Gruaja që jetoi edhe 40 vite pasi u varros

26 Prill 2023, 11:13 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Gruaja që jetoi edhe 40 vite pasi u varros

Në verën e vitit 1915, një grua 30-vjeçare e quajtur Essie Dunbar në Karolinën e Jugut pësoi një atak epilepsie. 

Ajo ra në dysheme dhe pushoi së marrë frymë. Duke mos ditur se çfarë të bënte, familja e saj thirri Dr. DK Briggs nga Blackville për ta ekzaminuar atë.

Dr. Briggs bëri kontrollin, por nuk gjeti asnjë shenjë jete - Essie as nuk merrte frymë dhe as nuk kishte puls. Ai e deklaroi atë të vdekur dhe familja e saj u përpoq të organizonte funeralin.

Në ato ditë, përgatitjet për varrim bëheshin shpejt dhe familja kërkonte ta varroste pa vonesë.  Megjithatë, motra e Essie ishte jashtë qytetit dhe do të mund të mbërrinte vetëm mëngjesin tjetër. 

Kështu, familja e pikëlluar caktoi funeralin e Essie për të nesërmen për t'u siguruar që motra e saj mund t'i bënte nderimet e fundit.

Në ditën e varrimit, trupi i Essie u vendos në një arkivol druri. Tre predikues drejtuan shërbimin e varrimit, kështu që shërbimi vazhdoi më gjatë se zakonisht. 

Më në fund, në pamundësi për të vonuar më shumë varrimin, pavarësisht se motra nuk kishte arritur ende, arkivoli i Essie Dunbar u mbulua me dhe.

Ringjallja

Vetëm pak minuta më vonë, erdhi motra e Essie. 

Ajo donte të shihte Essien për herë të fundit dhe t'i bënte nderimet dhe kërkoi nga predikuesit që të gërmonin arkivolin e motrës së saj. 

Pasi e menduan pak kërkesën e saj, predikuesit ranë dakord dhe arkivoli u ngrit lart. Por, kur zhvidhosën dhe hapën kapakun e arkivolit, të gjithë u habitën nga pamja që i përshëndeti.

Atje ishte ulur Essie Dunbar – e gjallë duke i buzëqeshur motrës dhe të gjithëve rreth saj. Megjithatë, në vend që familja dhe miqtë e saj ta përqafonin dhe ta mirëprisnin, ajo që pasoi ishte kaos i plotë. 

Të tre predikuesit ranë në varr të tronditur. Madje, dy prej tyre në përpjekje për t'u arratisur shkelën të tretin, duke i lënë tre brinjë të thyera. Të pranishmit e tjerë të funeralit gjithashtu vrapuan në strehë, duke menduar se Essie ishte një fantazmë që ishte kthyer nga të vdekurit.

Historia nuk mbaron këtu.

Essie u kthye në qytet vetëm dhe bëri bujë edhe një herë. Përkundër faktit se familja dhe miqtë e saj e donin atë, ata kurrë nuk kishin parë, as nuk kishin pritur të shihnin, diçka të ngjashme me atë që po shpalosej para syve të tyre. 

Ata ishin në tronditje dhe mosbesim të plotë që zgjati për shumë vite pas kthimit të Essie Dunbar nga varri. Gjatë viteve të ardhshme, Essie u shpall si gruaja që mundi vdekjen, ndërsa shumë të tjerë vazhduan të mendonin se ajo ishte një mumje ose një mallkim dhe e konsideronin atë me dyshim.

Essie Dunbar jetoi edhe 47 vite të tjera derisa më në fund u nda nga jeta më 22 maj 1962, në moshën 77-vjeçare.

Ajo ndërroi jetë për shkaqe natyrale ndryshe nga "vdekja" e saj e mëparshme.