Udhëheqësja femër më e njohur dhe më jetëgjatë e Rusisë, jeta e Katerinës së Madhe

20 Janar 2023, 19:16 / AKTUALITET ALFA PRESS

 Udhëheqësja femër më e njohur dhe më

Katerina e Madhe e lindur si Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornburg ishte gruaja udhëheqëse më e njohur dhe më jetëgjatë e Rusisë, duke mbretëruar nga viti 1762 deri në 1796.

Ajo ishte një grua e talentuar dhe ambicioze që erdhi në fron nëpërmjet një grusht shteti dhe vazhdoi të bëhet një nga sundimtarët më të suksesshëm dhe me ndikim në historinë e Rusisë.

Katerina lindi në Prusi në 1729 nga një princ i mitur gjerman dhe gruaja e tij. 

Ajo ishte edukuar nga disa prej studiuesve më të njohur të kohës së saj dhe zotëronte rrjedhshëm disa gjuhë, duke përfshirë gjermanishten, frëngjishten dhe rusishten. 

Në 1744, ajo u zgjodh për t'u martuar me Dukën e Madhe Peter të Rusisë, trashëgimtarin e fronit rus. 

Martesa nuk ishte e lumtur dhe Katerina shpejt u përfshi në një komplot për të rrëzuar burrin e saj dhe për të marrë fronin për vete.

Vetëm 6 muaj pas sundimit të Pjetrit III, në 1762, Katerina orkestroi një grusht shteti me ndihmën e të dashurit të saj Grigory Orlov, i cili kulmoi me rrëzimin dhe ekzekutimin e Pjetrit III  dhe e shpalli veten sundimtare të Rusisë. 

Ajo u kurorëzua zyrtarisht si Katerina II, e njohur edhe si Katerina e Madhe. 

Gjatë mbretërimit të saj, ajo punoi pa u lodhur për të modernizuar Rusinë, duke sjellë ide dhe teknologji të reja nga Evropa. 

Ajo gjithashtu zgjeroi Perandorinë Ruse, duke pushtuar territore të reja dhe duke rritur fuqinë dhe ndikimin e vendit në skenën botërore.

Mbretërimi i Katerinës u shënua nga një sërë arritjesh të rëndësishme, duke përfshirë krijimin e një kodi të ri ligjor, zgjerimin e Perandorisë Ruse dhe promovimin e arsimit dhe kulturës. 

Ajo gjithashtu punoi për të përmirësuar jetën e nënshtetasve të saj, duke promovuar tolerancën fetare dhe heqjen e robërisë.

Katerina ishte gjithashtu një mbrojtëse e arteve dhe shkencave, dhe mbështeti shumë artistë, shkrimtarë dhe shkencëtarë gjatë mbretërimit të saj. 

Ajo ishte e apasionuar pas letërsisë dhe ishte e njohur për bibliotekën e saj të gjerë, e cila përfshinte shumë libra mbi historinë, filozofinë dhe shkencën. 

Ajo gjithashtu themeloi disa institucione të arsimit të lartë, duke përfshirë Akademinë e Shkencave, e cila ndihmoi në promovimin e avancimit të njohurive në Rusi.

Megjithë arritjet e saj të shumta, mbretërimi i Katerinës nuk ishte pa polemika.

Ajo ishte e njohur për lidhjet e saj intime dhe prirjen për t'u rrethuar nga meshkuj të rinj dhe të pashëm. 

Ajo u kritikua gjithashtu për stilin e saj autoritar të qeverisjes dhe shpërfilljen e të drejtave të nënshtetasve të saj.

Pavarësisht polemikave të saj, mbretërimi i saj shënoi një periudhë të rëndësishme në historinë e Rusisë dhe trashëgimia e saj vazhdon të jetë një pjesë e rëndësishme e historisë së vendit./ Alfapress.al

 

ide