Zbulohet "hyrja në botën e nëndheshme" në një kishë në Meksikë

26 Korrik 2023, 11:58 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Zbulohet  "hyrja në botën e nëndheshme" në
Një "hyrje e fshehtë në botën e nëndheshme" e ndërtuar nga kultura e lashtë Zapotec është zbuluar nën një kishë katolike në jug të Meksikës, sipas një ekipi studiuesish që përdorin teknologjinë më të fundit të skanimit të tokës.

Sistemi kompleks i dhomave dhe tuneleve nëntokësore u ndërtua më shumë se një mijëvjet më parë nga Zapotecët, shteti i të cilëve u ngrit pranë Oaxaca-s moderne në fund të shekullit të gjashtë para Krishtit dhe u rrit në madhështi ndërsa njerëzit krijuan ndërtesa monumentale dhe ngritën varre masive.

Zbulohet  "hyrja në botën e nëndheshme" në
Kompleksi arkitektonik në Mitla, 27 milje (44 kilometra) në juglindje të Oaxaca-s, krenohet me mozaikë unikë dhe të ndërlikuar, që kanë funksionuar si qendra kryesore fetare e Zapotecit deri në fund të shekullit të 15-të, kur pushtimi aztec ka të ngjarë të rezultojë në braktisjen e vendit .

Më pas, spanjollët ripërdorën blloqe guri nga rrënojat për të ndërtuar kishën San Pablo Apostol një shekull më vonë.

Gojëdhënat kanë sugjeruar prej kohësh se altari kryesor i kishës ishte ndërtuar qëllimisht mbi një hyrje të mbyllur në një labirint të gjerë nëntokësor me shtylla dhe kalime që fillimisht i përkisnin një tempulli Zapotec të njohur si Lyobaa, që do të thotë "vendi i pushimit".

Duke hetuar këtë pretendim me metoda moderne gjeofizike, ekipi hulumtues i Projektit Lyobaa njoftoi më 12 maj se kishin gjetur një sistem kompleks të shpellave dhe kalimeve nën kishë.

Zbulohet  "hyrja në botën e nëndheshme" në
Projekti është një bashkëpunim i 15 arkeologëve, shkencëtarëve gjeofizikë, inxhinierëve dhe ekspertëve të ruajtjes me Institutin Kombëtar Meksikan të Antropologjisë dhe Historisë (INAH), Universitetin Kombëtar Autonom të Meksikës dhe Projektin ARX.

Duke përdorur tre metoda jo destruktive - radar depërtues në tokë, tomografi me rezistencë elektrike dhe tomografi me zhurmë sizmike - ekipi prodhoi një model virtual 3D të rrënojave nëntokësore.

Këto metoda funksionojnë duke matur vetitë e reflektimit të valëve elektromagnetike dhe sizmike ndërsa ato kalojnë nëpër shtresa të ndryshme nëntokësore dhe materiale të tjera nën tokë.

Zbulohet  "hyrja në botën e nëndheshme" në
Një numër pajisjesh matëse të vendosura rreth kishës regjistruan informacione për një zbrazëti të madhe poshtë altarit kryesor dhe dy pasazhe lidhëse, të gjitha në një thellësi prej 16 deri në 26 këmbë (5 deri në 8 metra). 

"Dhomat dhe tunelet e sapo zbuluara lidhen drejtpërdrejt me besimet dhe konceptet e lashta Zapotec të botës së krimit," tha Marco Vigato , themeluesi i Projektit ARX, për Live Science në një email, "dhe konfirmon vërtetësinë e rrëfimeve koloniale që flasin për ritualet dhe ceremonitë e përpunuara të kryera në dhomën e vdekur në Mitla."

Edhe pse ekipi dyshoi se tempulli nëntokësor ekzistonte, ata u befasuan nga shkalla dhe thellësia e tij, sipas Vigato.

“Nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar me saktësi shtrirjen e plotë të këtyre veçorive nëntokësore”, tha ai.
José Luis Punzo Díaz , një arkeolog në Centro INAH Michoacán, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, i tha Live Science në një email se "metodat gjeofizike janë shumë të rëndësishme në arkeologjinë aktuale".

Këto metoda kanë ndihmuar në gjetjen e anomalive në vende të tjera mezoamerikane, si Teotihuacán, të cilat janë interpretuar gjithashtu si hyrje në botën e krimit.

Si rezultat, këto metoda "duhet të krahasohen me gërmimet arkeologjike", vuri në dukje Punzo, "sepse megjithëse të dhënat gjeofizike janë interesante, është gjithmonë thelbësore që ato të verifikohen në terren."

Ekipi i përbashkët i kërkimit ka plane për një sezon të dytë të hetimit gjeofizik në shtator, i cili do të fokusohet në grupe të tjera strukturash në Mitla dhe ata shpresojnë të marrin leje nga autoritetet për të kryer punë të mëtejshme gjithashtu në San Pablo Apostol, tha Vigato.

Të gjithëve u tha se "këto gjetje do të ndihmojnë në rishkrimin e historisë së origjinës së Mitla dhe zhvillimit të saj si një vend i lashtë," shkruajtën anëtarët e ekipit në një deklaratë./Alfapress.al