Burrat apo gratë? Kush ka më shumë humor në një lidhje

12 Shtator 2022, 16:28 / JETË ALFA PRESS

Burrat apo gratë? Kush ka më shumë humor në një lidhje

Në një marrëdhënie të qëndrueshme një rëndësi të vecantë ka edhe humori. Në fakt humori dhe e qeshura duhet të ekzistojë mes çiftit, në mënyrë që të dy të kalojnë momente të bukura dhe të këndshme me njëri-tjetrin. 

Por kush bën shakatë më të suksesshme? Kush arrin t’i bëjë të tjerët të qeshin më shpesh? Burra apo femra?

Një grup studiuesish studiuan këtë situatë, duke qenë se humori luan një rol kyç në marrëdhëniet njerëzore në përgjithësi dhe në marrëdhëniet romantike në veçanti.

Megjithatë, nuk ka prova të mjaftueshme se si funksionon humori në marrëdhëniet romantike tashmë të krijuara dhe afatgjata. Studiuesit nga Universiteti i Silesisë në Poloni studiuan 149 çifte heteroseksuale që kishin qenë në një lidhje mesatarisht 7 vjet.

Pjesëmarrësit u vlerësuan për sensin e tyre të humorit, duke përfshirë sa shpesh bënin shaka me partnerin e tyre, sa rregullisht partneri i tyre bënte shaka dhe nëse ata në të vërtetë mendonin se çfarë tha partneri i tyre ishte qesharake. Psikologët vlerësuan sensin e humorit të pjesëmarrësve duke u kërkuar atyre, për shembull, të shkruanin një titull zbavitës për të shoqëruar një imazh vizatimor.

Rezultatet treguan se: Burrat bënin më shumë shaka se gratë, ndërsa batutat e tyre i vlerësonin si më të suksesshme. Megjithatë, nuk u vërejt dallim gjinor në atë se sa shpesh ata qeshnin me shakatë e partnerëve të tyre.

Për sa i përket llojit të humorit të përdorur nga të dy gjinitë, u vu re se burrat bënin shaka më agresive dhe vetëpërmirësuese sesa gratë. “Të dy gjinitë përdorin shaka të ngjashme kur përpiqen të ndërtojnë marrëdhëniet e tyre shoqërore. Megjithatë, në kontekstin e konkurrencës intraseksuale, shakatë e meshkujve u bënë më agresive dhe vetëpërmirësuese”, vunë në dukje studiuesit.

Hulumtimi gjithashtu arriti në një përfundim tjetër interesant: Meshkujt ishin më të lumtur në marrëdhënien e tyre nëse partneret e tyre mendonin se shakatë e tyre ishin më të mira se ato që bënin vetë.

Duhet përmendur se studimi është publikuar menjëherë pas një studimi tjetër, sipas të cilit meshkujt në përgjithësi duket se kanë më shumë humor se femrat. Studiuesit sqaruan, megjithatë, se përfundimet e tyre nuk janë aspak të përgjithshme: Jo të gjithë burrat pa përjashtim janë më me humor se të gjitha grate.

 

Po ndodh...