The falsity and truth of the Re-establishment and Renaissance congresses!

2023-12-11 16:14:39 / IDE NGA FITIM ZEKTHI

The falsity and truth of the Re-establishment and Renaissance congresses!

The most distinguishing feature, perhaps, of what is happening in our country today is falsehood, half-witnesses, falsity.

This happens with the public service in the hospital, which is a caricature of what it should be, this happens with the concessions in the economy, which are almost public-private cooperation, but are public tenders that are given to private individuals through rampant corruption, this it happens with the incinerators that were sold as the key that would solve the issue of cleaning up the country but which in fact was a waste of corruption, it happens with music where the form and disguise where imitation and plagiarism are almost songs, it happens with the university degrees that we give every year where of course half of the graduates have serious problems with writing a simple sentence in Albanian, this happens with Prime Minister Rama, who says that we are building a state or that we have liberated the economy at a time when the rule of law it is in the hands of anyone who wants to destroy it and the economy is in a state where 2% of the companies get 47% of the public money, this happens with the Foltorja movement that would probably free the opposition and make a real opposition and defeat Rama or that he would make a revolution, this happens with the praises that are massively given to someone for a book he writes or for something else he has done, this happens with the ridiculous arguments of the deputies who seethe and howl in the parliament that they are not protecting the interest of the people etc. This falsity has become our identity.

For some time now, one of the most serious forms of this falsity has been the attitude towards justice reform, towards the fight against high corruption, towards the SPAK special prosecution. Accustomed for years to a prosecution and court system that never investigated or tried high-level politicians, the 32-year-old political class is gripped by the nightmare that this age of inviolability is coming to an end. This political class has nothing in its conviction, in its formation, in any bit of its tissue, the idea that no one is above the law or no one can be above the law. This is a political class that has been sinned, nurtured, raised, formed with the idea that high officials, high politicians cannot be touched by the law.

The actions of this political class, the actions of two or three of the country's highest politicians, Rama, Berisha and Meta, and their political formations have long been centered on the fight against justice reform, the fight against SPAk and its delegitimization. .

Dy kongreset apo dy mbledhjet e forumeve të më të lartë të Partisë Socialiste dhe të lëvizjes së Foltores ishin që të gjitha nën shenjën e luftës për të deligjitimuar SPAK, për të njollosur SPAK, për të mbajtur në këmbë idenë se disa politikanë të lartë janë mbi ligjin. Lëvizja e Foltores jo vetëm e sulmoi duke e quajtur SPAK vegël politike, duke e quajtur SPAK në shërbim të Ramës, duke e quajtur SPAK strukturë kriminale por miratoi edhe një rezolutë në Kuvend  që fliste me këtë gjuhë kundër SPAK.

Ndërkohë ka vite që lëvizja e Foltores dhe njerëzit e saj kryesorë flasin dhe përbetohen se duan drejtësi, se iu dhimbset vuajtja e popullit, se duan me çdo kusht ndëshkimin e politikanëve të lartë, se zemra e tyre rreh vetëm për të mundësuar një drejtësi që lufton që askush të mos jetë mbi ligjin. Foltorja zgjodhi një kohë gati tetë muaj pas zgjedhjeve për të votuar nëse do të rrinte kryetar i saj Berisha, nëse do të shkarkohej apo jo ai si përgjegjës për humbjen e zgjedhjeve lokale. Ky ishte arsyetimi zyrtar. Në të vërtetë kërkim llogarie dhe votësim tetë muaj pas zgjedhjeve nuk ka as një Namibi apo Guine dhe kuvendi u mbajt për të treguar forcën e organizuar të Foltores kundër SPAK. Nuk kishte asnjë qëllim tjetër.

Kongresi i Partisë Socialiste,një kongres i jashtëzakonshëm (u mbajt jashtë radhe),  ishte edhe më i paarsyeshëm se sa një kuvend ( si i Foltores) tetë muaj pas zgjedhjeve. Në këtë kongres apolitik, pa ngjyrë dhe trajtë u vu re vetëm lufta ndaj reformës në drejtësi, ndaj SPAK. Rama sulmoi SPAK dhe tha se Shqipëria nuk është republikë e prokurorëve. Rama tha se reformën në drejtësi e ka bërë PS-ja duke u përpjekur ta njollosë. Ai ka thënë edhe herë të tjera se reforma në drejtësi është vepër e PS-së. Reforma në drejtësi në fakt është ideuar nga SHBA dhe është miratuar me forcën e presionit të SHBA-së. Rama vetëm ka dashur ta kapë, ta rrëzojë. Rama luftoi si i çartur të mos emërohej Altin Dumani në krye të SPAK, Rama bëri një akt qesharak nga makthi kur tha se ambasadores  amerikane ika mbaruar mandati. Rama u tërbua që ambasadorja ushtroi presion të mos zgjidh një i besuar i Ramën në krye të SPAK. Rama është penguesi baze i reformës duke bere njëkohësisht hipokrizisht rolin e përkraheshit baze. Reforma gjithsesi është akt I SHBA-se.

Falsehood is Rama's natural state everywhere and in everything. Regarding the justice reform, his claims that he has worked and works for justice, that he strongly supports justice, are his biggest lies. The leaders of Albanian politics for decades, the political system they lead and their political forces are facing the USA today, they are facing the effort that no one is above the law. Deputy American ambassador David Wisner himself clearly stated that they are proud to support SPAK, that senior politicians must answer and that SPAK is neither Rama's nor Berisha's or Meta's nor against them personally. SPAK is simply a way for no one to be above the law.

The values ​​of a law that has caught everyone, and a system where no one is above the law and the right, were conceived centuries ago in the American political culture and tradition. Many other countries have also internalized this culture and tradition. This is not a coincidence, justice reform is not a coincidence or a momentary practical political goal. What David Wisner said, but also what is the source of justice reform, are not something transitory, or something pale and perishable. It has to do with the founding values ​​of the USA and countries that want a fair society./ Liberale.al

 

 

Happening now...