Zbulimi tronditës/ Asteroidi 'vrasës i planetit' vihet re i fshehur në shkëlqimin e diellit

1 Nëntor 2022, 12:36 / MISTERE ALFA PRESS

Zbulimi tronditës/ Asteroidi 'vrasës i planetit' vihet re i

Astronomët kanë pikasur tre asteroidë afër Tokës që fshiheshin të pazbuluar brenda shkëlqimit të diellit. Një nga asteroidët është objekti më i madh potencialisht i rrezikshëm që paraqet rrezik për Tokën për t'u zbuluar në tetë vitet e fundit.

Asteroidët i përkasin një grupi të gjetur brenda orbitave të Tokës dhe Venusit, por ata janë tepër të vështirë për t'u vëzhguar sepse shkëlqimi i diellit i mbron ata nga vëzhgimet e teleskopit.

Për të shmangur shkëlqimin e diellit, astronomët hodhën mundësinë për të kryer vëzhgimet e tyre gjatë dritares së shkurtër të muzgut. 

Një ekip ndërkombëtar vëzhgoi shkëmbinjtë hapësinorë ndërsa përdorte Kamerën e Energjisë së Errët të vendosur në teleskopin 4 metra Víctor M. Blanco të vendosur në Observatorin Ndër-Amerikan Cerro Tololo në Kili.

Gjetjet e tyre u publikuan të hënën në The Astronomical Journal.

Një nga asteroidët, i quajtur 2022 AP7, është 1.5 kilometra (0.9 milje) i gjerë dhe ka një orbitë që mund ta sjellë atë në rrugën e Tokës në të ardhmen, por është e vështirë për shkencëtarët të dinë se kur.

"Studimi ynë në muzg po kërkon zonën brenda orbitave të Tokës dhe Venusit për asteroidë," tha autori kryesor i studimit Scott S. Sheppard, një astronom në Laboratorin e Tokës dhe Planeteve të Institutit Carnegie për Shkencën në Uashington, DC, në një deklaratë. .

"Deri më tani ne kemi gjetur dy asteroidë të mëdhenj afër Tokës që janë rreth 1 kilometër të gjerë, një madhësi që ne e quajmë vrasës planetësh."

Ekipi pret të gjejë më shumë asteroidë vrasës planetësh në sondazhin e tyre gjatë dy viteve të ardhshme.

 Shkencëtarët besojnë se ka rreth 1000 objekte afër Tokës me përmasa më të mëdha se 1 kilometër dhe sondazhet gjatë dekadës së fundit kanë gjetur rreth 95% të tyre.

Dy asteroidët e tjerë, 2021 LJ4 dhe 2021 PH27, janë në orbita shumë më të sigurta që nuk paraqesin rrezik për Tokën.

Megjithatë, astronomët janë të intriguar nga 2021 PH27, sepse është asteroidi më i afërt i njohur me diellin. 

Ndërsa shkëmbi hapësinor i afrohet yllit tonë, sipërfaqja e tij arrin temperatura mjaft të nxehta për të shkrirë plumbin.

Kujtojmë që NASA kohët e fundit vërtetoi se mund të ndryshojë me sukses lëvizjen e një asteroidi në hapësirë ​​me Testin e Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit të shtatorit.

https://us.cnn.com/2022/10/31/world/potentially-hazardous-near-earth-asteroid-scn/index.html 


 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128