Sëmundja serioze që prek të gjithë njerëzit që kanë vizituar hënën

1 Maj 2023, 11:35 / AKTUALITET ALFA PRESS

Sëmundja serioze që prek të gjithë njerëzit që

Që nga mesi i viteve 1960, një sëmundje misterioze ka prekur njerëzit që kanë shkuar në hënë. 

E quajtur 'sëmundja e hënës', kjo sëmundje e çuditshme besohet se shkaktohet nga një kombinim i ekspozimit ndaj rrezatimit dhe faktorëve të tjerë mjedisorë dhe mund të shkaktojë efekte neurologjike dhe fizike.

Fatkeqësisht, shkaku i saktë i kësaj gjendjeje është ende i panjohur, duke e bërë të vështirë për të prekurit marrjen e trajtimit adekuat.

Simptomat e sëmundjes së hënës ndryshojnë nga personinë person, por në përgjithësi përfshijnë humbjen e kujtesës, përkeqësimin fizik, lodhjen dhe luhatjet e humorit. Në disa raste, individët gjithashtu mund të përjetojnë konfuzion ose vështirësi në përqendrim. 

Fatkeqësisht, për shkak të natyrës së tij misterioze, shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për efektet e tij të vërteta derisa të ketë zënë vend në jetën e tyre.

Pa një kurë të njohur ende të disponueshme për këtë sëmundje shkatërruese, studiuesit në mbarë botën po eksplorojnë trajtime të mundshme që mund të lehtësojnë disa nga simptomat e saj. 

Këto trajtime variojnë nga suplementet e vitaminave qësynojnë disa mangësi të lidhura me sëmundjen e hënës deri te medikamentet që trajtojnë lodhjen dhe ndryshimete humorit.

Për shkak të implikimeve të frikshme si për astronautët ashtu edhe për civilët, shkencëtarët po garojnë me kohën për të zbuluar më shumë informacion rreth kësaj sëmundjeje të çuditshme në mënyrë që të zhvillohen trajtime efektive për ata që preken prej saj. 

Megjithatë, deri atëherë, gjithçka që mund të bëjmë është të shpresojmë se kërkimet e mëtejshme do të na çojnë më pranë kuptimit më të mirë të kësaj gjendje misterioze, në mënyrë që një ditë të gjejmë një kurë për të njëherë e përgjithmonë.

Simptomat e sëmundjes

Sëmundja e hënës është një sëmundje e rëndë, e pashërueshme me një sërë simptomash të ndryshme. 

Këto mund të ndryshojnë nga një individ në tjetrin, porzakonisht përfshijnë ethe, dridhje, dhimbje koke, nauze, rraskapitje, dhimbje kyçesh, kokëfortësi dhe vështirësi në frymëmarrje, si dhe dhimbje gjoksi dhe një shpërthim të lëkurës. 

Për më tepër, ajo ka qenë e lidhur me funksionimin e dëmtuar të mëlçisë.

Vlen të përmendet se jo të gjithë i përjetojnë të gjitha këto shenja; disa njerëz mund t'i hasin ato vetëm kur shkaktohen nga faktorë të jashtëm si stresi ose disa produkte ushqimore. Nga ana tjetër, disa raste janë shumë më serioze dhe kërkojnë ndihmë mjekësore.

Duke pasur parasysh seriozitetin e tij, është thelbësore që kushdo që ka shkuar në një mision hapësinor të jetë i vetëdijshëm për çdo ndryshim në shëndetin e tij që mund të sinjalizojë fillimin e këtij çrregullimi, në mënyrë që të bëhet diagnoza e hershme nëse është e nevojshme. 

Është e këshillueshme që këta individë të bëjnë kontrolle të rregullta me mjekun e tyre për të monitoruar nga afër gjendjen e tyre.

Kush është prekur nga sëmundja?

Sëmundja misterioze e hënës është zbuluar se prek njerëzit nga të gjitha vendet që kanë dërguar individë ose ekipe në Hënë, pavarësisht nga kohëzgjatja e vizitës së tyre. 

Rastet më të hershme të regjistruara të sëmundjes ishinnë vitin 2000, megjithëse ekspertët besojnë se ajo mundtë ketë qenë e pranishme edhe më herët. 

Për më tepër, turistët e hapësirës dhe ata që kanë përjetuar turne të realitetit virtual në Hënë janë gjithashtu në rrezik të prekjes nga kjo sëmundje shkatërruese.

Numri i njerëzve të prekur nga kjo sëmundje misterioze vazhdontë rritet, pasi më shumë astronautë dhe vizitorë të tjerë kthehen nga qëndrimet e zgjatura në dhe rreth hënës. 

Vetëm në vitin 2017, ka pasur 32 raste të raportuara që përfshinin astronautë dhe specialistë të misionit që kishin shkuar në misione në sipërfaqen hënore.

Teoritë rreth asaj që shkakton sëmundjen

Është e paqartë se çfarë e ka shkaktuar këtë sëmundjedobësuese, por disa studiues besojnë se mund të lidhetme rrezatimin kozmik nga hapësira ose ndotjen e tokëshënore me një patogjen.

Të tjerë sugjerojnë se njerëzit mund të kenë qenë tëekspozuar ndaj një virusi jashtëtokësor ndërsa ishin nëhënë, dhe se kjo mund të jetë përgjegjëse për gjendjen.

Teoria më e pranuar gjerësisht është se një virus ose bakter u kthye nga Hëna në një mision hapësinor në mesin e viteve 1960, dhe se që atëherë është transferuar përmes kontaktit njerëzor. Kjo teori mbështetet nga prova të tilla si raportet e simptomave të ngjashme midis astronautëve që u kthyen nga misionet së bashku, si dhe dëshmitë e mutacioneve gjenetike tek ata të prekur nga sëmundja. 

Megjithatë, nevojiten kërkime të mëtejshme për këtë hipotezë përpara se të nxirren përfundime të forta.

Një tjetër shpjegim i mundshëm për sëmundjen misterioze të hënës është se rrezatimi kozmik nga hapësira mund tëjetë përgjegjës për fillimin e saj.

Rrezatimi kozmik ndodh natyrshëm në galaktikën tonë dhe mund të shkaktojë efekte të pafavorshme shëndetësore kur absorbohet nga organizmat e gjallë për shkak të niveleve të larta të energjisë. 

Disa studiues sugjerojnë se ekspozimi ndaj rrezatimit kozmik gjatë një misioni mund të shkaktojë dëmtime neurologjike afatgjatë dhe të çojë në sëmundje të rënda sikjo.

Së fundi, ka disa teori që sugjerojnë se toka hënore mundtë jetë e kontaminuar me një patogjen ose virus që prek njerëzit që vijnë në kontakt me të drejtpërdrejt ose tërthorazi (p.sh., përmes grimcave të ajrit). 

Ndërsa nuk ekzistojnë ende shumë prova shkencore përtë mbështetur këtë ide të veçantë, ato ofrojnë një pikënisje interesante për kërkime të mëtejshme në atë që shkakton sëmundjen misterioze të hënës.

Ndërsa asnjë nga këto teori nuk është konfirmuar ende, ato ofrojnë një pasqyrë të vlefshme në shpjegimet e mundshme për atë që e shkakton këtë sëmundje të çuditshme dhe shkatërruese.

Hulumtimet e mëtejshme do të na ndihmojnë të kuptojmëmë mirë se përse njerëzit sëmuren pasi vizitojnë Hënën – shpresojmë që të na çojë më pranë gjetjes së një kure për këtë çrregullim dobësues.