar.

Sëmundjet

Gjatë kolonizimit të Amerikës, sëmundjet evropiane vranë rreth 90% të popullsisë indigjene. 

Megjithatë, kjo nuk shpjegon pse sëmundjet vendase në Amerikën e Veriut nuk vranë një numër të barabartë evropianësh.

Për të kuptuar këto rezultate joproporcionale, Jared Diamond hipotezoi se shumica e sëmundjeve evropiane u zhvilluan në mjedise urbane me popullsi të dendur. 

Ai gjithashtu thekson se shumë evropianë jetonin në afërsi të kafshëve të zbutura, duke lejuar që sëmundjet e kafshëve të infektonin njerëzit.

Faktorë të tillë rezultuan në patogjenë më të rrezikshëm në Evropë sesa në Amerikë, duke çuar në epidemi si Vdekja e Zezë. 

Më pas, evropianët që mbijetuan u dhanë imunitet natyror pasardhësve të tyre. 

E gjithë kjo nënkuptonte se evropianët ishin imun ndaj shumë më tepër sëmundjeve sesa popullsitë indigjene, duke e bërë kolonizimin e Amerikës Veriore dhe Jugore shumë më të lehtë për shkak të fatit  biologjik.

 

Po ndodh...