Kartëmonedha më e lartë që ka qarkulluar ndonjëherë publikisht sapo theu rekorde në një ankand!

21 Shtator 2023, 17:21 / TRENDING ALFA PRESS

Kartëmonedha më e lartë që ka qarkulluar

Një kartëmonedhë e rrallë prej 10,000 dollarë që daton nga Depresioni i Madh është shitur për 480,000 dollarë në ankand. E lëshuar në vitin 1934, kartëmonedha e Rezervës Federale u certifikua nga Paper Money Guaranty (PMG) dhe u vlerësua me cilësi të jashtëzakonshme letre (EPQ), sipas shtëpisë së ankandeve me bazë në Dallas, Heritage Auctions.

Kartmonedha e Bostonit, e cila paraqet fytyrën e Sekretarit të Thesarit të atëhershëm të Presidentit Lincoln, Salmon P. Chase, kryesoi ankandin e monedhës Long Beach Expo të shtëpisë pasi u shit për shifrën rekord të premten.

“Kartëmonedhat me prerje të madhe kanë tërhequr gjithmonë interesin e koleksionistëve të të gjitha niveleve,” tha Dustin Johnston, nënkryetar i monedhës në Heritage Auctions, në një deklaratë për shtyp të hënën. “10,000 dollarë ndjek vetëm certifikatën e arit 100,000 dollarë të lëshuar në 1934, dhe nga 18 shembujt e vlerësuar nga PMG, ky shembull është i lidhur me notën më të lartë,” vazhdoi ai.

Më shumë që një kartëmonedhë 10,000 dollarë e vitit 1934 ishte shitur më parë ishte 384,000 dollarë në shtator 2020, tha një zëdhënës i shtëpisë së ankandeve, duke shtuar se kjo shitje “vendos rekordin për një faturë të vitit 1934”.

Johnston shtoi në njoftim se PMG ka vlerësuar vetëm katër kartëmonedha të tjera të vogla 10,000 dollarë të Rezervës Federale të barabartë me këtë, dhe vetëm pesë më të larta. Ai e quajti shënimin “një çmim absolut që do të ketë një pjesë të vëmendjes në shtëpinë e koleksionit të tij të ri”.

Kartëmonedha prej 10,000 dollarësh ishte kartëmonedha me prerje më të lartë që ka qarkulluar ndonjëherë publikisht me kartëmonedhën prej 100,000 dollarësh të përdorur vetëm për transferimin e fondeve ndërmjet bankave të Rezervës Federale, sipas faqes së internetit të Muzeut të Financave Amerikane.

Megjithatë, paraja e  veçantë që u hodh në ankand nuk ishte kurrë në qarkullim, sipas Heritage Auctions. Për shkak të mungesës së përdorimit, kartëmonedhat në prerje prej 500 dollarësh ose më të lartë u ndërprenë në vitin 1969, sipas faqes së internetit të Byrosë së Gdhendjes dhe Printimit të SHBA-së.

Që atëherë, kartëmonedha prej 100 dollarësh ka qenë kartëmonedha më e lartë e lëshuar nga SHBA. Në krye të ankandit të monedhave paralele të shtëpisë ishte një monedhë e rrallë me shqiponjë e dyfishtë e vitit 1899 prej 20 dollarësh prej ari, me portretin e kreut të Liberty. Ajo arriti në 468,000 dollarë në ankand të enjten, sipas njoftimit.

Vetëm 84 monedha të këtij lloji u emetuan, dhe vetëm rreth 30 mendohet se janë ende përreth, sipas shtëpisë së ankandeve. “Duhet një monedhë e jashtëzakonshme për t’u ngjitur në krye të një ankandi me cilësi kaq të lartë të qëndrueshme, dhe kjo shqiponjë e dyfishtë e vitit 1899 është ajo lloj monedhe,” tha Todd Imhof, nënkryetar ekzekutiv në Heritage Auctions, në publikim.

Po ndodh...

ide

receta Alfa

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128