Farro, një drithë që ushqente Legjionet Romake

Farro hyn tek drithërat me vlera të larta ushqyese. Ai është burim proteinash, fibrash apo i vitaminave si magnezium e zink. I përdorur që në lashtësi, dëshmi të përdorimit të farros janë gjetur në varret e egjiptianëve, kurse Legjionet Romake e kishin ushqim bazë. Në Itali farro është ngrënë për vite me radhë. Gjatë viteve 30-të të shekullit të kaluar, kur emigrantët italianë filluan të dominojnë në biznesin e restoranteve në SHBA, interesi i amerikanëvepër farro "u ndez” nga pasioni për ushqimin italian. Shefat e kuzhinës ishin të parët që inkorporuan drithin në pjata. Tani, kuzhinierët e shtëpisë po zbulojnë gjithashtu farro, thotë ajo.Edhe pse i referohemi farros sikur të ishte një kokërr, në fakt është tre. Ka farro piccolo (einkorn), farro medio (emmer) dhe farro grande (shkruar). Sallatat ku farro kombinohet me frutat e detit dhe perimet janë plot ngjyra dhe shije. Ato mund të jenë të ngrohta dhe të ftohta. Zgjedhja është e juaja.
Sallatë e ngrohtë me farro dhe karkaleca
Koha e përgatitjes: 30 minuta
Koha e gatimit: 10 minuta
Vështirësia e ulët
Për 4 persona
Përbërësit
150 gr farro, 12 karkaleca, 100 gr karrota, 100 gr kungulleshka, 100 gr domate qershi,50 gr bizele, 50 gr qepë e kuqe, 1 lugë gjelle majdanoz i grirë, 4/5 gjethe borzilok, 3,5 lugë gjelle vaj ulliri, kripë.
Përgatitja e farros
1. Në një enë të thellë hidhni 450 ml ujë. Vëreni të marr valë, shtoni një të kapur kripe, farron dhe lëreni të ziejë për 25-30 minuta. Kullojeni dhe lëreni të thahet, përpata se ta përdorni.
Përgatitja e perimeve
2. Grini qepën dhe tiganiseni me 1 lugë vaj ulliri derisa të zverdhet.
3. Shtoni te qepa karrotën, kungulleshkat,të prera në kubikë. Rregullojini me kripë dhe lërini të tiganisen sa të bëhen krokante.
4. Shtoni bizelet që ju keni dhënë një valë paraprakisht (duhet të jenë të buta, por të mos qullen).
5. Domatet qershi ndajini në dy pjesë.Kullojini lëngun dhe vendosini në një tas.Shtoni në tasin e domateve perimet e tiganisura, majdanozin, borzilokun.
6. Hidhni farron e përgatitur më parë dhe përziejini mirë. Lezetojini me 2 lugë vaj ulliri dhe kripë.
7. Të fundit tiganisni karkalecat. Zbukuroni me ta sallatën me farro dhe shërbejeni të ngrohtë.
Këshilla e shefit
Farro ka një raport ndryshe nga orizi me ujin. Raporti është 1 me 3. Pra nëse do zieni 100 gr farro ju duhet 300 ml ujë.
Vlerat ushqyese të recetës
/ për një racion
Energji kJ)
1803.304 kJ
Kaloritë
431 kcal
Yndyrna
20 g
Yndyrna të tretshme
3 g
Karbohidrate
41 g
Sheqer
9 g
Fibra
9 g
Proteina
26 g
Sodium
460 mg
Po ndodh...
Amerika mund të tërhiqet nga Europa, por jo nga SPAK
ide
top
receta Alfa
TRENDING 
shërbime
- POLICIA129
- POLICIA RRUGORE126
- URGJENCA112
- ZJARRFIKESJA128
