Shqipëria do të kërkojë investitorë në termocentrale diellore në aeroportet ushtarake të papërdorura

8 Shtator 2023, 08:23 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Shqipëria do të kërkojë investitorë në

"Albanian Investment Corp", synon të zhvillojë projekte të energjisë diellore në pronat e braktisura ushtarake. Ajo tha se dëshiron të krijojë partneritete me kompani private për të përdorur aeroportin në Shkodër dhe pistën në Sarandë.

Sipas Albanian Investment Corp. (AIC) është duke u zhvilluar një studim fizibiliteti për një impiant fotovoltaik prej 27 MW me kapacitet maksimal në aeroportin e Fushorit në Shkodër ose Shkodër, në Shqipërinë e Veriut. Pista në Sarandë në jugun e largët të vendit, gjithashtu një pronë e braktisur ushtarake, mund të arrijë 7 MW.

Dy lokacionet u zgjodhën pas analizës paraprake të vitit të kaluar të 11 vendeve në pronësi të Ministrisë së Mbrojtjes. Të zgjedhurit kanë potencialin më të lartë të energjisë dhe një status të qartë pronësie, shtoi AIC. Është themeluar katër vjet më parë.

Albanian Investment Corp. nuk ka lehtësuar asnjë investim që nga themelimi i saj katër vjet më parë
Zona në Shkodër shtrihet në 31.8 hektarë dhe ajo e Sarandës ka 8.6 hektarë. Pas studimit, institucioni do të ketë nevojë për miratim nga ministria. Më pas synon të kërkojë partneritete me kompani private me përvojë, thuhet në artikull.

AIC nuk ka lehtësuar ende asnjë investim, ndaj qeveria po harton ndryshime në ligjin përkatës.

Sllovenia po planifikon gjithashtu një partneritet publik-privat për objektet fotovoltaike në një strukturë ushtarake. Ideja është të instalohen panele të energjisë diellore në ndërtesat në kazermën Edvard Peperko në kryeqytetin e Lubjanës për të rritur vetë-mjaftueshmërinë energjetike të ushtrisë.