Investimet e Huaja Direkte arritën në 686 milionë euro, në rritje me 7.9%

12 Shtator 2023, 23:40 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Investimet e Huaja Direkte arritën në 686 milionë euro, në

Investimet e Huaja Direkte regjistruan rritje duke shënuar vlera të reja rekord për tremujorin e dytë dhe të gjithë 6-mujorin e parë të vitit 2023.

Banka e Shqipërisë, bën të ditur se, për tremujorin e dytë, vlera e Investimeve të Huaja Direkte arriti në 379 milionë euro, në rritje me 12.5 % krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Për të gjithë 6-mujorin e parë, vlera e përgjithshme e Investimeve të Huaja Direkte arriti në 686 milionë euro, me një rritje 7.9 % krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Sipas BSH-së, rritja e Investimeve të Huaja Direkte është mbështetur nga shtimi i flukseve të reja dhe nga rritja e fitimeve të riinvestuara të investitorëve ekzistues.

51% e investimeve të huaja direkte ishin fitime të riinvestuara, ndërsa 49 % e totalit ishin injektime të reja të kapitalit.

Sipas BSH-së, flukset valutore hyrëse në formën e Investimeve të Huaja Direkte ishin të përqendruara në pasuri të paluajtshme, në masën 20 %, në sektorin e hidrokarbureve, në masën 17 %, në sektorin financiar, në masën 15 % dhe në energjetikë, në masën 9 % të totalit.

 

Po ndodh...