Francesco Becchetti kërkon sekuestrimin e parave që qeveria italiane i premtoi Shqipërisë për emigrantët

20 Nëntor 2023, 19:47 / AKTUALITET ALFA PRESS

Francesco Becchetti kërkon sekuestrimin e parave që qeveria italiane

Problemet e qeverisë italiane me Evropën për shkak të protokollit të nënshkruar ndërmjet Italisë dhe Shqipërisë për menaxhimin e emigrantëve, i shtohen edhe ato gjyqësore.

Sipërmarrësi italian Francesco Becchetti, ish-pronar i platformës televizive italo-shqiptare Agon, ka njoftuar një vendim sekuestrimi për kryeministrinë dhe të gjitha ministritë të qeverisë italiane për 135 milionë euro.

Becchetti, nëpërmjet avokatëve të tij, kërkoi sekuestrimin e të gjitha shumave “deri në afërsisht 135 milionë euro”, të cilat qeveria ka marrë përsipër t’i paguajë Shqipërisë në bazë të protokollit të 6 nëntorit 2023.

Sipërmarrësi, në fakt, pretendon të drejtën atyre parave në bazë të çmimit ARB 15/28 të datës 24 Prill 2019 nga Gjykata ICSID e Bankës Botërore e cila dënoi Shqipërinë duke kërkuar kompensimin e dëmeve për mbylljen e televizionit.

“Çmimi – thotë Becchetti – është përfundimtar, detyrues, ekzekutiv dhe ka të njëjtin efektivitet si një dënim përfundimtar i dhënë brenda shtetit. Megjithatë, në 4 vitet e fundit, qeveria Rama ka refuzuar të zbatojë dispozitat e vendimit të Gjykatës së ICSID të Bankës Botërore, të krijuar nga Konventa e Uashingtonit e vitit 1965”, shkruan biznesmeni cituar nga “La Stampa”.

Në vitin 2019, Gjykata Ndërkombëtare e Arbitrazhit e shpalli Shqipërinë përgjegjëse për shpronësimin e paligjshëm të Agonset-it në kundërshtim me marrëveshjen dypalëshe të investimit ndërmjet Italisë dhe Shqipërisë dhe dënoi Tiranën të dëmshpërblejë Becchettin dhe subjektet e tjera me mbi 120 milionë euro përfshirë dëmet, kostot dhe interesa të maturuara.

Sipas avokatëve të sipërmarrësit, Gjykata “ka konstatuar me vendimin gjyqësor se Edi Rama dhe strukturat e tij qeveritare kanë kryer një fushatë politike me shpërdorim të pushtetit policor, duke shpikur krime të pabaza ndaj Becchettit”.

Ndërsa Shqipëria e kundërshton vendimin prej 4 vitesh, avokatët thonë se qeveria ka “përshkallëzuar përndjekjen ndaj Becchettit në shkelje të rëndë dhe të përsëritur të detyrimeve ndërkombëtare të përcaktuara nga Konventa ICSID dhe traktatet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut”.

Rrjedhimisht, përkufizimi i Protokollit “ka të ngjarë të dëmtojë seriozisht interesat e Francesco Becchetti”, kjo është arsyeja pse më 8 nëntor të kaluar sipërmarrësi paralajmëroi presidencën e Këshillit të Ministrave “të miratojë çdo akt ose masë që synon transferimin e parave ose burimeve të tjera ekonomike në Republikën e Shqipërisë dhe në të njëjtën kohë ka formuluar një kërkesë formale për akses në dokumente” dhe sot ka arritur të njoftojë fletë-sekuestrimin e shumave. Agon u prezantua në Shqipëri në Prill 2013 dhe transmeton 24 orë në ditë çdo ditë të javës që nga viti 2014, pa kursyer asnjëherë kritikat e ashpra ndaj kryeministrit Rama.

Kanali u mbyll në tetor 2015 pasi Becchetti u akuzua për pastrim parash, duke rezultuar në ngrirjen e aseteve dhe lëshimin e një urdhër arresti. Pas fitores në arbitrazh, saga e Agonit vijon me një episod të ri.

 

ide

Nga Sidi Hasanaj 20:16 IDE

Pa Drama!

Nga Sidi Hasanaj

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128