Zelensky: Rusia mund të rrisë sulmet në Ukrainë! U bën thirrje aleatëve: Dërgoni mjete ushtarake!

18 Maj 2024, 20:26 / BOTA ALFA PRESS

Zelensky: Rusia mund të rrisë sulmet në Ukrainë! U bën

Presidenti Ukrainas Volodymyr Zelensky thotë se Rusia mund të rrisë sulmet e saj në verilindje të Ukrainës.

Trupat ruse janë përpjekur të ecin përpara ndërsa forcat e armatosura të Ukrainës përpiqen të mbështesin një vijë fronti të dobësuar. Zelensky pranoi se kishte probleme me personelin ushtarak, duke thënë se një numër brigadash ekzistuese ishin bosh.

Ai i tha gjithashtu se flota ajrore e vendit mungonte dhe ripërsëriti thirrjet për aleatët që të dërgonin më shumë mbrojtje ajrore dhe avionë luftarakë.“Sot kemi rreth 25% të asaj që na nevojitet për të mbrojtur Ukrainën”, tha Zelensky për aftësitë ajrore të Ukrainës.“Që Rusia të mos ketë epërsi ajrore, flota jonë duhet të ketë 120 deri në 130 avionë modernë”.

Zelensky gjithashtu tha më shumë ushtarë nevojiteshin dëshpërimisht në vijat e frontit. “Ka një numër serioz brigadash, brigada ekzistuese, të cilat një numër i madh i tyre janë bosh. Ne duhet ta bëjmë këtë që djemtë të kenë një rotacion normal. Pastaj do të përmirësohet morali i tyre.

“Një ligj i ri mobilizimi që synon adresimin e kësaj hyri në fuqi të shtunën.Sipas rregullave të reja, mosha që njerëzit mund të rekrutohen në luftë është ulur nga 27 në 25 në një përpjekje për të rritur numrin e rekrutëve.Vërshimi i vullnetarëve që pa Ukraina pas pushtimit të plotë të Rusisë në shkurt 2022 tani është tharë. Shumica e atyre që donin të luftonin janë ose të vdekur, të plagosur ose ende të mbërthyer në front duke pritur që të çlirohen nga rekrutët e rinj.

Në shkurt, Zelensky njoftoi se 31,000 ushtarë ukrainas ishin vrarë gjatë pushtimit të plotë të Rusisë.Në mënyrë tipike, zyrtarët ukrainas nuk i bëjnë publike shifrat e viktimave dhe vlerësimet e tjera janë shumë më të larta.