BE mund të ndalojë simbolet fetare në vendet e punës publike

28 Nëntor 2023, 23:28 / BOTA ALFA PRESS

BE mund të ndalojë simbolet fetare në vendet e punës publike

Gjykata e lartë e Bashkimit Evropian ka vendosur që shtetet anëtare mund t’i ndalojnë punonjësit e tyre të mbajnë simbole të besimit fetar.

Çështja e shamisë islame ka ndarë Evropën prej vitesh.

Në vitin 2021 gjykata vendosi që gratë mund të pushohen nga puna për refuzimin e heqjes së hixhabit nëse punojnë në një punë që ka të bëjë me publikun.

Rasti i fundit mbërriti në gjykatë pasi një punonjëse muslimane e komunës lindore të Belgjikës Ans iu tha se nuk mund të mbante shami në punë. Gruaja, e cila punon si drejtuese e një zyre dhe nuk është në një rol publik, nisi një sfidë ligjore.

Komuna më pas ndryshoi kushtet e saj të punësimit, duke thënë se ata u kërkonin punonjësve të respektonin neutralitetin e rreptë, që do të thotë se veshje të dukshme të përkatësisë ideologjike ose fetare nuk lejohet për asnjë punëtor.

Gjykata e Punës në Liège tha se ishte e pasigurt nëse kushti i neutralitetit të rreptë i vendosur nga bashkia shkaktonte diskriminim në kundërshtim me ligjin e BE-së.

Gjykata e Lartë u përgjigj se autoritetet në shtetet anëtare kishin një diskrecion për të përcaktuar shkallën e neutralitetit që duan të promovojnë. Gjithashtu shtoi se një administratë tjetër publike do të justifikohej nëse vendos të autorizonte mbajtjen e shenjave të dukshme të besimeve politike, filozofike ose fetare.

Franca ka një ndalim të rreptë për tabelat fetare në shkollat ​​shtetërore dhe ndërtesat qeveritare, me argumentin se ato shkelin ligjet laike. Shamia dhe simbolet e tjera fetare “të dukshme” u ndaluan në shkollat ​​shtetërore në vitin 2004.