Albert Ajshtan is not the smartest man, William James Sidis the man who spoke 25 languages

2023-02-03 14:21:26 / AKTUALITET ALFA PRESS

Albert Ajshtan is not the smartest man, William James Sidis the man who spoke 25

William Sidis possessed extraordinary mathematical and linguistic abilities.

It is said that he spoke 25 languages ​​and dialects.

But even today, Sidis is not talked about because he did not achieve as much as his colleagues.

His life could have been very different but he did not grow up like other children.

Albert Einstein had an IQ of 160, Sir Isaac Newton had an IQ of 190 and Mark Zuckerberg had an IQ of 152.

These are the men we identify with high intelligence,

But Sidis is said to have an IQ of 250 to 300.

 William James Sidis was considered exceptionally bright by mathematician Norbert Wiener, physicist Daniel Frost Comstock, and philosopher William James. 

Unfortunately, this did not help him lead a peaceful life.

William James Sidis was from Boston, Massachusetts and was born on April 1, 1898.

He was the son of Russian-Jewish immigrants who were both highly educated and confident in their son's potential. 

Sidis was fluent in various languages ​​before the age of two, and by the age of eight, he could read over 50 languages, including ancient and extinct ones. 

He was also exceptionally gifted in mathematics, science and history.

Sidis' parents enrolled him in Harvard University when he was 11 years old. 

Ai mori diplomën e tij Bachelor në matematikë nga Harvard në moshën 16-vjeçare dhe diplomën master në psikologji në moshën 18-vjeçare.

Por jeta e Sidis mori një rrjedhë tjetër pas kolegjit.

Megjithë inteligjencën e tij të jashtëzakonshme, ai nuk ishte i interesuar të ndiqte një rrugë tradicionale të punës, duke preferuar të përqendrohej në shkrimin dhe vetë-studimin dhe të qëndronte i vetmuar.

 Ai shkroi disa libra për tema që variojnë nga matematika dhe shkencat tek politika dhe filozofia, por ata nuk u pritën mirë.

Sidis punoi si mësues dhe pedagog duke mbajtur një profil të ulët. 

Familja dhe miqtë e tij ishin të shqetësuar se intelekti i tij do të shpërdorohej pasi ai bëhej më i izoluar. 

Sidis, nga ana tjetër, ishte i kënaqur me ekzistencën e tij dhe e kalonte pjesën më të madhe të kohës duke lexuar dhe shkruar.

Krijimi i gjuhës së tij

I riu krijoi edhe gjuhën e tij. 

Ai shkroi librin e Vendergood kur ishte tetë vjeç. 

Vendergood ishte një gjuhë me elementë të latinishtes, greqishtes, gjermanishtes dhe frëngjishtes. 

Ai përfshinte gjithashtu rregulla gramatikore, kohë dhe tetë mënyra.

Ishte e qartë për të gjithë se djali tetë vjeçar kishte një mendje të shkëlqyer. 

Kishte shumë gjëra që ai mund të arrinte. Babai i tij kishte një plan. 

Deri në vitin 1910, zotërimi i tij i matematikës së lartë kishte avancuar deri në pikën ku akademikët e lejuan atë të jepte leksione në Klubin e Matematikës së Harvardit në moshën 12-vjeçare.

“Unë parashikoj që Sidisi i ri do të jetë një matematikan i madh astronomik. Ai do të zhvillojë teori të reja dhe do të shpikë mënyra të reja për llogaritjen e fenomeneve astronomike. Unë besoj se ai do të jetë një matematikan i madh, lider në atë shkencë në të ardhmen.” është shprehur, profesori i fizikës në MIT (Instituti i Teknologjisë i Masachusetts), Daniel F. Comstock

Ndërsa gazetat e asaj kohe nuk ndalonin së shkruari për këtë gjeni të vogël.

Refuzuar nga Shoqëria

William u burgos në vitin 1919, vetëm disa vjet para se babai i tij të vdiste. 

Pavarësisht përpjekjeve të tij për të jetuar si i vetmuar, ai u burgos. 

Ai u dënua me 18 muaj burg pasi mori pjesë në një paradë socialiste të 1 Majit në Boston, e cila u shndërrua në dhunë. 

Prindërit e tij negociuan lirimin e tij nga burgu. 

Ata e "ndihmuan" djalin e tyre duke e vendosur në sanatoriumin e tyre në New Hampshire për një vit. 

Ata filluan të "reformojnë" Uilliam-in, duke e kërcënuar se do ta dërgonin në një institucion

mendor nëse nuk e dëgjonte.

William u kthye në Bregun Lindor në vitin 1921, në moshën 23 vjeçare.

Ai synonte të bënte një jetë private dhe të pavarur. 

Ai u largua nga familja e tij dhe punonte punë të vogla për të përballuar jetesën. Për shumë vite, ai kishte frikë të mos arrestohej përsëri.

Gazetari James Thurber e përshkroi atë si një burrë të vetmuar që jetonte në një "dhoma gjumi në sallën e gjumit në South End të Bostonit" pas një pseudonimi. 

William James Sidis vdiq papritur në moshën 46 vjeçare po atë vit. 

Shkak i vdekjes është bërë hemorragjia cerebrale, e cila ka qenë edhe shkaku i vdekjes së babait të tij, njeriu që i kishte shkatërruar jetën.

Njeriu që mund të kishte transformuar botën, William James Sidis, ishte viktimë e ambicieve të prindërve të tij, sensacionalizmit mediatik dhe rrethanave politike. 

Pavarësisht arritjeve dhe inteligjencës së tij, Sidis luftoi me shqetësimet e shëndetit mendor dhe më vonë u diagnostikua me skizofreni. 

Ai e kaloi shumicën e viteve të tij të mëvonshme në institucione, larg syrit të publikut. 

Jeta e William James Sidis zakonisht shihet si një histori paralajmëruese për rreziqet e shtyrjes së një fëmije të rritet shpejt.

Megjithatë, ajo tregon gjithashtu potencialin e jashtëzakonshëm të mendjes njerëzore dhe rëndësinë e balancimit të arsimit dhe zhvillimit personal. Deri më sot, trashëgimia e Sidis vazhdon të frymëzojë dhe intrigojë njerëzit.

 

ideas