Studimi global zbulon pasojat e Covid tek fëmijët

16 Maj 2023, 15:03 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Studimi global zbulon pasojat e Covid tek fëmijët

“Nivele më të ulëta të leximit”. Ky është rezultati i një studimi global për fëmijët pas pandemisë Covid 19.

Mbi 400,000 fëmijë në 57 vende të botës u bënë pjesë e studimit ndërkombëtar për të zbuluar “ndikimin negativ të pandemisë COVID-19”. 

Pirls është vlerësimi i parë ndërkombëtar në shkallë të gjerë i bazuar në mbledhjen e të dhënave gjatë pandemisë COVID-19”, theksojnë autorët e Studimit Ndërkombëtar të Leximit, i cili është kryer çdo pesë vjet që nga viti 2001 nga IEA. një OJQ ndërkombëtare anëtarët e së cilës janë organizata kërkimore.

Studimi thekson “ndikimin negativ të pandemisë COVID-19” me “pothuajse gjysma e tyre kanë ndjekur shkollat ​​ku mësimet u pezulluan për tetë javë ose më shumë”.

Kjo rezultoi në “nivele më të ulëta të leximit në 21 nga 32 vendet që treguan të dhëna të krahasueshme të tendencës midis 2016 dhe 2021”. Vetëm tetë vende të tjera nga ato 32 treguan performanca të të lexuarit.

Me një rezultat mesatar të përgjithshëm prej 514 pikësh, Franca është mbi mesataren ndërkombëtare (500 pikë) por nën mesataren europiane (527 pikë). Shumica dërrmuese e vendeve të Bashkimit Europian (BE) tregojnë një rënie statistikisht të rëndësishme, mesatarisht 11 pikë krahasuar me vitin 2016.

Në studim, 21 vende kanë performuar më mirë mirë se Franca. Singapori (587), Hong Kongu (573) dhe Rusia (567). Vendet e para të Bashkimit Europian janë Finlanda (549) dhe Polonia (549). Vajzat i kalojnë djemtë në të gjitha vendet që janë marrë në studim, përveç Spanjës dhe Republikës Çeke.

Ky është rasti edhe në Francë, ku dallimi midis rezultatit mesatar të vajzave (521) dhe atij të djemve (507) është i dukshëm, sipas studimit.

 

Po ndodh...